Jurto jest święto tych małych, ale i tych dużych, bo każdy z nas, nawet gdy dorośnie jest dzieckiem ;) Z tej okazji już dzisiaj, bez wyrzutów możecie zrobić sobie dzień czekoladowego łakomstwa. Niech będzie to dzień tego co dzieci kochają najbardziej. U mnie to będzie dzień czekolady i truskawek. Zrobiłam nietypowe, bo z samej czekolady, babeczki z truskawkową niespodzianką w środku
Bon appetit mon amieDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina(...)dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone razem stanowią perfekcyjną trójcę. Tak więc w to Święto Dziękczynnienia (Thanksgiving) wyrażam swoją wdzięczność (I am Thankful) za lokalne, darmowe pomarańcze Navel z przydomowych drzew znajomych. Także jestem wdzięczna za dynię piżmową oraz za żurawinę. Wyrażam swoją wdzięczność poprzez
Jem więc JestemZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina(...)dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone razem stanowią perfekcyjną trójcę. Tak więc w to Święto Dziękczynnienia (Thanksgiving) wyrażam swoją wdzięczność (I am Thankful) za lokalne, darmowe pomarańcze Navel z przydomowych drzew znajomych. Także jestem wdzięczna za dynię piżmową oraz za żurawinę. Wyrażam swoją wdzięczność poprzez
Jem więc JestemZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldDziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem cynamonu i cukru, co nadaje mu wyjątkowego aromatu . Zazwyczaj deser ten serwuje się z łyżką masła rozpływającego się na gorącym puddingu. Przysmak ten jest szczególnie popularny w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ten skandynawski deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. Prinsesstårta z restauracji skandynawskiej Prinsesstårta to klasyczny szwedzki tort wyróżniający się swoją warstwową konstrukcją i charakterystycznym zielonym
Słodkie okruszkiprzypraw takich jak czosnek, majeranek, pieprz i sól. Te podstawowe składniki nadają jej charakterystyczny smak i aromat, który jest rozpoznawalny na całym świecie. Tradycyjnie była ona podawana podczas ważnych świąt i uroczystości, zwłaszcza w Wielkanoc, gdzie stanowiła kluczowy element świątecznego śniadania. Rodzaje Białej Kiełbasy Mimo że biała kiełbasa ma swoje korzenie w tradycji, współczesna kuchnia polska oferuje wiele
RafalCooksosem grzybowym. Pierogi Ruskie w Kulturze Pierogi ruskie to nie tylko danie, ale również ważny element polskiej kultury i tradycji kulinarnej. Są one obecne na wielu polskich stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości i festiwali kulinarnych. Stały się także symbolem polskiej gościnności i domowego ciepła. Podsumowanie To danie o bogatej historii i różnorodnych wariantach, które od wieków cieszy się niesłabnącą
RafalCookląd, można pomyśleć o tym, aby zwiedzić najważniejsze zabytki. Na liście punktów do zobaczenia znaleźć można: zamek w Nidzicy – jedna z najważniejszych siedzib zakonu Krzyżackiego; sanktuarium maryjne w Świętej Lipce – stała tu kiedyś drewniana kaplica, która na pewien czas została zamieniona na szubienicę; piramida w Rapie – nie trzeba jechać do Egiptu, aby podziwiać trójkątne budowle. Polska
Słodkie okruszkiMyśląc o świętach Bożego Narodzenia, myślę przede wszystkim o piernikowych wypiekach i zapachach przypraw. Wiem też, jak bardzo kiepskie składy potrafią mieć gotowe mieszanki dostępne w sklepach. Dlatego sama robię swoją przyprawę i dodaję ją do moich wypieków. Z tej ilości przypraw zrobicie jeden nieduży słoiczek. To wystarczająca ilość na moje domowe potrzeby, ale możecie też podwoić proporcje
nietylkopasta.plkwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów
Zdrowy Styl Joannyjako dodatek do przesyłek klientów. Ten niewielki słodki upominek wesprze pracę nad wizerunkiem marki – warto wykorzystać je na różne sposoby. Możesz połączyć krówki reklamowe z kalendarzem nadchodzących świąt. Słodycze reklamowe na Wielkanoc dołączone do podziękowań dla stałych klientów, to świetny pomysł. Grudzień natomiast to idealny czas na podsumowania. Wyraź swoją pamięć i wdzięczność wobec kontrahentów, dodając
Kuchcik gotujejesień, bo dodatek aromatycznych pierniczków to jakby już jeden krok w kierunku Bożego Narodzenia (tak… jestem tą osobą, że tylko mienie 1 listopad a już szaleje z kolejnymi świętami). Składniki (na 2 duże porcje): 200ml śmietanki kremówki mała paczka cienkich pierniczków 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Krem dyniowy: 1/2 szklanki purée z dyni szklanka mleka 3,2% 1 żółtko
Smaczna Strona