Drodzy, po baardzo długiej przerwie związanej z zawirowaniami w moim prywatnym życiu, ogłaszam że wróciłam ;) Z tej okazji przygotowałam przepyszny zawijany makowiec, który sprawdzi się idealnie podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Przepis znalazłam na stronie Słodkie Fantazje , a makowczyk od razu podbił moje serce <3 Tym słodkim akcentem zapraszam do przygotowań! :) Składniki na masę makową: 500 g suchego maku
My Culinary Artchleb, bo właśnie przy tej okazji kapuśniaczki wypiekano. Smak kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt, ani podczas rodzinnych uroczystości. Stanowiły coś na kształt przystawki, kładzione na osobnym talerzu. Nie były dodatkiem do barszczu, bo są tak smaczne, że niczego nie potrzebują. Spotykam się czasami
Trzeci talerzmoim domu nie ma świąt i niedzielnego obiadu bez klusek. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A jak kluski to i oczywiście obowiązkowo musi być rolada i modro kapusta . Składniki: 1 kg ziemniaków ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 żółtko sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez
magiczna kuchnia Kasisię upierał przy deserze, ale już od jakiegoś czasu miałam ochotę na sernik. Nie wiem jak wam, ale mi się serniki zawsze kojarzyły z niedzielą u babci lub ewentualnie świętami. No właśnie wielkanoc za pasem, więc może się skusicie? Sernik miał być pieczony w kąpieli wodnej, ale że się tego trochę obawiam więc zdecydowałam się na półśrodek Nalałam wodę
Relaxtimemogły skupić się na kolorowaniu czekoladowych pisanek dorośli urzędowali w kuchni. A tam działo się na całego! Wszystkie przepisy, które przygotowaliśmy tego dnia były związane z tematyką zbliżających się Świąt Wielkanocnych. W tym poście chciałam podzielić się z Wami przepisem na Pasztet na słodko z czekoladą i bakaliami. A w kolejnym poście podzielę się z Wami przepisem
SMYKWKUCHNILekka przymiarka do zbliżających się świąt. Jajka z łososiem, rzeżuchą i rungią. Smak podkręca sos czosnkowy i odrobina majonezu. Smaczna i szybka propozycja na świąteczne ale nie tylko śniadanie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizimno, gdy Ci źle-Limoncello napij się :) Włosi uważają ją za symbol świąt Bożego Narodzenia ale również chętnie sięgają po nią latem-dla ochłody-wtedy piją zmrożoną. Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru
Kopystką po garachKrewetka-najpopularniejszy skorupiak, wśród owoców morza. Przepisów na przygotowanie krewetek są setki. Dziś proponuję szybki sposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo. SKŁADNIKI: 300 g. krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka
Kopystką po garachWiecie, że ten przepis od świąt czekał na publikację? Ciągle coś stawało na drodze, a to wpis na jeden konkurs, a to na drugi i tak na okrągło... Jest to prawdziwa bomba kaloryczna, ale słodkości to właśnie mają do siebie, że lubią się z cukrem, tłuszczem i innymi takimi, co to ja właśnie teraz staram się przestrzegać. W ciągu
Kuchnia w czekoladziejestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych przez ekspedientki rąbiące schabowe kości od 7 rano jest nie do zliczenia (ilość moich rzutów mięsem też)… Schabowych pieczeni nie lubię – wolę wilgotną wieprzowinę, jak pulled pork czy żeberka . Na kotlety (które jemy
Karo in the KitchenOpis: Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastka i ciastaZimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe . Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika. Składniki: kilo śliwek np. węgierek zalewa na kilo śliwek: szklanka wody szklanka octu
Ugotowane pozamiataneleczeniu kamicy nerkowej oraz nawadniające, zawiera bowiem mieszankę soli mineralnych oraz witamin pochodzących głównie z drożdży i ziaren zbóż wykorzystywanych przy jego produkcji. Czym jest Oktoberfest? Jest to niemieckie święto piwa. Święto październikowe, tzw. dożynki chmielne, najhuczniej obchodzone w Monachium, w Bawarii, od 1810 r. W trakcie trwania festynu w mieście zjawiają się tłumy turystów pragnących rozkoszować się swoim
Moja Mama Gotujemiodach. Nigdzie grzane wino z owocami i orzechami laskowymi, nie smakuje tak, jak w mojej ukochanej Sjeście na ulicy Stolarskiej w Krakowie. Na Rynku Głównym zaś, w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gorący grzaniec galicyjski nalany prosto z beczki kusi swoim aromatem, pomimo, że podany jest w plastikowym kubku. Na długie wieczory i ten czas dla siebie, polecam więc
Moja Mama Gotuje