coraz bliżej ! Wiadomo, w kuchni zacznie się lada moment szał kulinarnych przygotowań. Pracę możemy sobie usprawnić przygotowując część potraw wcześniej. Dlatego też teraz jest bardzo dobry moment, aby upiec różnego rodzaju ciasteczka. Przyozdobić je możemy oczywiście później, tuż przed świętami. Świąteczne ciasteczka cynamonowe Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 450 szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu
Kulinarne przygody Gatitymakowa strucla Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobraża sobie spędzenia udanych świąt. W moim przypadku jest to makowa strucla, ciasto które koniecznie musi zagościć na świątecznym stole. składniki na dwa kawałki strucli zaczyn 25 g drożdży 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto
Miód i pieprzjest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze zaplanować. Może nie jest to najbardziej fotogeniczna potrawa, ale uwierzcie mi - jest pyszna! A gęsia skórka dzięki powolnemu pieczeniu robi się cienka jak pergamin
Stare GaryFrancji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity
SzczyptaSmaQrodzinna. Przez długi czas kuchnia Pomorska i Śląska pozostawała pod silnymi wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole w czasie
Smakowity Blog KulinarnyDziś coś bardziej praktycznego. Może nie przepis na kolejną potrawę, ale coś co przyda się każdemu, kto nie raz wyrzucał resztki dobrego koncentratu pomidorowego. Koncentrat jest dość często używany podczas przygotowań świątecznych dań. Ale co zrobić, kiedy zostanie nam jakąś jego część? Niedawno dowiedziałam się, że jest na to bardzo prosty sposób. Do uratowania potrzebny nam będzie tylko
Malinowe Pocałunkimeksykańską. Bardzo ją lubię a na blogu nie mam jeszcze tego typu potraw, więc zdecydowałam, że najwyższy czas je zrobić :) Chili con carne to potrawa bardzo szybka i łatwa, jej przygotowanie zajmuję około 30 minut. Ale uwaga, jest na prawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się w przygotowywaniu wigilijnego stołu :) CHILI
Zgrabne GotowanieWigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub niespodziewanym gościu. Wieczór ten przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a dorosłym życiu jest pełen nadziei zawartej w życzeniach, które sobie składamy. Wybaczamy sobie wszelkie urazy wspominamy bliskich, którzy odeszli na zawsze. U nas przygotowania(...)uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół. Sos chrzanowy przygotowuję na dwa sposoby, jeden na ciepło, a drugi na
O kuchni z uczuciemPropozycja na śniadanie lub na kolację, a może stanie się też inspiracją świąteczną. Nie znam osoby która nie lubi jajek, bo jajka są po prostu
Smaki EwyDzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do
Oryginalny smaknabiera niepowtarzalnego smaku. A podczas pieczenia w kuchni unosi się niesamowity aromat, jak przy przygotowywaniu najbardziej wykwintnej potrawy. Taki keks to uniwersalne danie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 70 dkg mięsa mielonego
Kuchnia z widokiem na ogródBożego Narodzenia został już mniej niż miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć o świątecznym menu. Na wigilijnym stole w mojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;) Składniki: 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej) 250g grochu niełuskanego 2 średnie cebule 100g masła
Pyry na Gazjako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym roku pieczeń była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrugi, trzeci – podgrzewamy i podgrzewamy a tym samym uwydatniamy to co najlepsze To jedna z potraw, która może zagościć na Waszych Wigilijnych stołach ale nie jedyna bo na stronie Święta jak w domu ( www.swietajakwdomu.pl ) możecie znaleźć wiele innych świątecznych przepisów – w tym także i na nasz postny bigos Przy okazji zapraszamy też do konkursu, który również organizowany jest
Kuchenne Wariacje