potrawa przywędrowała do nas z Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno nasz
Kuchnia BeatyŚwięta, święta i po świętach… Dużo jedliście pysznych potraw ostatnio? Pewnie tak. U mnie jak zawsze zostało sporo jedzenia. Będziemy jeszcze kilka dni jedli świąteczne pozostałości. Dzisiaj bardzo prosty przepis. jajka ugotowane na twardo koncentrat z buraków dodatkowo : majonez rzeżucha U mnie były jajka kurze i przepiórcze. Ugotowane jajka obrać, włożyć do słoika, zalać koncentratem
Polska ZupaŚwiąteczne, słodkie pierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego Dodałam tylko miód, orzechy
Oryginalny smakKocham pikantne potrawy, więc kuchnia meksykańska jest bliska mojemu sercu. Pomysł na te krokiety przyszedł po wizycie w jednej z ulubionych knajpek. Wyszło bosko! :) Krokiety
Cooking MonsterPrzepis bigosu podawałam już wcześniej, ale ten jest w wersji świątecznej tylko z kiszonej kapusty (oczywiście z własnej) bez kiełbasy tylko na mięsku! SMACZNEGO!
Kuchnia BeatyDziś jeszcze coś z menu świątecznego, czyli moje ulubione uszka z grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znaleźć idealne proporcje. Zmieniłam tylko nieznacznie sposób
Kuchnia domowa Animówili. Już na początku grudnia zaczynali planować co i jak przygotują. Lista potraw, produktów do zdobycia. Ona powili przygotowywała dom i kuchnię na święta. Z początku dość nieporadnie, bo przecież nie dość, ze dopiero uczyła się bycia panią domu, to pewne zwyczaje i potrawy były jej bliżej nieznane. Z czasem doszła do wprawy i wszystko biegło swoim(...)Prosfora to odpowiednik katolickiego opłatka. Kolacja wigilijna to także dwanaście postnych potraw, sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie. Na stole królowały zawsze ryby na różne sposoby (przede wszystkim ryba po grecku i karp w galarecie), barszcz z uszkami, cudownie słodka kutia, kapusta z grzybami... Nie mogło zabraknąć świątecznych symboli: czosnku (zdrowie), miodu (powodzenie), soli (obfitość) i chleba (jedzenie
Codzienna kuchnia niecodziennaplastry. Można podać w całości. Jeśli lubicie mięso z drobiu a chcecie trochę urozmaicić smak Waszej potrawy, to polecam takie rozwiązanie. Jest smacznie i ładnie się prezentuje. Z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Jeśli się zdecydujecie i zrobicie takie podudzia, to zadowolicie nie tylko Was samych ale zachwycicie również swoich gości. Życzę SMACZNEGO! Krys
Kuchnia u KrysiWraz z Dominikiem bardzo lubimy potrawy proste, szybkie, do których można dodać ryż, takie jest też to aromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :) Do przyrządzenia
Cooking Monsterwszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane potrawy, miliony ludzi na całym świecie jedną miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie do świątecznego
Kulinarne pyszności MolkiŚwięta Wielkanocne już wkrótce więc podrzucam trochę przepisów na świąteczny stół z mojego poprzedniego bloga. Może komuś coś się spodoba i skorzysta z przepisu. Tartaletki z
Kolorowa kuchnia ElkiBiała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem cebuli i jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Dotąd piekłam białą kiełbasę w piwie, jednak goryczka z piwa trochę mi przeszkadzała w potrawie. Cydr delikatniejszy od piwa i lekko słodki okazał się świetnym dodatkiem do białej kiełbasy. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, ponieważ dobór składników dania był
Codziennik KuchennyBoże Narodzenie za nami ale przed nami kolejne świąteczne dni. Tym razem Sylwester i Nowy Rok. Czas domowych imprez na które szukamy pomysłów na sałatki i potrawy które można przygotować wcześniej i by mogły być na stole przez dłuży czas. Ja proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami. Składniki: 2 płaty śledziowe marynowane 0,5 jabłka 2 ogórki konserwowe
Ala piecze i gotujepoznać czy ryba jest świeża?" , "Jak prawidłowo przechowywać ryby?" i wiele innych ciekawych wskazówek. Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda. Książka pojawi się w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać
Niezły Młynek