naleśniki - 13886 przepisów (strona:425/926)

Kopytka z bobu 145

pojawił się ładny (i rozsądny cenowo bób) zabrałam się za gotowanie. Nie wiem, czy już Wam wspominałam, ale jestem ogromną fanką produktów mącznych. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka, pierogi , naleśniki . W moim regionie (Śląsk) tego typu dania stanowiły codzienny element menu. I teraz jako dorosła osoba, jak nie wiem co bym zjadła to w głowie pojawiają mi się pierogi

365 dni dookoła kuchni
Naleśniki z ciasta zaparzanego 92

zaparzane pochodzi ze starej książki kucharskiej z Wielkopolski. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ja podałam z frużeliną z malin ale tutaj pełna dowolność, jak lubicie i uważacie. Zaczynamy? Mini naleśniki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zajmujemy dzieci #2: domowa plastelina... 115

zawsze było mi szkoda zużywać cenn ą m ą kę, wniesion ą w pocie czoła na 3 piętro, kiedy z każdej szklanki można otrzymać okolice na przykład 10 naleśników, albo 6 muffinów... Ale... Czasy nastały takie, jakie nastały i czasami bardzo desperacko potrzebujemy zaj ą ć towarzystwo przez godzinę, czy dwie. A i nasza pojemność w kwestii zjadliwości upieczonych

Lejdi of the house
Limonkowe placuszki twarogowe 157

niedługo o wiele więcej. Dziś podkreślę tylko, że jest: bez oleju palmowego, bez dodatku soli, bez konserwantów i barwników, zamiast cukru dodano maltitol. Taki krem idealnie smakuje z plackami, naleśnikami, babeczkami, jako dodatek do deserów lub smarowidło Polecam. A wracając do twarogowych placuszków z dodatkiem soku z limonek… Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. Koniecznie spróbujcie. Składniki

Słodkie okruszki
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 139

wiele pektyn, dlatego też moim zdaniem trzeba dodać do nich odrobinę pektyny, aby dżem miał odpowiednią konsystencję. Osobiście lubię, kiedy dżem daje się rozsmarować na przykład na pieczywie czy naleśnikach, a nie rozlewa jak sos. Nie trzeba się bać pektyn, ponieważ jest to naturalny produkt pozyskiwany z owoców, warzyw i nasion, jest źródłem błonnika. 🍏 Pektyna jabłkowa To najpopularniejsza pektyna

SprawdzonaKuchnia.pl
Konfitury – sposób na zatrzymanie smaku lata 93

konfitura jest gotowa. Gorące konfitury przekłada się do wyparzonych, małych słoiczków i mocno zakręca. Konfitura gotowa… i co dalej? Konfitury są doskonałym dodatkiem do kanapek ze świeżym masłem, naleśników i gofrów. Niektóre z nich świetnie będą komponowały się również z daniami mięsnymi. Wachlarz możliwości jest naprawdę ogromny. Oczywiście możne je również wyjadać bezpośrednio ze słoiczka. W okresie jesienno-zimowym

Pasja Smaku
Mus truskawkowo-rabarbarowy 80

delektować również w zimowe wieczory. Sam rabarbar jest kwaśny. Ponieważ idealnie komponuje się z truskawkami, połączyłam oba smaki i wyszedł pyszny, aksamitny mus. Idealnie smakuje jako dodatek do naleśników, kanapek jak również do ciast. Składniki 2 kg rabarbaru 2,5 kg truskawek 2 szkl. cukru Krok po Kroku 1 Umyte i oczyszczone truskawki zasypujemy szklanką cukru i pozostawiamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Śledzie w cieście piwnym 89

proszku do pieczenia oraz wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników oraz stopniowo dodajemy piwo. Mieszamy do pozbycia się gródek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą, niż ciasto na naleśniki. Odstawiamy je również na 30 minut do lodówki. 3 W międzyczasie przygotowujemy frytki oraz sałatkę. Bataty obieramy i kroimy w słupki. Moczymy w wodzie przez 30 minut, aby pozbyć

Kuchnia Bazylii
7 pomysłów na roślinne śniadania 114

słono Przepis Placuszki To jeden z pomysłów, który może mieć chyba nieskończoną ilość wariantów. Placuszki są o tyle fajne, że ich przygotowanie nie zajmuje tyle czasu co usmażenie naleśników, a smak pozostaje prawie ten sam Placuszki możesz przygotować w wersji wytrawnej i słodkiej. Możesz je również przygotować wieczorem i zabrać ze sobą do pracy, czy na uczelnie Gofry Gofry

365 dni dookoła kuchni
Gofry owsiane bananowo kokosowe 119

ciasta. Do misy blendującej, wlewam wodę kokosową ok 200 g, dodaję jajko, płatki, banana, sól, masło roztopione, proszek do pieczenia i miksuję blenderem. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki tylko bardziej gęstą. Gofrownicę smaruję olejem, wylewam ciasto. Gofry piekę około 7 minut. Zależy to od mocy gofrownicy. Po wyjęciu układam na kratce żeby odparowały. Śmietankę kokosową ubijam mikserem

wesoła kuchnia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami z patelni WOLL 153

się bardzo szybko w porównaniu z innymi patelniami, które posiadam. Smażyć można na niewielkiej ilości oleju, Bardzo długo zachowują ciepło. Jest dość ciężka, ale nie będę na niej podrzucać naleśników więc nie jest to dla mnie znacznym utrudnieniem. Cena patelni jest dość wysoka jednak z biegiem czasu stwierdzam, że za dobrą jakość warto zapłacić. Producent daje 25 lat gwarancji

Kulinarne przygody
Tacos 96

kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy mniej więcej tak, aby średnica miała ok. 20 cm.  Rozgrzewamy dwie patelnie, żeby szybciej poszło i smażymy placki z obu stron jak naleśniki . Najlepiej zrobić to na patelniach bez dodatku tłuszczu. Jeśli jednak przywierają, to można patelnię delikatnie posmarować olejem. Jeszcze gorące przewieszamy na ruszcie z piekarnika, uformują się w ten sposób

bistro mama
Konfitura z rabarbarem i marakują 112

się z deską serów i białym winem. Ja na początek wypróbowałam ją ze zwykłą bułeczką i powiem, że jestem zachwycona tym smakiem. Na pewno będzie też idealnym dodatkiem do naleśników, gofrów czy innych deserów. Zachęcam Was do odwiedzenia strony Diamant- Słodkie Łączy i wzięcia udziału w konkursie na zakręcone słodkości :) 800 g rabarbaru (waga po obraniu

Smakołyki Asi
Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych 126

cienkie. Do miseczki dajemy jajko, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie papryki, sól, pieprz i mąkę. Mąki dodajemy tyle, żeby ciasto które robimy było o konsystencji takiej jak na naleśniki. 2. Płatki kukurydziane dajemy do foliowego woreczka i zgniatamy wałkiem, możemy też w rękach. 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. 4. Każdego kotleta maczamy z obu stron w cieście

kruche babeczki
Tortilla domowa 77

obsypać mąką i uformować z niej okrągły placuszek, na dobrze podsypanym blacie rozwałkować okrągłe cieniutkie placki na grubość między 1, a 2 milimetry Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam takiej do naleśników) i pieczemy na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony, placuszki puchną i tworzą się na nich bąble, idealnie wypieczone powinny być białe z przypieczonymi bąblami Ważne

SprawdzonaKuchnia.pl