str - 106 przepisów (strona:3/8)

Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami 152

piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy. Jajka sakiewki: Folię do żywności dzielimy na kwadraty (ok. 15/15 cm) smarujemy olejem i wkładamy suchą str. do małej filiżanki. Wbijamy jajko i posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie zwijamy folię tak, aby powstała tzw. sakiewka, folię można związać gumką recepturką, bądź nitką. Tak przygotowane jajka

Moniki Smakołyki
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 196

rosło przygotowujemy pozostałe składniki. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie plastry. Patelnie rozgrzewamy i układamy na niej kurczaka, nie dodajemy żadnego tłuszczu, mięso podgrzewamy  z dwóch str. tylko tyle, żeby nie było surowe. Oprószamy solą i pieprzem. Każdą kulkę sera mozarella kroimy na 3 plasterki. Do pomidorów dodajemy przecier pomidorowym, szczyptę cukru, soli i całość miksujemy. Pizzę

Moniki Smakołyki
Kotlety ziemniaczane z biała fasolą 132

przygotowanej masy formułujemy owalne lub okrągłe kotleciki, lekko spłaszczone i obtaczamy w bułce tartej. Można też delikatnie, tępą częścią noża wykonać wzorek.  Kotleciki smażymy z dwóch str. na oleju, na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z kefirem. Rada: najlepsze ziemniaki, to te z wcześniejszego dnia, dobrze schłodzone w lodówce. Wysmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć

Moniki Smakołyki
Kasza owsiana z polędwiczkami z indyka w warzywach 137

pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę, pora i całość podsmażamy często mieszając. Warzywa przesuwamy, dodajemy mięso i podsmażamy po 2 min z każdej str. Całość zalewamy 100 ml gorącej wody, doprawiamy ostrą papryką i dusimy na małym ogniu do jej odparowania, mięso szybko mięknie. Dodajemy kaszę owsianą, kapary, 1-2 łyżki drobno posiekanej kolendry, polewamy

Moniki Smakołyki
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 102

być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).  Układamy str. sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze podsypaną mąką i szpic noża wbijamy w sam środek dwa razy, robiąc krzyżyk. Bułki Przykrywamy ściereczką

Moniki Smakołyki
Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym 121

pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką.  Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy z pozostałymi porcjami mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze

Moniki Smakołyki
Tarta 3B- Brokuł, Boczek i Boryj (po polsku nie będzie 3B ;) ) 142

łokr ō ngło. 29 Wł ō nczcie sie piec na 200 stopni. Jedyn papi ō r ściepcie 30 i t ō m seblecz ō n ō m 31 str ō n ō m poł ō żcie na formie do tart ō w (jak taki niy mołcie, 32 to sie wejście wiynkszo forma na torta abo jako inkszo okr ō ngłoł

Chop w kuchni
Mini pączki kolorowe 139

szklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w  posypce  kolorowej. Rada: pączki nie nabijamy ostrą str. wykałaczek, ponieważ łatwo je przebiją.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Lody pana cotta 128

Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu, mieszając.   Bierzemy rożka w dłoń i na boczną ściankę nakładamy łyżeczkę roztopionej czekolady. Za pomocą okrągłego sylikonowego pędzelka rozsmarowujemy ją po wewnętrznej str. rożka. Cały wafelek powinien być w czekoladzie. Jeśli nie macie takiego pędzelka można rozsmarować ją małą łyżeczką. Rożki wstawiamy do szklanek. Wafle odstawiamy na ok. 10 min. żeby czekolada przestygła

Moniki Smakołyki
O Pasta Mia!!! 174

zdają sobie z tego minusu sprawę i pewnie wkrótce coś z tym zrobią Pasta Prima ul. M.Curie-Skłodowskiej 38 20-029 Lublin tel 609-779-771 e-mail pastaprima@pastaprima.pl str. int http://www.pastamia.pl/index.php

sierotka maRysia w kuchni
sernik z brzoskwiniami na biszkopcie (Siostry Anastazji) 176

odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać.   Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka 29*41 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1500 g zmielonego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe ciasto z figami 136

stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta. Ciasto pozostawiamy na do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wierzch polewamy miodem. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 124

himalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy ich ! Garnek stawiamy na palniku i wrzucamy do niego czosnek. Podgrzewamy tak długo, aż łupki (z każdej str.) nam się przypieką, czosnek powinien być w środku miękki. Czosnek wyjmujemy i dodajemy olej, pokrojona w kostkę cebulę i pora w plasterkach. Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie

Moniki Smakołyki
Roladki z kurczaka 102

suszo­nych pomidorów kilka list­ków świe­żej bazylii szynka doj­rze­wa­jąca (6 pla­strów: po 3 na jed­nego fileta - użyłam szynki szwarcwaldzkiej z Biedronki) szczypta soli (nieduża)   Wykonanie : Pierś z kur­czaka myjemy, usu­wamy błonki, naci

cucinare

Proponowane wyszukiwania