lodówce zostało mi 8 gotowanych pałek z kurczaka, musiałam jakoś spożytkować mięsko, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. Z takiego mięsa często robię kotlety, pastę do kanapek lub nadzienie do naleśników. Tym razem podpowiedział mąż-zrób placki ziemniaczane z tym mięsem. Muszę przyznać,że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach i a w środku soczyste
Krylowa Kuchnianastępnie rozdrobnić mikserem na gładką masę. Przykryć i odstawić na 24 godziny. 2. Po tym czasie dodajemy przyprawy i kiełki, mieszamy. Jeśli macie dobrą patelnie do pieczenia naleśników to można je piec bez tłuszczu, możecie ewentualnie delikatnie zwilżać patelnie olejem. 3. Na patelni dajemy do łyżce masy i formujemy płaskie placki, pieczemy na rumiano z obu stron. Czas
Apetyczna babeczkakapusty kiszonej pół łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku łyżeczka suszonego majeranku olej do smażenia Mąkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i wodą jak na naleśniki, by nie było grudek. Kapustę posiekać, by nie było za dużo długich kawałków. Kapustę wymieszać z ciastem naleśnikowym. Doprawić do smaku kozieradką, majerankiem i kminkiem lub pieprzem ziołowym. Włączyć wentylator, zamknąć
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam do śledzenia na bieżąco mojego INSTAGRAMA – tam nowości pojawiają się często szybciej niż na blogu i w formie KROK PO KROKU. KLIK ! Wyparujcie przepysznych ciast, dań obiadowych, naleśników, deserów na szybko i słodkości w FIT wersji! . . CZYTANIE Kiedyś miałam zdecydowanie więcej czasu na czytanie. Książki S.Kinga czy J.Chmielewskiej wręcz pożerałam! Teraz czytam tylko na urlopach
Ostra na Słodkotego, co aktualnie mam w lodówce i ile mam czasu na przygotowanie obiadu. Dla porównania i wybrania swojej ulubionej wersji musicie spróbować ich obu. Ponadto, polecam przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych bolognese , lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese , które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem. Składniki: – 500g mięsa mielonego z szynki
Be Fit Be Strongwałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wyciąć za pomocą talerza kółko. Wielkość wguznania. Tortillę smażyć na suchej lub delikatnie posmarowanej (jak na naleśniki) patelni z obu stron do zarumienienia. Podawać jako dodatek do głównego dania lub przełożyć czym tylko chcecie
pieprzny smaczekczyste śliwki, z dodatkiem cynamonu i kardamonu oraz gorzkiej czekolady. Zimą nie ma nic przyjemniejszego od otwarcia słoiczka pysznego dżemu ze śliwek i cieszenia się nim jako dodatek do naleśników lub drożdżówki. Składniki na dżem śliwkowy 3 kg śliwek węgierek 3 opakowania dżemixu 3:1 1 kg cukru 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 / 2 łyżeczki cynamonu
niecodziennikparytruskawki zostaną z nami na dłużej. Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam troszkę czasu, ale wreszcie mamy 12 słoiczków dżemu truskawkowego, którym będziemy się cieszyć jesienią oraz zimą, smarując naleśniki oraz świeże bułeczki. Składniki na dżem truskawkowy 3 kg truskawek 1 kg cukru 3 dżemixy 3:1 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki obrać z szypułek, opłukać i pokroić
niecodziennikparyPapier ryżowy na sajgonki odnaleziony na półce z zapasami stał się inspiracją do przygotowania tych chińskich naleśników wiosennych. Przygotowaliśmy nadzienie mięsno-warzywne z dużą ilością makaronu ryżowego oraz marynowanego imbiru. Ta wersja sajgonek wymagała dłuższego ich smażenia na patelni, stąd złocisty kolor na zdjęciu. Składniki na sajgonki 10 płatów papieru ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki
niecodziennikparyprzede wszystkim długie gotowanie na małym ogniu sprawiają, że dżem śliwkowy bez konserwantów nie ma sobie równych. Ten dżem stosujemy często w naszej kuchni, głównie jako dodatek do naleśników, na kanapki z białym serem, ale także do przekładania ciast. Dzisiaj np. świeży dżem ze śliwek węgierek towarzyszył śniadaniowym pankejkom. Składniki na dżem śliwkowy 3 kg śliwek 900 g cukru
niecodziennikparyMając ochotę na słodkie śniadanie, często robimy naleśniki lub pankejki, choć od czasu do czasu wstrzymujemy nasz poranny głód i pieczemy puszyste gofry . Jak zazwyczaj dzielimy się pracą i w czasie gdy jedno z nas piecze domowe gofry , drugie robi kawę i przygotowuje dodatki. Przyjemnie jest usiąść do stołu, łączyć ulubione dodatki i popijając poranną kawę, powoli rozpoczynać weekend
niecodziennikparyciasta na patelnię. Pozwól, aby ciasto naturalnie rozłożyło się na okrągły placek. Smaż przez 2 minuty. Pancakes są gotowe do odwrócenia, gdy na powierzchni tworzą się bąbelki. Delikatnie odwróć naleśniki i smaż dodatkowe 1-2 minuty. Powtarzaj z pozostałym ciastem naleśnikowym, aż całe ciasto zostanie zużyte. Smacznego Zobacz więcej – pancakes Artykuł Pancakes z matchą pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniŚroda to taki mały piątek, więc to doskonały moment żeby trochę się rozpieścić 😉 Dziś mam dla Was przepis na Dutch Baby, czyli zapiekany, puszysty naleśnik, który świetnie smakuje na przykład w towarzystwie świeżych owoców i odrobiny jogurtu naturalnego. To pyszna propozycja na leniwe śniadanie dla dwojga, które robi się praktycznie samo. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: Masa 3 duże(...)świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się też dżemy, jogurty czy syrop klonowy ponieważ masa sama w sobie nie jest bardzo słodka. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Dutch Baby, czyli zapiekany naleśnik pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniPyszny, soczysty i kremowy jabłecznik na pewno zadowoli podniebienia większości z Was. Masa budyniowo-jabłkowa jest znakomita, można ją wykorzystać np. do nadziewania naleśników lub bułeczek drożdżowych, ale świetnie się sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru
Rozpustne gotowanie