postaci kwiatów lub czekoladek My kobiety uwielbiam takie prezenty. Po piąte… Bez względu na, to co kupimy dla naszych przyjaciół najważniejsze będzie, to że pamiętaliśmy o ich święcie . W obecnym zabieganym świecie, ten prosty gest, słowo „wszystkie najlepszego”, uścisk… znaczy więcej niż 1000 prezentów
Słodkie okruszkiŻurek to tradycyjna zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami
Kuchnia z widokiem na ogródKolejnym niezwykłym miejscem, które mogliśmy zobaczyć podczas pobytu w Grecji, były meteory. Meteory to "zawieszone w powietrzu" klasztory, wzniesione na skalnych ostańcach u podnóża gór Pindos, drugie,po Świętej Górze Athos, najważniejsze centrum prawosławnego monastycyzmu w Grecji oraz zabytek wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Znajdują się w środkowej Grecji na północno-zachodnim krańcu równiny tesalijskiej, w okolicy miasta
W mojej kuchnioraz Paweł Małecki . Przepisy zostały podzielone na 5 kategorii, z których każda zawiera po 8 przepisów: Poranki ze śniadankiem Obiad na stole Kinder party W kuchni z babcią Rodzinnych świąt! Na samym końcu znajdziemy jeszcze dział zatytułowany Kuchenne ABC. To naprawdę rewelacyjny dodatek dla dzieci! Znajdą w nim ilustracje mało znanych owoców, przydatne w kuchni miary i miarki
Z miłości do słodkościdodatku w wydmuszce. Dzieci były zachwycone kolorowymi jajeczkami, a i nam również spodobała się taka forma deseru. Jest on nieco pracochłonny, ale warto go zrobić, zwłaszcza przed świętami! kilka jajek 4 galaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę! Smakuje wyśmienicie! Składniki; 12 dag masła 3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu 4- 5 łyżek kakao Skworcu 2 jajka 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sosy oczyszczonej Przygotowanie; Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie
Radość kipiąca uśmiechem.upieczone i wystudzone blaty , wysmarowane powidłami. Dowolnie dekorować bakaliami. Mazurki najlepiej smakują po 3 a nawet po 4 dniach od upieczenia. Także spokojnie można przygotować je już wcześniej przed świętami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
W garach u GosiWkrótce Wielkanoc, pora zacząć myśleć nad świątecznymi przepisami. Nie mam w zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajednocześnie przepyszne w smaku ciasto . Wilgo tny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek , któremu nie spo sób się o przeć - szczególnie w okresie świąt ecznym. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier
Słodka Stronaubijania jajek (lub jak w wielu przepisach osobno białek). Przyspieszenie wykonania daje nam tą korzyść, że prócz ekspresowego przygotowania do pieczenia mamy tylko jedną miskę do mycia :D przed świętami przyda się ta zaleta, bo w natłoku przygotowań na pewno wiele naczyń z kuchennych półek będzie pozajmowana innymi smakołykami. U mnie zdarza się problem, pt. "brak już misek, mieszam
Kolorowy PrzepisownikMazurek przekładany masą grysikową. Najlepiej smakuje po 5 – 7 dniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami:) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 18 – 20 kawałków (forma 22 cm x 32 cm) Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 70 g miodu 50 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa grysikowa
KuchniaWeDwoje.plgotową, kupioną polewą. Kolejną zaletą tego wypieku jest to, że najlepiej smakuje na drugi lub nawet na trzeci dzień, tak więc śmiało ciasto można przygotować sporo wcześniej przed świętami lub planowanym przyjęciem. Z pewnością wypróbuję to ciasto w wersji z masą serową. Składniki na dużą blachę 25×30 cm: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 czubata łyżecza sody
Mojewlasne.plfarszem ze szpinaku i suszonych pomidorów zachwyciła nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie. I w czasie nachodzących Świąt też zrobi furorę! Koniecznie spróbujcie! Ps. jest bardzo łatwa w przygotowaniu! SKŁADNIKI: RO LADA: * ser żółty Gouda SERENADA – 330 g * jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić
Ostra na SłodkoWzbogacają atrakcyjność turystyczną i kulturową ziemi bieszczadzkiej i całego Podkarpacia. Krupiak, jak mówią o nim gospodynie z Krzeszowa na Podkarpaciu, pieczony był niegdyś przy okazji świąt, uroczystości rodzinnych i przyjęć. Znam również jego odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam znany pod nazwą Pieróg (krupniak) biłgorajski - do tej pory jest przysmakiem roztoczańskich kresów. Niezależnie jednak od regionu wypieka
Moja Książka Kucharska