Ostatnio bardzo posmakował mi ser kozi. Jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Dodam , że mam również fazę na surówki. Całe szczęście, że takowe mogę jeść bez żadnych ograniczeń. Składniki buraki pieczone w piekarniku pomidor malinowy papryka czerwona kapusta biała lub różowa ogórek koperek i bazylia sól i pieprz do smaku płatki owsiane ser kozi w plastrach oliwa z oliwek lub olej
Z Kuchni Do Kuchnimasa nie była zbyt mokra) i pokrojoną zieloną część dymki. Wymieszać. Porcję masy rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ). ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano-ziemniaczane
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na surówkę rozdzieliłam tak na pół, ponieważ podzieliłam je na dwa dni. Także nic się nie zmarnowało :) Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności
W kuchni u Monikibyło coś zrobić w ekspresowym tempie...kiełbaska , kaszanka na grilla była..a sałatki brak.....ale zostało mi surówki z obiadu...dokroiłam jeszcze więcej warzyw , wymieszałam z majonezem i sałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem.. 1 kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa czubryca czerwona majonez Kapustę pekińską
Moje domowe kucharzeniemieszance przypraw curry (i to też jest bardzo dobre), no i oczywiście w postaci kotletów z kalafiora, jak na świeżo upieczoną kiedyś wegetariankę przystało ;) Zdecydowanie wygrywa jednak kalafior w surówce i jest to zdanie nie tylko moje ale i moich dzieciaków, więc coś jest na rzeczy... Taki kalafior do jedzenia na surowo myję tylko pod strumieniem gorącej wody z kranu(...)ewentualnie zamiast papryki jabłko ze skórką), - zawsze coś zielonego - albo szpinak, albo seler naciowy, albo kapustę pekińską + szczypiorek, jak akurat jest w lodówce, - do tego łyżka oleju konopnego z sokiem z połówki cytryny, solą i wodą, i pyszna, chrupiąca, ćwicząca mięśnie twarzy surówka gotowa :) Polecam, nie będziecie żałować
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwrzątkiem i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Obrane jabłko ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem. Solimy, pieprzymy. Jeżeli nie liczymy kalorii dodajemy szczyptę cukru i skrapiamy oliwą lub olejem. Dodajemy poszatkowany szczypiorek. Surówka jest najlepsza jeżeli postoi 15-20 minut. Jedna porcja zawiera 60 kcal
Kulinarne przemysleniaJesienią mamy bogactwo różnych sałat i kapust. Najchętniej sięgam po cykorie. To jedno z dwóch gorzkich produktów, bez których nie wyobrażam sobie moich posiłków (drugą jest kawa). Cykorię belgijską zjadam jako przekąskę, gryząc jej główkę. Często dodaję do kanapek jak sałatę. Ale podaję ją też do obiadu, który musi powstać naprędce. Składniki (na 2 osoby): 6-8 liści cykorii belgijskiej(...)ziaren słonecznika Na suchej patelni uprażyć słonecznik. W kubku wymieszać jogurt z miodem. Liście cykorii rozłożyć na talerzu. Na liście wykładać sos jogurtowy. Posypać prażonym słonecznikiem i podawać :) ----- Podobne: Surówka z fenkułu i marchwi Surówka z selera i jabłka Rukola z kaparami i mango
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli ograniczamy cukier to zastąpmy go miodem. Składniki : połowa małej główki białej kapusty marchewka jabłko zielony ogórek mała cebula- niekoniecznie Przygotowanie: Kapustę poszatkować i posypać solą
Proste PotrawyBrokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w
Kopystką po garachŚwietny dodatek do obiadu.Krucha ,soczysta i pełna smaku koperku.Polecam. 1 mała kapusta włoska pęczek koperku sól Sos: ************** 4 łyżki musztardy 5 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 mała główka lub połówka dużej główki kapusty czerwonej, 1/2 cytryny, 2 jabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18
W kuchni u Monikikiść białych winogron ( u mnie obrane ze skórki, przekrojone, bez pestek ) kukurydza kapusta pekińska mała cebula sos winegret Cebule drobno kroimy, solimy i odstawiamy na
Atlas SmakówMam nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie
Kulinarne przygody GatitySurówki i sałatki to jest to co lubię najbardziej przygotowywać do obiadu! Niezależnie od pory roku zawsze znajdę na straganie świeże warzywa i owoce, z których
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię