płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem
Na słodko lub wytrawnieszkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 150 g DODATKOWO : * płatki migdałów + kokos * polewa z białej czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec
Ostra na Słodkoszkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp
Słodkości i nie tylkokaszy jaglanej ! Niesamowicie pyszne , a do tego zdrowe! Zobaczcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * mleko – 250 ml * jajko – 2 szt * masło – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 100 g * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie , odsączamy , przekładamy do garnka. Mleko gotujemy , zalewamy kaszę, przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ostra na Słodkośmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa gotowa albo klik Sposób przygotowania Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko
Słodkości i nie tylkodelikatne i kruche) Składniki: (porcja z 10 ziemniaków) - 10 średniej wielkości ziemniaków - 2 duże cebule - 2 duże jajka - sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz - 3-4 czubate łyżki mąki pszennej - olej/masło do smażenia Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie. Do starkowanych produktów
Gotuj Z Muzykąwiecie jestem wielką zwolenniczką łączenia mięs z owocami . O każdej porze roku staram się przygotować choć jedno danie w ten sposób. Dziś mam dla Was niezwykle smaczny przepis na danie , które zrobi furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu! Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy(...)pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka – 1 szczypta - mąka – 30 g - jajko – 1 szt - bułka tarta – 50 g - olej Kujawski bazyliowy – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy
Ostra na Słodkołyżeczka soli 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kolorowy Przepisownikskładniki* 300 g mąki pszennej* 2 jajka* 1/2 szklanki mleka* 15 g drożdży* 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...)* 1/3 szklanki oleju* 1/2
Mix smakuZrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam! SKŁADNIKI : ** Mąka pszenna – 200 g ** Masło – 100 g ** Jajko – 4 szt ** sól – 1 szczypta ** woda – 125 ml ** olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi. Zmniejszamy ogień
Ostra na Słodkojajecznice. 1. Jajecznica ze szczypiorkiem jajka szczypior sól, pieprz tłuszcz do smażenia Szczypior drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wbijamy jajka, przyprawiamy je solą i pieprzem. Gdy białka się zetną dodajemy szczypior i całość mieszamy. Taki sposób smażenia pozwoli nam uniknąć nieściętego białka w jajecznicy (którego ja osobiście nie lubię), ale jednocześnie da możliwość poziomu wysmażenia. Nie jestem
Taste Of My Dayłyżka przyprawy do pierników • 3 łyżki syropu z orzechów laskowych • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej • 50 g czekolady ekstra goszkiej 90 % • 1 jajko • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do każdej szklanki • szczypta chili • szczypta mielonych migdałów Sposób przygotowania 1. • Z mleka odlać 1 szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści
W królestwie smaków BeatyKrem: 1 duże białko 130 g masła 85 g cukru pudru 6 łyżeczek masy kajmakowej biała masa cukrowa kolorowe perełki cukrowe Pikowane Babeczki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy
Słodka Stronaprzygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody. Cebulę
RAROSSA