Klasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok z połowy cytrynypieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku.2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej
Kuchnia domowa AniCisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała
Gotuj Z MuzykąCisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała
Gotuj Z MuzykąWami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje się dla wszystkich osób starszych, młodszych no i tych na diecie :) . Może być też jedną z kolorowych potraw na świątecznym stole... .SKŁADNIKI600 g mrożonych lub świeżych płatów z dorsza300 g małych pomidorków - typu koktajlowychpapryczka chilisuszony tymianek3 łyżki oliwy z oliwekząbek czosnkusól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAFilety z dorsza jeśli
zielonacukinkaprawdę nie na koniec tylko od połowy książki) mamy ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta. Serniki, mazurki, babki na milion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową i żadna inna nie będzie tak dobra jak ta domowa. Każdy ma swoją szynkę(...)galarecie, ulubionego śledzia, itd. Ja zawsze do świątecznych klasyków lubię dodać jedną nową potrawę. tak dla odmiany, a książka jest fajną inspiracją
Brzuszki ŁakomczuszkiBędąc w dalszym kręgu świątecznych przepisów zapraszam Was dzisiaj na zupę grzybową. Co dom, to inna tradycja świąteczna, także ta tycząca się przyrządzania określonych potraw. Zazwyczaj na świątecznym stole królują takie zupy jak barszcz z uszkami, zupa rybna czy właśnie zupa grzybowa. Ta ostatnia pojawia się u mnie w czasie Wigilii. A u Was jakie zupy wiodą prym? :) Zatem
My simple kitchenświątecznymi dekoracjami czekam zawsze do 06 grudnia, jednak potrawy z nutką świątecznego klimatu są u mnie obecne od początku listopada. Nie ma nic pyszniejszego niż świeża, piernikowa kawa - zwłaszcza, gdy za oknem wieje i jest nieco szaro. Składniki: 120ml zaparzonej kawy ( użyłam kawy Diamond od Cafe Ina ) 50ml mleka 3,2% 2 łyżki bitej śmietany 2 szczypty gałki muszkatołowej
Gotowanie i blogowanieponad 700 lat. Jak sama nazwa wskazuje piecze się go w piątek, by w sobotę mógł trafić do wielkanocnego koszyczka, i potem jako poświęcona potrawa na niedzielne świąteczne śniadanie. A to i inne wielkanocne śląskie potrawy możecie znaleźć w najnowszym wydaniu śląskiego magazynu blogerów Maszkety . Źródło. ' Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońcu, a i zmęczona tak bardzo nie jestem. Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma wskazówkami. Zacznijmy od przygotowania notesiku i czegoś do pisania. Najważniejsze, to zaplanować ilość gości przy świątecznym stole. Kto i kiedy nas odwiedzi ustala się przeważnie z wyprzedzeniem, więc nie powinno być z tym kłopotu. Zawsze jest możliwość kilku niespodziewanych osób, ale (jak doświadczenie mnie nauczyło(...)porządkowych i organizacyjnych. W każdym domu są potrawy, które na świątecznym stole po prostu muszą być . Jednak z biegiem lat do rodziny dochodzą nowi członkowie. Warto zatem pomyśleć o każdym z tych, którzy przy stole świątecznym zasiądą. Niech nasze menu poza "żelazna listą" wypełnią również potrawy, które są ważne dla naszych gości. To kolejny argument za rozsądnym
Codzienna kuchnia niecodziennaPo świątecznych szaleństwach taki sernik może wydać się nam ekstrawagancją zupełną, ale w Karnawale polecam taki sernik upiec, jest przepyszny :) Składniki: 1000 g twarogu półtłustego lub
Proste PotrawyKutia to obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Zawsze robiłam ją z pszenicy, którą zawsze trzeba było przebrać i oddzielić inne niepożądane ziarna. Dosyć czasochłonne zajęcie, więc gdy usłyszałam w jednym z kulinarnych programów, że kutię można zrobić na bazie kaszy gryczanej, postanowiłam taką przygotować. Kutia ta smakuje równie wyśmienicie, zupełnie nie czuć gorzkawego posmaku kaszy
Jadło i czytadłomamą. To jest najlepszy sposób na wypoczynek! Co prawda, nie czuję tego całego świątecznego klimatu, ani tej radości jak co roku, ale smak przygotowywanych przez nas potraw jest typowo świąteczny. Już nie mogę doczekać się tej ogromnej wyżerki! W święta nie mam zamiaru liczyć kalorii (choć na co dzień też nie liczę), odmawiać sobie przyjemności. Będę jeść wszystko
Be Fit Be StrongStaram się jak mogę by troszkę podgonić wpisy na blogu. Jak nie choroba to bez prądu nic się nie dało zrobić. Mam nadzieję, że już powoli
Magiczne Życie Martyzima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa to nie bigos, my wiemy lepiej
Ugotowane pozamiatane