tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście (od razu całe 200 g masła) a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć
Ala piecze i gotujeodpowiednio je zmiekczą. Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło wieńczy listek swieżej mięty) Pomysł z tej strony. Składniki na około 20 małych brzoskwiń: v 300 g mąki pszennej v 150 g mąki ziemniaczanej v 150 g cukru v 100 g margaryny /mas
Mia Cucina SofietaPiekarnik nagrzewamy do 210*C. Ziemniaki myjemy i obieramy lub nie, wedle gustu - te w mundurkach będą bardziej chrupiące niż te pozbawione skórki. Dokładnie osuszone bulwy nakłuwamy z każdej strony widelcem. Nasmarowujemy je oliwą lub olejem i obtaczamy w soli lub innych ulubionych przyprawach (u mnie mieszanka ostrych przypraw). Pieczemy je (na papierze do pieczenia) w nagrzanym piekarniku
Symfonia Smakówznane, latwe i szybkie w przygotowaniu.Ostatnie dni lipca zas przeznaczylismy na wakacje, ktore staly pod haslem "sentymentalnej podrozy do Francji". Tym razem jako turysci powrocilismy w dobrze nam znane strony i chcelismy spojrzec na nie zupelnie innym okiem.Odwiedzilismy miejsca, ktorych nam brakowalo, z ktorymi wiazaly sie szczegolne wspomnienia. Chcielismy sie nimi nacieszyc, szczegolnie tymi, ktore byly takie wyjatkowe, tylko nasze.Obowiazkowo
Przysmaki Karolkizastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła mi z pomocą. Na własny użytek trochę zmodyfikowałam go od strony technicznej. Sama zupa okazała się doskonała. Aromat grzybów unosił się w powietrzu, kolor i konsystencja wydawały się idealne. A smak? No cóż... Mąż prosił o dokładkę :-) Zupa grzybowa z kaszą
Przysmaki Karolkiteż goździki. Pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier
Przysmaki Karolkibędziecie mogli znaleźć produkty zdrowe jak we własnej domowej spiżarni. Będziemy Państwu przedstawiać różne produkty o ciekawej recepturze. Mamy nadzieje że będziecie do nas wracać. Tyle dowiemy się ze strony i tak zaprasza nas do siebie Monika i Sławek ! A co kryło moje zamówienie ? Same pyszności. Wybrałam mus jagodowy oraz czekolę orzechową a na gratis wybrałam czekolę białą
Magiczne Życie Martydużej mierze do utrzymania zdrowia zębów i kości oraz kontrolowania prawidłowego metabolizmu . Prosta receptura i szczypta egzotyki to pomysł na niebanalne, pożywne śniadania czy kolacje. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martygotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło
W kuchni Karmel-itkimasa przypominała taką, jak na kotleciki mielone. Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości, nie za duże kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej, a na gorący, wykładam kotleciki. Smażę z obu stron, aż ładnie zbrązowieją. Przy przewracaniu należy uważać, by kotlecików nie uszkodzić, aby się nie rozpadły. Podaję je na ciepło, z jakąś smaczną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPanieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody, buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiszkole na lekcjach będziesz agitować? - żartowałam.- Nie, bloga założę - odparła. I tak zrobiła. Od stycznia 2010 roku dzieli się z innymi swoimi kulinarnymi eksperymentami i sprawdzonymi recepturami na stronach bloga "W kuchni Karmel-itki".- Ada, zrobiłaś już zdjęcie, mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku. - Możesz
W kuchni Karmel-itkinaturę, bez żadnej ingerencji człowieka. To po prostu trzeba zobaczyć na własne oczy! Następnym i ostatnim punktem naszej podróży było Los Angeles. Tutaj moje odczucia są mieszane, z jednej strony miasto aniołów, Hollywood a w nim najsłynniejsze wytwórnie filmowe, bogate Beverly Hills, piękna plaża w Santa Monica... ale z drugiej bieda, bród, ulice pełne bezdomnych ludzi. Spędziłam tam tydzień
Zgrabne Gotowaniezrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru
Blondynka Gotuje