str - 106 przepisów (strona:2/8)

Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami 188

potrzeby dolewamy wody, ma tylko przykryć dno. W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe produkty. Ziemniaki, bez obierania, myjemy, suszymy, przekrawamy na połowę po długości (jeśli są duże) i nacinamy od str. skórki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, a pieczarki oczyszczamy i suszymy. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy niewielką ilością oleju i w nim je obtaczamy. Po ok. 1 godz

Moniki Smakołyki
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami 201

garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia. Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Masa

Moniki Smakołyki
Cytrynowe mięso z udek z kurczaka, z ryżem pełnoziarnistym na żółto i brokułem 154

Bens, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 świeży brokuł (ewentualnie ok. 400 g mrożonego), sos Habanero Hot Sauce do smaku. Przygotowanie: Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z dwóch str. solą i pieprzem. Trawę cytrynową przecinamy po długości, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej i czosnku. Układamy mięso i pozostawiamy na wolnym ogniu do momentu

Moniki Smakołyki
Mini roladki z polędwiczki 317

temu ser będzie szczelnie zamknięty i nie wypłynie podczas smażenia. Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce. Smażymy na głębokim oleju po ok. 3 min z dwóch str.  Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Rada: najlepiej smażyć partiami w małym rondelku. Temperaturę oleju sprawdzamy z pomocą długiej wykałaczki drewnianej. Jeśli włożymy ją pionowo

Moniki Smakołyki
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2327

placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.  Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść

Moniki Smakołyki
Poczuj miętę do The One - relacja z medialnego otwarcia restauracji! 125

przyjaciółka z dzieciństwa Małgorzata Karpińska , która nie tylko umilała mi wieczór, ale również pomagała mi w zdobyciu materiał u na bloga . Mój wpis z wydarzenia chcę głownie przedstawić od str ony kulinarnej, bo doznania smakowe są u mnie na pierwszym miejscu ;) ..... Jestem fanką prost oty we wszystkich dziedzinach życia , dlatego poczułam miętę do The One ;). M iętę poczuło wiele osób

Projekty ze smakiem
Kiełbasa z pieczoną papryką, kaszą jaglaną i chrupiącymi boczniakami 162

klarowane, delikatnie zrumieniamy czosnek, przekładamy na ręcznik papierowy. Na tym samym maśle smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kiełbasę z papryką i kaszą podajemy

Moniki Smakołyki
Tarta po lotaryńsku (Quiche Lorraine) 154

łokr ō ngło. 16 Wł ō nczcie sie piec na 200 stopni. Jedyn papi ō r ściepcie 17 i t ō m seblecz ō n ō m 18 str ō n ō m poł ō żcie na formie do tart ō w (jak taki niy mołcie, 19 to sie wejście wiynkszoł forma na torta abo jako inkszo łokr ō ngłoł

Chop w kuchni
Drożdżowe ciasto z gruszkami 169

dodajemy pozostałe składniki na cisto i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i dowolnie układamy na nim gruszki wewnętrzną str. do góry. Jeśli został nam cukier z migdałami to dodajemy go do otworów w gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Rada: jest się nie śpieszymy

Moniki Smakołyki
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 182

wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest w USA pod nazwą dilly beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Francuskie roladki z pasztetem i camembert 171

Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy ser, na nim kapary, dodajemy paprykę i całość doprawiamy pieprzem zielonym. Ciasto zaczynając od str. sera delikatnie zwijamy i za pomocą ostrego noża kroimy na ok. 16 -18  roladek. Roladki układamy na okrągłej formie o średnicy ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując

Moniki Smakołyki
Grillowane placki z pasztetem 148

kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki.  Rada: placki podsypujemy mąką. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Rada: placki najlepiej będą się piekły pod przykrywą, można ją zastąpić folią aluminiową. http://profi.com.pl

Moniki Smakołyki
Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami 140

długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt. Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25  min na złoty kolor. Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z  cebulką

Moniki Smakołyki
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 131

rozmarynem. Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem i pozostawiamy do przyrumienienie. Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch str., tak aby miąższ był gorący  i soczysty. Paprykowe podudzia podajemy z talarkami i cukinią. Smacznego

Moniki Smakołyki
Słowniański karku czuje miętę 143

bardziej miałam na nią ochotę. A potem zaplotłam warkocz i z przyśpiewką na ustach zaczęłam nacierać karka.  PIECZONA KARKÓWKA Z MIĘTĄ (wg. "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła Lisów, str. 121) 1kg karkówki 1-2 ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik

les mirabelles