Wokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też mnie bo kocham Święta, niemal tak bardzo jak kiedy byłam małym dzieckiem. Nadal mają dla mnie ten sam urok i magię. Teraz z mieniło się tylko to, że jako dorosła osoba
Mango Papajasię często, choć nie w całym regionie od zawsze były doceniane. Na wschód od Buga i Sanu kasze stanowiły jeden z podstawowych, ale i bardzo lubianych składników potraw codziennych i świątecznych. Wincenty Pol w Pieśni o ziemi naszej pisał „Aż do Bogu, aż do Sanu leży, czarna wyorana Ruś czerwona, Ruś hreczna”. Tymczasem na zachód od tych terenów(...)przysmażoną słoniną. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Łęki Dukielskie z publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”. * Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka, Kasze. Pożywne źródło witamin. Zapraszam również na inne podkarpackie potrawy. TUTAJ umieściłam ich spis alfabetyczny
Trzeci talerzWitajcie po długiej świątecznej przerwie. Dopiero zabrałam się za zgrywanie zdjęć świątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody
Kuchnia domowa AniNajpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia wypełnionych zapachem świątecznych wypieków i potraw; miłej, rodzinnej atmosfery, radości oraz odpoczynku :) Wesołych świąt
MyCookBook.pldomów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu
Pełny talerzmój Brat przygotowuje ryby, jest ich miłośnikiem i zna się na nich jak nikt inny. Nie omieszkam wspomnieć, że wychodzi mu to perfekcyjnie więc nigdy na stół Świąteczny nie przygotowałam potraw z tej kategorii smakowej, aż do tego roku. Uważam, że trzeba spróbować wszystkiego i tak też w pierwszej kolejności padło na takie o to śledziki, które osobiście uwielbiam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj potrawa nie tylko świąteczna, ale taka, którą przygotowuję co jakiś czas. Polecam Wam boczek peklowany i gotowany. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem. Taki najbardziej lubią moi mali i duzi mężczyźni. Wcześniej podawałam Wam przepis na szynkę peklowaną przepis znajdziecie tutaj . Boczek po moczeniu się kilka dni w zalewie można ugotować tak jak zrobiłam
O kuchni z uczuciemwspaniałe, soczyste i pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o jarzębinie - wspaniałym skarbie jesieni, który naprawdę może zagrzać miejsce w Waszej kuchni. Ja przetwarzam jarzębinę co roku. Nie robię wielkich zapasów, jednak staram się aby 5 - 6 słoiczków znalazło się w mojej spiżarni
Nie tylko w kuchnipapierem do pieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne
Kto ugości moich gości?większym przedsięwzięciu i tak oto z dumą prezentujemy Wam nasz pierwszy owoc wspólnej pracy. Pierwszy numer powstał w oparciu o tematykę Wielkanocną. Znajdziecie w nim przepisy na potrawy oraz wypieki świąteczne. Mamy nadzieję, że nasz magazyn będzie dla Was dobrym źródłem inspiracji :) Miłej lektury!:) Więcej informacji na temat grupy "Babeczki" do poczytania w magazynie oraz na profilu grupy
My simple kitchenKolejną z potraw wigilijno-świątecznych jest barszcz. U mnie od lat robi go moja mama i to jej przepis prezentuję poniżej. Aromatyczny, delikatny w smaku i odpowiednio doprawiony znakomicie komponuje się z innymi świątecznymi daniami
Milion SmakówNadchodzi Świąteczny Czas, czas który wielu z nas chciałoby zatrzymać na długo. Ja zawsze pielęgnuję te chwile, chcę, żeby moje dzieci zapamiętały, że to
Kuchnia Beatydrzwiczkach.Yorkshire pudding należy, moim zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele możliwości ich podania – na wytrawnie lub na słodko. Same
mojewypiekiinietylkoŚwięta, święta i po świętach. Chyba nie ja jedna rozpoczynam tak pierwszy wpis po okresie świątecznym. Po wielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami. Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto
mojewypiekiinietylkoszklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki20 dag udek z kurczaka2 litry bulionu2 marchewki1 pietruszka2 cebule1 łyżka masłamajeraneksólpieprzPierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.To prawda - są pracochłonne, ale za to jakie pyszne :) Dodatkowo mają tą zaletę
Świat Domowej Kuchni