Ratatouille to oczywiście potrawa wegetariańska. Na pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan
Kulinarna PokusaPrzepis poniżej jest po części odpowiedzią na pytanie jednego z czytelników: „A gdzie są moje ulubione schabowe?” No więc są, tu i teraz. Inna sprawa, że
Kulinarna PokusaJest to jedna z potraw, które towarzyszą mi już od bardzo wielu lat. Łącząca chude i delikatne mięso z kolorowymi warzywami, a zarazem nieskomplikowana i mało
Kulinarna PokusaJakiś czas temu przerabialiśmy temat kotletów , a zwłaszcza kotletów schabowych. Trochę z racji uwag czytelników, a trochę dlatego, że to zagadnienie chyba niemożliwe do uniknięcia w
Kulinarna PokusaGolonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie
Kulinarna PokusaRóżne rodzaje faszerowanego schabu są dość popularne w naszym kraju, a do najbardziej znanych odmian tego dania należy niewątpliwie schab faszerowany suszonymi śliwkami. Uchodzi on przy
Kulinarna PokusaPieczeń rzymska to bardzo specyficzne, trudne do jednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i
Kulinarna PokusaJest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla
Kulinarna PokusaSzaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych
Kulinarna PokusaPrezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco
Kulinarna PokusaGdy nam się spieszy, mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz. 4 cebule 200 g ryżu 300 g kiełbasy zwyczajnej
VioletoweKucharzeniebejkon na bogato. przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki
na gaziePo olbrzymim sukcesie jakim cieszyły się u nas suszone schaby, przyszła kolej na suszoną karkówkę. Przygotowałam ją na bazie mojej ostatniej wersji suszonego schabu
Smaczne ZdroweKiełbasa słoikowa, tym razem wieprzowa, taka domowa mielonka. Kiełbasa na co dzień, bardzo zwyczajna. Od dłuższego czasu z większą przyjemnością zjadam
Stare GarySzynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej
Kto ugości moich gości?