„Soczyste, słodko-pikantne żeberka w pomidorowej marynacie na oleju rzepakowym. Smakują doskonale ze smażonymi warzywami. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Warzywa są
Wiem co jemPrzejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z
Kuchenne zapiski EdytyPo prostu sałatka, jedna z wielu, taka, którą robię na szybko ze składników znalezionych w lodówce. Paradoksalnie, im większy w niej panuje "przeciąg", tym ciekawsze powstają
Kuchenne zapiski EdytyLubię pieczone mięso, i to nie tylko za jego walory smakowe, ale i za praktyczność. Po upieczeniu większego kawałka nie łamię sobie głowy co mam przygotować
Kuchenne zapiski EdytyJak ten czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na
Kuchenne zapiski EdytyKlasyka gatunku. Boczek pieczony w majeranku i utartym z solą czosnku. Tak piekła go moja Babcia, i tak do dnia dzisiejszego piecze moja Mama. Moim domownikom
Kuchenne zapiski EdytyKilka dni temu miałam przyjemność gościć na obiedzie bardzo sympatyczną, ale jednocześnie wymagającą pod względem kulinarnym parę. Moi goście nie jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych
Kuchenne zapiski EdytyJedno z tych dań, które z konieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym
Kuchenne zapiski EdytyPyszny gulasz z wieprzowych serc z mrożoną mieszanką warzywną i dużą ilością suszonego koperku. Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już
Kuchenne zapiski EdytyPyszności, aż szkoda, że było ich tak mało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony
Kuchenne zapiski EdytyZa mną ciężki, pracowity dzień (chyba już przywykłam, bo ostatnio miewam tylko takie) – mała przeprowadzka. Jeszcze nie do końca rozstałam się ze starym mieszkaniem, ale wywiozłam
Kuchenne zapiski EdytyPolędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ . Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi . Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyGulasz z łopatki wieprzowej i pieczarek podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI . Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyOstatnio mam fazę na pomidory, więc na jeden z obiadów przygotowałam kotleciki nadziewane pomidorkiem i podałam je na pomidorowym sosie z pełnoziarnistym makaronem. Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyZdaniem Powtwora najlepszy krupnik, to krupnik z grzybami, i nieważne czy są to grzyby świeże czy suszone. Dzisiaj polecam gęstą, sycącą, pachnącą zupę - remedium na jesienną
Kuchenne zapiski Edyty