listków rukoli 1 dymka ze szczypiorem 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski, ogórki w pół plastry a dymkę w krążki. Wszystkie składniki surówki wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
Qchnia po prostuChoć kapusta czerwona jest nadal mniej popularna niż kapusta biała, z pewnością kojarzymy ją z widokiem klusek śląskich i mięsnej rolady, sowicie polanych sosem bądź jako
kurkanielotka.plDzisiaj zapraszam na nieco inną niż zwykle kapustę pekińską. Trafiła mi się na zakupach taka piękna, różowo- czerwona, to i dresing musiał być odpowiednio inny
Gosia gotujeZapraszam na smaczną i bardzo prostą w wykonaniu surówkę obiadową. Surówka doskonała do wszelkich rodzajów mięs i ryb. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - pół mniejszej kapusty pekińskiej - kilka pomidorków koktajlowych - kilka rzodkiewek - zielona cebulka lub szczypiorek - łyżka śmietany 12 lub 18 % - łyżka mleka - sok z cytryny - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach kapustę pekińską
Kuchnia z widokiem na ogródPyszny dodatek do drugiego dania Składniki pół główki czerwonej kapusty (500-600 g ) 2 małe kwasowe jabłka 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju 2
R'n'G KitchenSmaczna surówka w oryginalnym zestawieniu smaków. Potrzebujemy: średni seler, paprykę, kilka ogórków słodko kwaśnych, dwa liście kapusty lub sałaty, sól, pieprz, cukier, miskę, tarkę ...i chwilę czasu :) Wszystko przygotowujemy tj. obieramy seler, czyścimy paprykę, płuczemy ogórki. Kroimy i tarkujemy wg upodobań. Co chcemy to ucieramy wówczas ładnie się połączą smaki. Seler na pewno ucieramy na grubych oczkach. Doprawiamy
chleba naszegoProsta, szybka, smaczna, no i świeża ;) Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 duży pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki
R'n'G KitchenBardzo smaczna i szybka w przygotowaniu surówka do obiadu , z zielonych warzyw oraz owoców , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki pół kapusty białej 1 jabłko zielone pół ogórka zielonego 3 łyżki oleju pęczek kopru świeżego szczypta soli szczypta pieprzu czarnego szczypta cukru Wykonanie Kapustę szatkuje bardzo cienko , następnie jabłko
Mój SmakUwielbiam młodą kapustę, mogłabym ją wcinać cały rok. Dlatego z utęsknieniem zawsze czekam na moją ukochaną wiosnę. Składniki 1 młoda kapusta 1 kg 1 pęczek
KukuleczkiKolacje muszą być lekkie. Moja to często są sałatki i surówki. Ta świetnie zaspokaja głód. Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz
Z Majeczką w kuchniblogu. Tak samo, jak przy poprzedniej sałatce (zobacz: Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem ) inspiracja pochodzi z gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 brokuł 2 czerwone papryki 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym
Kulinarne Przebojemnie coś wiosny nie widać :-( zimno, pada... a szkoda... Póki co przywołajmy więc wiosnę na talerzach, np. przy pomocy takiej właśnie surówki :-) Łatwej w przygotowaniu, takiej która z pewnością ożywi nie jeden obiad... SKŁADNIKI 1 małą kapusta pekińska 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy sól, pieprz Kapustę kroimy w cienkie paski, rzodkiewkę
Czary - gary w kuchniOd dłuższego czasu miałam małą główkę białej kapusty w domu. I tak sobie leżała, leżała i w końcu doczekała się. Składniki 3/4 małej główki białej kapusty
Piekielna Kuchnia PatiDoskonały dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka kapusty czerwonej 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu
Na Ciasteczkowych PapierachKtóż nie lubi pierwszej, młodej kapusty? Jej nie powtarzalny smak, kolor... to danie tak smakuje tylko na początku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia
kgwjanczewoCzy wiecie, że kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa? Poza tym kiszonki są pełne bakterii odpowiedzialnych za dobrą pracę naszych jelit. Warto ją jeść
chwile dla mnieSkładniki: 1/4 główki średniej główki białej kapusty 1 jabłko por - około 6 cm białej części sól, cukier, olej słonecznikowy Przygotowanie: Umytą kapustę zszatkować drobno i lekko
Proste PotrawyCo to jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej
Tajemnice Smakupowstrzymywałam się przed jej zjedzeniem. Gdy tylko odłożyłam aparat, powstrzymywać się już nie musiałam. Lepszej surówki nie jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna. Na 4 porcje 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula Zalewa 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru(...)winny chyba 6%) 1 płaska łyżeczka soli Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna
Jadło i czytadłofont-family:"Times New Roman","serif";} Surówka Colesław – przepis Mój przepis na Colesław czyli popularna surówka w wersji light bo bez majonezu, a zamiast tego z jogurtem naturalnym i oczywiście świeżymi warzywami. Pychota! Potrzebne będą: 1/4 główki białej kapusty mały jogurt naturalny 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu 2 łyżeczki octu winnego sól morska(...)bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, pozostałe warzywa obieramy i również szatkujemy lub kroimy na drobne paseczki. Do poszatkowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, musztardę, chrzan i ocet winny. Mieszamy i doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 45 minut, aby surówka się "przegryzła", po wyjęciu spróbować i opcjonalnie dodać
