święta - 13778 przepisów (strona:442/919)

Sernik czekoladowy na pierniku 173

ciasto kojarzy nam się może bardziej ze świętami Bożego Narodzenia, ale może nie trzeba czekać tak długo i już dziś wypróbować przepis.  Jeśli będzie nam smakować to wypiek powtórzymy :) Składniki na ciasto , sp ód : 1 i 1/2 szklanki maki pszennej 13 dag masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao łyżeczka proszku

Proste Potrawy
Sernik delikatny i "Panny roztropne" 196

czasie ostatnich świąt zostałam poczęstowana pysznym sernikiem japońskim i od razu wiedziałam, że muszę go upiec. W sieci znalazłam dużo jednakowych przepisów, więc nie wiadomo, kto tak naprawdę jest autorem tego pierwszego. Wyszedł niezwykle delikatny (jeszcze bardziej niż sernik na jogurtach greckich ) i puszysty sernik, przypominający nieco biszkopt. Może dlatego, że sera w nim niewiele w porównaniu z liczbą

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z białą kiełbasą i warzywami 170

świętach Wielkanocnych został mi jeszcze w zamrażalniku zapas białej kiełbasy, więc postanowiłam do czegoś ją wykorzystać. Tak powstał gulasz z białą kiełbasą i warzywami – danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Do tej pory białą kiełbasę podawałam gotowaną lub zapiekaną w piekarniku, ale w takiej formie jest również pyszna. Składniki na gulasz z białą kiełbasą: 4 białe parzone kiełbasy

e-PrzepisyKulinarne
"Cela" - Jonas Winner 216

jakiś czas wpada i przynosi kolejne kubki ulubionej herbaty, bo ja nie potrafię oderwać się od książki. Właśnie takiego nosa miałam w przypadku Celi. Dotarła do mnie przed świętami, w czasie kiedy miałam najwięcej pracy w kuchni, głowa pełna terminów i zleceń. Mimo tego nie potrafiłam się powstrzymać, żeby nie zajrzeć chociaż na pierwszą stronę. Potem to już

Blondynka Gotuje
Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy 472

Latkes podaje się w Jerozolimie na święto Chanuki. Ale jak pisze autor Yotam Ottolenghi nie wolno zostawiać ich na święto, smakują wybornie zawsze jako dodatek do mięs czy nawet same jako danie obiadowe. Jeśli chcecie jeść je na słodko wystarczy nie dodawać szczypioru a posypać je na koniec cukrem pudrem i będzie pyszny deser. Polecam gorąco to danie kuchni żydowskiej

Moje Małe Czarowanie
Wiosenna sałatka z ziemniaków truflowych i mięty z czarną quinoą i lokalnymi dodatkami 200

Byłam niedawno na II Święcie Sadu w Lutyni. Pogoda niestety nie była wymarzona na przebywanie w plenerze, gdyby nie to na pewno spędzilibyśmy w sadzie nieco więcej czasu. Zdążyliśmy się jednak zaopatrzyć w parę wspaniałych lokalnych produktów, które wykorzystałam w tej sałatce i przy okazji chciałam Wam je zaprezentować, z czystego lokalnego patriotyzmu ;)   Zakupiliśmy olej lniany

Quinoa Raz!
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 268

kiedy "nauczyłam się czytać etykiety", to już nie kupuję. A i w zasadzie mięsa jem coraz mniej, to i pasztety odeszły w zapomnienie. Ten dzisiejszy pasztet powstał przed świętami, kiedy kupiłam "trochę" za dużo mięsa, zapominając o tym, że w zamrażarce są zapasy. Pomyślałam, że dawno już nie robiłam pasztetu i...wzięłam się do roboty. Trochę jej było

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w miodzie i koncentracie pomidorowym 215

idealny balans smaków: słonych śledzi, słodkiego miodu, kwaśnego octu i koncentratu pomidorowego.  Najlepiej smakują po 3-4 dniach marynowania i są idealne na okres przedświąteczny.  Zawsze przed świętami robię je kilka razy bo znikają błyskawicznie. Składniki: 1 kg matjasów 1/3 szkl octu 1/3 szkl oleju 1/3 gorącej przegotowanej wody 3 łyżki miodu 2 średnie cebule 1 słoiczek

Ze smakiem bez glutenu
Wielkanocny barszcz czerwony 437

czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉 Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt. A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu się smaków... Mniammm Składniki: 1 litr bulionu z mięsa wieprzowego - najlepiej ugotować dnia poprzedniego mięso wieprzowe z bulionu - najlepiej mięso z żeberek

Ze smakiem bez glutenu
Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages 289

Zostało mi po świętach trochę białej kiełbasy, którą zamroziłam, ale w końcu postanowiłam wykorzystać ją na łatwy i szybki obiad. Nie miałam za bardzo czasu i pomysłu, więc przygotowałam coś co wiedziałam, że posmakuje mojemu mięsożernemu ukochanemu. Takim też sposobem powstała biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym na cebulce. Ekstra łatwa w przygotowaniu, a zapewniam że rodzina zapieje

karmelowy
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym 224

Jeszcze przed świętami pokazywałam Wam te małe, zgrabne cudeńka ;) Fakt, że choć właśnie takie zgrabne, to kalorii mają sporo, ale na ich temat dziś się nie będziemy rozpisywać. Wszak trwa jeszcze długi weekend, a ten zobowiązuje do dyspensy i odrobiny zapomnienia... Na tak nadziewane rurki makaronowe naszło mnie już dawno. Przyznam, że raz już nawet próbowałam zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi 246

Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie

dolcevitainmykitchen
Ryba po grecku z wolnowaru 318

Pyszna rybka w sosie greckim, robiłam ją jakiś czas temu,a  dokładnie to przed świętami, na Wielki Piątek.Ostatnio dość często używałam wolnowar, super sprawa..ja zazwyczaj szykuję jakąś potrawę w wolnowarze wieczorem, w nocy powolutku się pitrasi , a ja śpię spokojnie, rano tylko sprawdzam co i jak ..i idę do pracy..a mąż i córka mają obiadek

Moje domowe kucharzenie
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 165

Porwałam się z motyką na słońce. Dlaczego? Przed świętami spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne

Niespełnione zdolności kulinarne
Galette z rabarbarem 187

Czas wrócić po świętach bo ostatni post to wielkanocny koszyczek. Mamy już rabarbar, szparagi, młodą kapustę, kalafiory, za chwilę pojawią się truskawki. A ciągle mam wrażenie, że ciągnie się luty, który w tym roku ma jakieś 82 dni zamiast 28.  A tu już majówka przecież. Znowu dopada mnie ten coroczny wiosenno-letni stres. Czy żal może. Albo raczej

bistro mama