str - 106 przepisów

Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 136

Jajka są nie drogie, smaczne i wartościowe. Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi dobrze przyswajalnego żelaza.  Jak je przyrządzać dla najmłodszych? Zapiekany pomidor (powyżej 10

ClauditteMissCooking
Kulka smaku - Dziecko Nr. 7 Lipiec 2013 r. str. 44-45 84

Kolorowe kulki lodów wyglądają tak apetycznie !!! Nic dziwnego, że dzieci je uwielbiają.  Jednak w kwestii podawania lodów dzieciom jest wiele sprzecznych opinii.  Które z

ClauditteMissCooking
Śniadanie jak w "Grze o Tron" 171

więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach pod ptaszarnią. Służąca maestera przyniosła im jaja na twardo, kompot(...)śliwek i owsiankę. (...)" George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2)  Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący podszedł do stołu. - Chleba - zwrócił się do niego Tyrion. - A także dwie małe rybki i tego dobrego ciemnego piwa, żebym miał czym popić. Ach, i jeszcze trochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był

Passions hobbies life
Domowe mini burgery z grilla 147

drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek.  Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem(...)delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa i  przykrywamy górną częścią bułki. Burgery możemy od góry przebić wykałaczką. Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą. Jeśli nie masz czasu

Moniki Smakołyki
Grillowa rolada z kurczaka z serkiem i pastą z rukoli, podana z ziemniakami i słodkimi marchewkami 142

Serek z rukolą dzielimy na 4 części. Serek rozsmarowujemy  na całym filecie, a ok. 2 łyżki nakładamy wzdłuż boku od którego będziemy zaczynać zwijanie. Delikatnie,  zaczynając od str. z serkiem zwijamy filet na roladę. Następnie owijamy ją   szynką szwarcwaldzką. P rzekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy(...)ciepło), marchew nie co później, w zależności od jej wielkości. Czas grillowania ziemniaków i rolady ok. 40 min. Kilka razu odwracamy warzywa i roladę, żeby przypiekły się z każdej str.     Rada: Najdłużej będą grillować się ziemniaki, dlatego wybierajcie najmniejsze. Marchew grillujemy najkrócej, pod koniec posypujemy szczyptą cukru. Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy

Moniki Smakołyki
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 120

zabrałam się za ten tekst uczciwie przetestowałam 2 przepisy, zastosowałam się w 95 % do przepisu, ale po kolei. Na pierwszy ogień poszedł” Żółty ryż z liśćmi curry” str. 106. Przeczytałam 3 razy listę składników, uszykowałam wszystko, zaczęłam grzecznie robić i nagle jebut: co prawda w nazwie potrawy jest mowa o liściach curry (dużo mniejszymi literkami), ale w liście(...)curry bez liści wyszedł naprawdę dobrze i będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść

greenscarf
Gołąbki na ostro z ryżem, kaszą i pieczarkami 142

strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi jeśli nam zostały lub smarujemy masłem i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Przykrywamy liśćmi lub folią aluminiową, jeśli mamy

Moniki Smakołyki
Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi 118

bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość(...)pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod  koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi

Moniki Smakołyki
Szparagi zielone z pieczonym łososiem 102

porcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego. Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i obracamy go z każdej str. na kilka sekund. Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną

Moniki Smakołyki
Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami 115

sposób brokuł się ugotuje.  Umytego i osuszonego łososia (bez ości i ze skórką) kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm i oprószamy solą. Trawę cytrynową rozbijamy tępą str. noża przez uderzenie. Na niewielkiej patelni podgrzewamy olej, ok. 5 min z dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli(...)czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest konieczne). Do ryżu dodajemy kilka ziarenek pieprzy zielonego marynowanego i podajemy z łososiem i brokułami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 184

liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy ciasno

Moniki Smakołyki
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 129

lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy   partiami na   głębokim,   rozgrzanym   oleju , z dwóch str.(jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada : kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia

Moniki Smakołyki
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 161

kształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt.   Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem(...)anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 124

Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym

Moniki Smakołyki
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 146

Bałtyku, w środkowej części polskiego wybrzeża. Jest jednym z najstarszych miast na Pomorzu . [1] [1] Atlas Uzdrowisk Polskich. Państwowe Przedsiębiorstwo Wydawnictw Kartograficznych im. Eugeniusza Romera. Warszawa- Wrocław. 1990. Str. 62 Bardzo istotną cechą geograficzną jest klimat i zasoby surowców  naturalnych. Krainy klimatyczne Trzebiatowska i  Kołobrzesko-Darłowska obejmujące miasto Kołobrzeg oraz gminy Kołobrzeg i Ustronie Morskie  w stosunku(...)atmosferycznymi.  W strefie tej  występuje dłuższy okres zalegania pokrywy śnieżnej oraz łagodzący wpływ Morza Bałtyckiego . [2] [2] Strategia Promocji Powiatu Kołobrzeskiego na lata 2012-2020. PDF. Str. 13 UWAGA !!! ---> Jeżeli ktoś wybiera się do Kołobrzegu pierwszy raz to bardzo gorąco polecam udać się do razu do Ratusza gdzie mieści się Informacja Turystyczna i Pani podaruje Wam super

ClauditteMissCooking