święta - 13778 przepisów (strona:437/919)

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie 118

żaroodporne naczynie z pokrywką, okrągłe lub podłużne. KONIECZNIE ZAJRZYJCIE DO MOICH POZOSTAŁYCH PRZEPISÓW NA CHLEBY NA ZAKWASIE: Ulubiony chleb pszenny na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie Książka Zapach Świąt 45,00  zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Zajrzyj też do: –  chleb

nietylkopasta.pl
Chleb z ziaren i nasion 146

Chleb można przechowywać w temperaturze pokojowej, dla mnie taki bochenek wystarcza na cały tydzień. Zawijam w papier do pieczenia i leży w kuchni. Dobrze się również mrozi.  Po świętach zmieniłam trochę kurs kulinarny. Grudzień był mocno rozpustny, a wcześniejsze miesiące nie wiele lepsze :) Kocham gluten, drożdże i mam słabość do czekolady. Kiedy jednak waga zaczyna pokazywać

bistro mama
Marynowany śledź na ostro z chili 138

wiecie, że w kalendarzu nietypowych świąt 16 stycznia to dzień pikantnych potraw? Tego dnia koniecznie musi być ostro na talerzu. Ostra papryka, chili w różnych odmianach, czarny i biały pieprz, czosnek, chrzan i wasabi, to główni bohaterowie tego dnia. W kuchni Naturalnie Bałtyckie też nie może zabraknąć pikantnych smaków, więc specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was zdecydowanie charakterną

Kulinarne przygody Gatity
Galareta drobiowa 130

takie smaki, na które ma się co jakiś czas wielką ochotę. Tak było właśnie w przypadku galaretek drobiowych, które niedawno robiliśmy. Ponieważ w tym roku nie byliśmy na świętach w domach rodzinnych, nie mogliśmy nacieszyć się smakami wielu potraw tam robionych np. makówek Mamy Gabrysi, grochu z kapustą Mamy Asi, wędlin Wujka Edka lub galarety Cioci Basi. I właśnie

niecodziennikpary
Schab peklowany pieczony w glazurze wg Aleex 129

schab jest moim odkryciem minionych świąt. Przepis na niego znalazłam w świątecznym “Moim Gotowaniu”. Zaciekawił mnie od pierwszego przeczytania, ale od razu wiedziałam, że muszę go zmodyfikować do naszych smaków. Z przepisami w czasopismach lub na stronach internetowych bywa u mnie dziwnie. Sporo przepisów zapisuję w plikach komputerowych, potem je czytam, zastanawiam się nad nimi, niektóre z nich wybieram

W mojej kuchni
Risotto z pieczarkami i groszkiem 173

wersji z pieczarkami i groszkiem lub w innej, którą znajdziecie na moim blogu. Wszystkie będą przepyszne. Zajrzyj też do innych przepisów: – risotto z krewetkami Książka Zapach Świąt 45,00  zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Jeśli lubicie włoskie dania i makarony, zapraszam

nietylkopasta.pl
Ciasteczka owsiane na bogato 126

smakują fantastycznie Zresztą, przekonajcie się sami i wypróbujcie ten przepis! Te ciasteczka są bardzo aromatyczne, a to za sprawą dodanej przyprawy korzennej, która zalegała w kuchennej szufladzie od świąt. Jeśli zdecydujecie się przygotować te pyszności, koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakowały Ciasteczka owsiane na bogato – składniki (16 sztuk): 1/2 szklanki płatków owsianych górskich ( tutaj

Natka Pietruszki
Świąteczny bigos ze śliwkami 132

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki

Kulinarne przygody Gatity
Postna kapusta z grzybami 145

wigilijnych pierogów, także samodzielnym dodatkiem do wigilijnego karpia. Jej niepowtarzalny zapach i aromat niezależnie od pory roku i pogody za oknem zawsze będzie mi się kojarzył z białymi świętami. Rodzinna receptura praktycznie się nie zmieniła, choć w zależności od pokolenia przyrządzana była nieco odmiennie. Babcia kapustę dodatkowo szatkowała, a grzyby umieszczała w kapuście w całości. Mama robiła odwrotnie kapustę

Kulinarna Pokusa
Wigilia ludowa 136

Wigilia, czy następujący po niej dzień, to chyba najważniejsze i najstarsze święto w historii ludzkości. Z uwagi na to, że odnosi się do rozpoczęcia nowego cyklu solarnego, czyli najstarszego sposobu odmierzania długich okresów czasu, obchodzona była na długo zanim w ogóle wymyślono monoteistyczne religie, czyli zanim nazywała się wigilią Bożego Narodzenia. O jej wadze świadczy fakt, że pomimo tego(...)słowo "wigilia" oznacza dzień poprzedzający jakieś święto, za każdym razem gdy mówimy "wigilia", mamy na myśli tą konkretną.  Nic dziwnego, że jest tak głęboko zakorzeniona w tradycji, a sposobów jej obchodzenia jest około mnóstwo :) Z uwagi na to, że interesuję się kulturą ludową, przeglądałem zeszyty naukowe sprzed 150 lat -  Zbiór Wiadomości do Antropologii Krajowej. Ludzie, którzy zamieszczali

Kryzysowa Książka Kucharska
Sernik straciatella z wiśniami 131

syrop i śmietankę włóż do naczynia, które można umieścić nad parą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Posmaruj sernik ganache, oprósz posypką. Kiedy ganache zastygnie pokrój ciasto na kawałki. Wesołych Świąt! The post Sernik straciatella z wiśniami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 117

wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni.  Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku – przepis teściowej 214

lekka i zdrowa, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do rodzinnego jadłospisu. Po raz pierwszy zetknęłam się z rybą po grecku już jako dorosła kobieta, gdy byłam gościem na świętach w domu rodzinnym mojego przyszłego męża. Moja teściowa przygotowywała rybę po grecku w sposób mistrzowski, a jednocześnie prosty i nie zajmujący zbyt wiele czasu. Szybko nauczyłam się od niej

Wiszniówka
Moczenie śledzi jak namoczyć śledzie? 152

sól oraz specyficzny aromat i smak. Po moczeniu śledzie będą także miększe, jaśniejsze i łatwiejsze w dalszej obróbce. Podpowiem również jakie śledzie wybrać i na co zwrócić uwagę. Przed świętami mamy przede wszystkim bardzo mało czasu i często podczas zakupów nie zastanawiamy się nad rodzajem śledzi. To duży błąd, ponieważ śledzie pomimo tego, że są surowe bardzo często

Ania gotuje