str - 106 przepisów (strona:7/8)

Grillowany batat z cebulą czerwoną i sercami z kurczaka w serze camembert 167

sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię aluminiowa. Warzywa i serca grillujemy. Przed podaniem na grilla dajemy ser camembert i również grillujemy go z dwóch str. tak, aby ser nie wypłyną ze środka. Ser przekrawamy na połowę, dodajemy do niego serca i podajemy z batatem, cebulą i rukolą. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii 167

talerzyk i delikatnie solimy. Na tą samą patelnię dodajemy pozostały olej rzepakowy. Wątróbkę wyciągamy i odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Cukinię płuczemy, skórkę

Moniki Smakołyki
Dorsz pod zieloną kołderką 171

zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy.  Na 10 min. do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami

Moniki Smakołyki
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 174

małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki

Moniki Smakołyki
Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową 145

smaku delikatniejsza i zdrowsza, a jej niewielka ilość wpłynie na walory smakowe potrawy) i pieprzem. Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem. Łososia podajemy ze szpinakiem i papryczkami czereśniowymi.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Rogale maślane..wypiekanie na śniadanie 251

gotujeIza z blogu Smaczna pyzaJola z blogu Nasze życie od kuchniLorentyna z blogu PistachioMonika z blogu Matka wariatkaJoanna z blogu Różowa kuchniaLidia  str fb Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracjiMonika z blogu Niezapomniane smakiKasia z blogu Kasia.in  Justyna z blogu Mama i pomocnicyAgata z blogu

Moje domowe kucharzenie
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 277

mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone nie są już tak bardzo aromatyczne , jak świeże. Smacznego! :) (przepis pochodzi z książki André Dominé , Kulinaria francuskie, str

Sajkofanka smaku
Rogaliki maślane 203

blogu Smaczna pyzaJola z blogu Nasze życie od kuchniLorentyna z blogu PistachioMonika z blogu Matka wariatka Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Joanna z blogu Różowa kuchniaLidia str fb Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracjiMonika z blogu Niezapomniane smakiKasia z blogu Kasia.in  Justyna z blogu Mama i pomocnicyAgata z blogu Kulinarne przygody GatityEwelina z blogu Przy kubku kawy

Ala piecze i gotuje