świąteczne potrawy - 1000 przepisów (strona:19/67)

Kapusta z grochem 175

Cały czas pozostajemy jeszcze w świątecznym klimacie, więc myślę, że propozycja potrawy, w której króluje kiszona kapusta, będzie jak najbardziej na miejscu. Kapusta z grochem to tanie i proste danie. Znane chyba we wszystkich regionach Polski, jednak z przeróżnymi dodatkami. Wersja, o której dzisiaj napiszę gości w moim domu odkąd pamiętam. Może ze względu na przyzwyczajenie, może na sentyment

Pichceniomania
WEGAŃSKIE ŚWIĘTA: makiełki, pasztet, zapiekane pieczarki 294

staram się unikać słodyczy, co już i tak ciężko mi idzie, a co dopiero, gdy mam podstawiane słodkości pod nos ... W ostatnich dniach przygotowałam kilka potraw, które mogłyby pojawić się na świątecznym stole, ale na co dzień również się sprawdzą. 1. MAKIEŁKI przepis na makiełki pojawił się rok temu, ale ten jest nieco inny - zamiast makaronu dodałam pieczywo. Czytaj

Kasia Sarna
Pieczeń z dzika wg Aleex 185

może zbliżający się schyłek roku? Nie wiem, jednak ta wyjątkowa aura pomaga przetrwać szybko nadchodzący mrok, deszczową pogodę i wahania ciśnienia. A skoro zaczął się świąteczny miesiąc, rozpoczynam go od niecodziennej potrawy. Zapraszam na pieczony udziec dzika. Kiedy pierwszy raz zostałam obdarowana dziczyzną, wpadłam w lekki popłoch. Nie miałam żadnego doświadczenia z takim rodzajem mięsa, nie jadłam go nigdy

W mojej kuchni
Kurczak w sosie kurkowym wg Aleex 197

ryżu – jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs, podkreślający smak pieczystego. Uwaga! To nie jest potrawa dla osób, które w swojej kuchni stronią od półproduktów i produktów gotowych, ale….Może Wam się przyda jako potrawa last minute na nadchodzący zabiegany świątecznie czas? Składniki: • 1 podwójna pierś kurczaka • 1 cebulka • garść mrożonych kurek • 2 zupy kurkowe ze szczypiorkiem Knorr

W mojej kuchni
Rolada ze szpinakiem 219

danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie powstał przepis na to świąteczne danie. Rolada ze szpinakiem to potrawa, którą szczerze polecam na Wielkanoc. Chcecie zachwycić gości nie tylko ładnie wyglądającym, ale i smacznym daniem? To przepis dla Was. Składniki: 1 kg schabu 25 dag mielonego

Pobite gary Barbary
Piernik z powidłami 177

Każdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z

Kolejny blog o gotowaniu
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 224

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam

Poezja smaku
Śledź w śmietanie 254

okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów. Składniki: 2 płaty marynowane 180 g śmietany 18% gęstej 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula ćwiartka jabłka kwaśnego 1-2 łyżki wody z ogórków

Ala piecze i gotuje
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 188

potrawa nie ma sobie równych na świątecznym stole (przynajmniej dla mnie i mojej mamy) kocham te cudne kluseczki oblepione słodkim makiem i bakaliami! moja mama podała swoją wersję z domowym pszennym makaronem, natomiast  ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3 Składniki (1 porcja): 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bigos z sherry luksusowy 256

codziennie, to na święta nic nie zostanie… Jak zwykle ugotowałam prawie cały kociołek bigosu! Starczy dla gości. A i synuś dostanie na drogę… Świąteczne przygotowania zawsze zaczynam od gotowania bigosu. To potrawa bardzo pracochłonna, wymagająca wiele składników i koncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję

codojedzenia
Wigilijne makiełki. 149

jadało się ich nigdy więcej jak tylko w Wigilię, dlatego ich smak był jeszcze bardziej doceniany. Tak o makiełkach pisze się w " Zbiorze przepisów potraw regionalnych woj śląskiego". Jest to danie świąteczne podawane w zagłębiowskich domach w Wigilię.  Dawniej, gdy nie stać było gospodarzy na zamorskie bakalie,  zastępowano je rodzimymi suszonymi owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami

Dieta moja pasja
Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 272

Chociaż ja uwielbiam barszcz czerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości

Smaczna Pyza
12 potraw wigilijnych 31662

tradycji na świątecznym wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, symbolizując 12 apostołów.  W większości domów, gospodyni starają się przygotować potrawy, aby stół wigilijny wyglądał pięknie, a serwowane dania miały również znaczenie kulturowe. Wśród potraw powinny znaleźć się przede wszystkim dania z płodów ziemi. Dlatego przygotowane potrawy zawierają ziarna zbóż, miód, grzyby, mak, mające zapewnić(...)Kompot z suszu Przepis na: Kompot z suszu Ziarna zbóż, mak, bakalie i miód. Ziarna zbóż są symbolem nieśmiertelności, życiodajnej mocy, oraz dostatku. Mak natomiast symbolizuje płodność.  Zjedzenie potraw z ich udziałem miały zapewnić pomyślność, bogactwo, a także potomków. Miód z kolei chroni przed złem, zapewnia radość i dostatek. Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze

Tradycyjna Kuchnia
Ryba po grecku 314

pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej. Ryba przyrządzana w ten sposób najczęściej pojawia się w Polsce na świątecznym stole, chociaż dla mnie kwalifikuje się jako potrawa całoroczna. Może być podawana na ciepło lub na zimno. U nas jest specjalnością mojego Męża, który podkręca smak papryczką chilli i pikantnym sokiem pomidorowym. Jeżeli wolicie tradycyjny

Pełny talerz
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 413

świąt zostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć o potrawach jakie pojawią się na naszym stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu znalazłam w gazecie, a do jego wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach.  Na pewno znajdzie u mnie miejsca

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania