świąteczne potrawy - 1000 przepisów (strona:11/67)

Ryba po grecku 288

Ryba po greckuBanalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych

Gotuj Z Muzyką
Krokiety z kapustą i grzybami 279

Krokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników 

Gotuj Z Muzyką
Świąteczna babka makowa 215

....niewiele z niej zostało, bo ciasto było bardzo smaczne.   Na Święta upiekę drugą babkę makową.   Proponuję zapisać do zrobienia  i udekorować

Proste Potrawy
Pierniczki świąteczne 223

zrobić słodkie przysmaki. Święta to idealny moment na spędzenie wspólnie czasu z przyjaciółmi, rodziną przy jednym stole. Nie ma nic lepszego, niż celebrowanie go przy aromatycznych i smacznych potrawach. Pierniczki świąteczne to oczywiście smakołyk, którego nie może zabraknąć! Wykonywane na miliony sposobów do obdarowania bliskich, rodziny, czy jako ozdoba na choinkę. Pięknie udekorowane cieszą oko, a jeszcze długo

ale Pysznie
STAROPOLSKI BIGOS SWIATECZNY - przepis krok po kroku 199

STARO POLSKI BIGOS ŚWIĄTECZNY - przepis krok po kroku ------------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania : min. 4 godziny ------------------------------------------- *aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy

Moja Książka Kucharska
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 275

Ostatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość – dla całej

Słodkie okruszki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 245

inny, jak sam Kurt Scheller! Przyjazny, ciepły Szwajcar, który pokazał nam cztery swoje dania. Tematem warsztatów były nadchodzące święta. Kurt pokazał nam potrawy z wykorzystaniem produktów Makro Cash&Carry, które dodają potrawą magicznego, świątecznego smaku, m.in. cynamon, goździki itp. Mówiąc krótko: święta według Kurta. Tempo gotowania było zawrotne. Ubrana, na dodatek, w uniform prawdziwego kucharza,  rzeczywiście się(...)czuwał nad nami. Gotowanie odbywało się w parach. Miałam ogromną przyjemność gotować z Kasią, z bloga W krainie smaku, dzięki której w ogóle mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA

W kuchni Karmel-itki
WOLOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 155

grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem.  Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania(...)kroimy w plasterki) - dodajemy do mięsa. Krok 9. Z garnka wyjmujemy korzeń pietruszki oraz marchewki - całość dusimy jeszcze przez 30 minut, doprawiamy pieprzem. Krok 10. Pod koniec duszenia do potrawy dodajemy kremowy serek Apetina pomidory z bazylią, mieszamy , doprawiamy ewentualnie do smaku i chwilę jeszcze dusimy, aby składniki dokładnie się połączyły. Porcje wołowiny rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką

Moja Książka Kucharska
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 197

   Najlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej

Moja Książka Kucharska
Drożdżowe jajka wielkanocne – wytrawne 167

Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej

Gotowanie i blogowanie
Sos chrzanowy 189

Sos idealny na wielkanocny stół. Pasuje do wędlin, pasztetów, ryb wędzonych, a przede wszystkim do jajek. Składniki:  -pół szklanki śmietany -pół szklanki majonezu -spora łyżka

Kulinarne przemyslenia
SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM 168

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE gości na moim stole w każde święta Wielkiej Nocy. Rodzina i goście nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez tej kaczki :) Dlatego

Moja Książka Kucharska
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 154

Przepis na AROMATYCZNY ŻUREK NA WĘDZONCE pochodzi z zasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 154

PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ŻURY   Przedstawiam Wam moi drodzy przepisy na barszcze i żury jakie zebrałam na przestrzeni lat w mojej książce kucharskiej. Większość

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 669

PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ Kolejna odsłona z cyklu "Przepisy na Wielkanoc" - dzisiaj przystawki z jaj. Źródłem inspiracji były przepisy Pani  Ewy Aszkiewicz, które

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania