bólach gardła, kaszlu, chrypce ale z powodu jego wzmacniających odporność właściwości można go od czasu do czasu stosować w kuchni. Świetnie sprawdza się jako syrop do placuszków, naleśników, do lodów, do herbaty. Pędy sosny zbieramy wczesną wiosną, kiedy pojawią się na iglakach. Pamiętamy by drzewa te były raczej tymi rosnącymi za miastem, z dala od zanieczyszczeń miejskich. Ważna rzecz
Dorota Smakujepomysłów na dodatki. Do dżemu wykorzystuję niezbyt słodkie owoce, dość twarde, bowiem moja rodzina wybiera mniej słodkie przetwory. To dżem, który warto przygotować i podać do tostów, grzanek, naleśników czy gofrów. Zapraszam na prosty i niezwykle smaczny dżem morelowo-śliwkowy. Dżem morelowo-śliwkowy SKŁADNIKI: 450 g moreli 1500 g śliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki cukru opcja
Zasmakuj Kuchnimamy bardzo nie zdrowe. W związku z tym, że odkryłam to cudo dzielę się z Wami przepisem na pesto, które możemy podawać na kanapce, z makaronem z naleśnikami, czy z czym tam sobie chcecie. Liście rzodkiewki można także użyć do sałatki, zup czy orzeźwiających koktajli. Składniki: - liście z pęczka rzodkiewki - pół szklanki sparzonych orzechów
pieprzny smaczeksmak chleba na zakwasie. Z zakwasu możemy przygotować nie tylko pyszny chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu cukru we krwi czy też poprawia strawność pieczywa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnestandardowo kilka razy w tygodniu robimy naleśniki lub placuszki. Tym razem wspólnie z Córcią zrobiłyśmy placuszki na bazie serka wiejskiego. Dzięki ubitym osobno białkom wychodzą bardzo puszyste. 200 g serka wiejskiego 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1 łyżka czarnego kakao 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej 2 łyżki mąki migdałowej Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy
VioletoweKucharzenieswój intensywnie cytrynowy smak . Apple curd to jego odpowiednik z dodatkiem pysznych jabłek. Najczęściej stosuje się go nie tylko jako dodatek do deserów , ale również jako dodatek do chleba , naleśników , mięs … itp Z czego zrobiony jest Krem jabłkowy? Podstawowym składnikiem kremu jabłkowego są oczywiście… jabłka . Od nich wszystko zależy. Jeżeli użyjesz jabłek kwaskowych nasz krem będzie bardzo
SmartBake.plktóre ze względu na alergie pokarmowe nie mogą ich spożywać. Jakie składniki można zatem zastąpić wodą po strączkach? Między innymi: Kurze białko w deserach i wypiekach (gofrach, bezach, brownie, naleśnikach). Kurze białko w panierkach (do roślinnych kotletów, orientalnego tofu). Kurze jajko w wytrawnych sosach i dipach (majonezie, sosie serowym, czosnkowym, chipotle). Słodką śmietankę (w bitej śmietanie, owocowych kremach, musach
jakszef.plKrem czekoladowy ganache udekoruje i podkreśli smak naszych domowych wypieków. To także idealny dodatek do gofrów, naleśników, racuchów. Ganache jest banalnie prosty w przygotowaniu – to podgrzana śmietanka i rozpuszczona w niej czekolada. Do wyboru mleczna, deserowa lub gorzka. Dziś ganache z dodatkiem pasty z wanilii, jest to opcja, bowiem klasyczny ganache to dwa podstawowe składniki: śmietanka i czekolada
Zasmakuj Kuchnipolecam dla najmłodszych :) Koktajl bananowy z truskawkami i borówkami amerykańskimi Chlebek bananowy Koktajl bananowy z truskawkami i pomarańczą Koktajl malinowo-bananowy Gofry z cukrem pudrem Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Naleśniki Truskawkowe crumble Gofry z cukrem pudrem
Moja smaczna kuchniamiędzyczasie przesiewamy mąkę z kasztanów, dodajemy cukier, kakao, orzeszki piniowe i rodzynki. Mieszamy. Następnie wlewamy wodę i alkohol. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze od ciasta na naleśniki. Odstawiamy na chwilkę i zajmujemy się przygotowaniem ricotty. 3) Nerkowce i słonecznik (bez wody) przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Krem wstawiamy na chwilkę
Roślinożerni urlopowiczeplacuszki podawane z odrobiną jogurtu i z ulubionymi owocami to zawsze pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, przekąskę czy też deser. Robi się je zdecydowanie szybciej niż tradycyjne naleśniki, a dodać do nich można co tylko nam dusza zapragnie. Moja dzisiejsza wersja jest bezglutenowa, przygotowałam ją na bazie zmielonych płatków owsianych. To fajna odmiana dla tych tradycyjnych pszennych
Kulinarne przygody Gatitysię pojawiało to warzywo, wyjdzie nam na zdrowie! Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta Chłopski garnek czyli sycące danie jednogarnkowe Zapiekane naleśniki z kurczakiem po meksykańsku Makaron z ziołowym kurczakiem i warzywami Artykuł Skarby natury. Cukinia. Dlaczego po nią sięgać? pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plkolei obecność cynku sprawia, że nasza skóra piękniej wygląda. Syrop klonowy może też sprawić, że zwykłe dania nabiorą wyjątkowego charakteru. Obecność tego dodatku często uwzględniają przepisy na gofry i naleśniki, bywa on również wykorzystywany jako dodatek do domowych wypieków. Syropem klonowym można też osłodzić herbatę, a nawet…dania mięsne. Doskonale pasuje on do kurczaka, choć nie brak osób, które
ProstePesto.plprzyznaję, że to genialny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego miodu. Miody te oprócz walorów smakowych i wizualnych odznaczają się także cudownie kremową konsystencją, która świetnie sprawdzi się jako polewa do naleśników, placuszków czy owsianki. Bardzo polecam! Miód jest lepszym wyborem od zwykłego, stołowego cukru białego. Posiada między innymi właściwości bakteriobójcze, antyoksydacyjne czy pomaga w gojeniu się ran. W porównaniu
Zdrowie na języku :P