MintTastemagazynowanie tak przygotowanej kapustki nie jest kłopotliwe . Polecam , nie ma nic lepszego niż taka przekąska , czy surówka z własnej kapuchy , jej smak bije każdą przemysłową na głowę A wykonanie jest banalnie proste Składniki na 12-15 słoików 0,5 l : 2 duże kapusty białe , najlepiej tradycyjna „kamienna głowa „ 1,5 – 2 kg marchewki 4 łyżki soli duża
Ogrodnik w podróżyPrzedstawiam przepis na chińską surówkę! Chińska surówka jest przede wszystkim soczysta, chrupiąca i ma wyjątkowy smak i aromat - sposób przygotowania jak zwykle prosty i szybki. Potrzebne będą: - 1/2 główki kapusty, - 3 średnie marchewki, - natka pietruszki na ozdobę, - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub zmieszane trochę jabłkowego i trochę ryżowego octu, - 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu, - 3/4 szklanki oleju(...)tarki i wymieszać wraz z pokrojoną kapustą; - do garnuszka wsypujemy cukier bądź ksylitol, szczyptę soli, wlewamy kolejno olej, ocet oraz posiekane ząbki czosnku - wszystko razem podgrzewamy, aż zaczną pojawiać się białe bąbelki (tak jak widać na zdjęciu); - gdy zalewa już jest podgotowana, wlewamy całość do warzyw i dokładnie mieszamy - przykrywamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce (może być do lodówki
MintTasteSałatka grillowa ” Rozpustny Grek w Pekinie „ Rozpustny Grek w Pekinie, to sałatka , która naprawdę jest rozpustna . Zawiera wszystko co było pod ręką , a jednak
Ogrodnik w podróżyLubię wszelkie sałatki i surówki, ale nie lubię tej zabawy w krojenie, siekanie, tarcie itp. Jestem leniwa w kuchni i jeżeli mogę to idę trochę na skróty. Taka jest ta sałatka, zrobiona przy pomocy robota kuchennego. Przepysznie chrupiąca, jesienna i smaczna pomimo tego, że jest wegańska. Spróbujcie, bo świetnie nada się do obiadu dla całej rodziny czy też na grilla(...)przygotowania sałatki potrzebujemy: 1/2 główki małej kapusty 1/3 – 1/2 czerwonej kapusty 4 spore marchewki 10 łyżek jogurtu wegańskiego 10 łyżek zmielonych orzechów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego jabłkowego odrobina soku z cytryny sól, pieprz i ewentualnie zioła do smaku Obie kapusty obieramy, wykrawamy środek i szatkujemy (ja zrobiłam to w robocie kuchennym). Marchewki myjemy, obieramy
Szybko Tanio Smaczniemące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy startą marchew i kapustę, całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, mieszamy i zagotowujemy *** *** Następnie dodajemy klopsiki *** *** Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około(...)POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Mini gołąbki w młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSkładniki: 1/3 główki kapusty białej (młodej) 1/2 pora (jasna części) 6 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę oraz pora szatkujemy
Qchnia po prostuPrzepyszna sałatka włoska tutaj w wydaniu z grillowanymi nektarynkami. Sałatka jest pożywna, a jednocześnie lekka, idealna na letni posiłek. Smaki i aromaty się przenikają i tworzą
Moje Małe CzarowanieA tak dziś szybko i pysznie było, polecam i Wam taką sałatkę. Aromatyczna sałatka z rukolą i pieczarkami. Tortellini wybierzcie ulubione z ulubionym farszem. Do podania
Moje Małe CzarowanieJuż Wam prezentowałam sałatkę z zupkami chińskimi, która niegdyś była hitem mnóstwa imprez - klik . I co prawda jestem wielką przeciwniczką zupek chińskich to czasami dla zachcianek
Di gotujemieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gołąbkowa patelnia – pyszne danie
Blog z ApetytemNadszedł czas bogaty w owoce i warzywa, więc można poszaleć w kuchni i nałykać się dobrodziejstw natury. Rwać, brać i przerabiać 😊 Istny raj dla tych, którzy
Weekendy w domu i ogrodziefamily:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Prosta i szybka w przygotowaniu surówka, zadowoli najwybredniejsze podniebienia. Idealnie nadaje się do mięs, jak i dań warzywnych. Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej (około 700 g) 1 marchew 1 garść natki pietruszki 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 łyżka jogurtu
R'n'G Kitchensiebie. Kuchnia wegetariańska bogata jest w warzywa, owoce, zboża, przyprawy i rośliny strączkowe. Stosując ta dietę możesz spróbować miedzy innymi kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami, gołąbki z ryżem, placki dyniowo – serowe, kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy i wiele innych dań. Post Kuchnia wegetariańska pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiszona kapusta to domena nie tylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki
MarcinChefSzybko i smacznie. kawałek młodej kapusty ogórek zielony papryka 3 łyżki octu winnego 9 łyżek oleju sezamowego z olejem rzepakowym Oliwier 1 łyżeczka musztardy
Moje domowe kucharzenieMłoda zielona kapusta to jedno z moich ulubionych wczesno-wiosennych warzyw. Przygotowanie z niej pysznej i zdrowej surówki zajmuje kilkanaście minut a sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkich obiadów na bazie mięsa
Milion SmakówProsta,szybka i smaczna surówka doskonała zarówno do rybki jak i innych obiadowych dań.Serdecznie polecam. Składniki: ok 400g białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula ok 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwa z oliwek sól,pieprz,szczypta cukru 2 łyżeczki musztardy,łyżeczka soku z cytryny Kapustę poszatkować,marchew zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w kostkę.Rozdrobnione warzywa
Niespełnione zdolności kulinarneBazylia Świeże, ścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli
Klaudynkowa kuchnia