już jest w cieście) patelnię nakładałam masę (na 1 sztukę naleśnika mniej więcej 2 łyżki masy). Kiedy na wierzchu pojawiły się bąbelki, naleśnika przewróciłam i smażyłam z drugiej strony. Gotowe podajemy z dżemem, miodem, bitą śmietaną, owocami... czego duża zapragnie, byleby na słodko. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- During the week we rarely eat breakfast together. It usually comes down to eaten
bastalenaMleko, żółty ser, jajka ostrożnie.Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować.Z piekła rodem to już nie jest jedzenie
bastalenaWitajcie! Otrzymałam niedawno od redaktorki prowadzącej "Polska Gotuje" propozycję zrecenzowania książki "Kawa. Sekrety baristy". Byłam zachwycona tą propozycją :) Oczywiście zabrałam się od razu do wnikliwego wertowania każdej strony. Źródło "Kawa. Sekrety baristy" składa się ze wstępu i 7 rozdziałów tworząc 205 stronicową "biblię" początkującego jak i wprawionego już baristy. Jest książką nową - została wydana w tym roku (2012) przez
Emcia Pichcizalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce. My trzymaliśmy mięso w solance 5 dni. Co 2 dni przewracaliśmy je na drugą stronę. Czwartego dnia, przy pomocy nastrzykiwarki, wstrzyknęliśmy solankę do środka wędlin. Dobę przed wędzeniem, włożyliśmy wędliny w siatki i powiesiliśmy w chłodnym miejscu. PRZYGOTOWANIA DO WĘDZENIA – ZDJĘCIA W kolejności
OstryKęstradycjami w rolnictwie. Tłocznia olejów Zielony Nurt znajduje się w rodzinnym gospodarstwie rolnym w miejscowości Kraszewice koło Ostrowaz Wlkp. w województwie wielkopolskim. Wiele ciekawych informacji znajdziecie na ich stronie: TUTAJ Szukajcie ich także na FB: TU W ofercie znajdziecie także inne oeleje oraz nasiona. olej z ostropestu olej z wiesiołka olej z czarnuszki olej słonecznikowy olej
kolorowotorcikowonowe produkty i chociaż te wydawały mi się dość ryzykowne jako przedsięwzięcie, to jestem pewna, że wiele osób, tak jak ja, przetestuje je z ciekawości. grafika pochodzi ze strony producenta - marki Knorr Opakowania sosów są niewielkie, wystarczają dokładnie na ilość podaną w przepisach (na odwrocie opakowań). Nie radzę próbować z większą ilością czy to warzyw czy np. wody
Pasja Smakuzdecydowanie. Słońce skryte za chmurami, bure niebo i ciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali zapach świeżej kawy. Kierując się w tamtą stronę już rozmyśla, co dziś przyrządzi na obiad.Risotto w moim domu zrobiło wielką furorę. Było już szafranowe na cydrze, ze szpinakiem, a teraz czas na kolejną sezonową propozycję, gdyż risotto
W kuchni Karmel-itkiKolejny wypiek z tej strony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost idealne..Dość nietypowy sposób pieczenia powoduje, że ciasto nie rośnie gwałtownie, a co za tym idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha. W smaku baaardzo delikatne
Smaczne Zdrowechleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów ale nie tylko, chlebek bardzo warty wypróbowania. A co najważniejsze baaardzo łatwy do wykonania
Smaczne Zdroweciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy tępą stroną noża i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja smaruję je jeszcze delikatnie wodą, by ziarna mocniej się trzymały. Odstawiamy na ok.20 minut aż podrosną . Wstawiamy
Smaczne Zdrowesobie tłuszcz, należy go wolno roztapiać. Gdy osiągnie temp.180*C możemy przystąpić do smażenia naszych pączków.Smażymy je partiami, tak, by mogły swobodnie pływać, po ok.2 minuty z każdej strony. Jeżeli są dobrze napuszone powinna nam wyjść piękna obwódka, mnie wyszła aż na jednym pączku...Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik , by wchłonął nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu
Smaczne Zdrowemąki podsypać troszkę więcej. Odstawić na chwilę do wyrastania. W garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy , do temp. ok.180*C i smażyć przygotowane chruściki do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Smażą się błyskawicznie. Odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe najlepiej polukrować, lub odczekać i chłodniejsze posypać mielonym ksylitolem. Niestety nie wiem ile ich powstało, bo zbyt szybko znikały... Smacznego
Smaczne Zdroweprzechowywać ją w temperaturze 4-6 stopni C. Przekładamy mięso podczas peklowania. Po wyjęciu z solanki szynki wkładamy do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związujemy z obu stron. Można gotować szynkę jak w tym przepisie Szynka domowa gotowana przez ok. 90 minut, po ugotowaniu przykryć pokrywką i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Ale ja tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi
W kuchni Karmel-itkidostarczono mi zamówienie, Co Wam będę mówić - objadłyśmy się z Mamą jak bąki . To znaczy zjadłyśmy tylko Calzone a sałatka została na kolację. Jak dla mnie duży + . Na ich stronie są podane telefony więc można zamawiać telefonicznie . Acha - dostawa gratis
Buniabaje w kuchni