kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; 1,5 litra zimnej wody; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz; Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Koperek umyć, drobno posiekać. Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką. Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć(...)chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Botwinkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany koperek i wymieszać. Zupę podawać z połówkami jajka. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra botwinki. Ja podaję tę botwinkę z samymi jajkami, ale można również ugotować do niej ziemniaki. Botwinka
Gospodyni Miejskaząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie w mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Gdy się lekko zrumieni
Gosia gotujeciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamy na rozwałkowanym placku. Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę
Maminek kulinarnykurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz Stripsy - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy(...)kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
Słodka Stronaoraz : 300 g wędzonego łososia mały słoiczek kaparów sos holenderski przepis tu tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić jajko,dodać pokrojone w małe części masło. Wszystko razem wyrobić, można dodać łyżkę wody. Zrobić kulkę i schować ją w foli do lodówki
pieprzny smaczekczekolady 2 łyżeczki masła Dodatkowo: 180 ml śmietany 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie
Słodkie Przyjemnościbudyń śmietankowy 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru kostka masła 10 dag posiekanych orzechów Wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt położyć na krem. 5) POWIDŁO
Praktyczna plczerwona ( średnia ) – 1 szt * kasza jaglana – 1,5 szkl * boczek wędzony chudy – 200 g * cebula * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * bulion drobiowy * olej – 30 ml * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy, osączamy i studzimy. Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy
Ostra na Słodko1łyżka jajko - 1szt olej - 5łyżek sałata - 1szt pomidor - 1szt sól , imbir Sos Majonezowy: majonez - 3łyżki jogurt naturalny - 3łyżki musztarda - 1łyżka miód - 1łyżeczka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka kroimy na większe kawałki , solimy , oprószamy imbirem i mąką. Jajko rozbijamy do miseczki i dodajemy przyprawy Maggi. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku , a następnie w wiórkach kokosowych. Smażymy na rumiano na oleju
Bazylia kontra Rozmarynwystarczy zwykły ketchup. Składniki: 600 g cukinii 300 g szynki wieprzowej 15 dag żółtego sera 2 małe jajka 5 łyżek mąki sól,pieprz, zioła prowansalskie olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Odcisnąć nadmiar soku. Szynkę i ser również zetrzeć na tarce o grubych oczkach
pieprzny smaczekłyżki mielonych otrębów szczypta sody mini garść rodzynek opcjonalnie miód do dosłodzenia (dla mnie jabłko, marchewka i rodzynki dały wystarczającą słodycz) Sposób przygotowania: Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję w ciemno, bo piekłam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKrokiety … naleśniki … racuszki … są to dania , które można przyrządzić na setki różnych sposób , mając pod ręką najprostsze składniki! Jak wiecie jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju naleśników i placuszków , więc kombinuję z nimi ile tylko się da! Dziś padło na wersję wegetariańską! Faszerowane soczewicą i warzywami są fantastycznym i niezwykle smacznym pomysłem na obiad. Chrupiące i mega sycące(...)szklanka - papryka czerwona – 1 szt - papryka żółta – 1 szt - cebula – 1 szt - pieprz – 1 szczypta DODATKOWO: - jajko – 1 szt - bułka tarta – 1 szklanka - olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem kostki
Ostra na Słodkoskładniki* 125 g margaryny* 100 g cukru* 2 jajka* 175 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta soli* 6 śliwek* 12 papilotekSposób wykonaniaŚliwki przekroić
Mix smakujajko(małe) – 1 szt - mąka ziemniaczana – 10g - budyń śmietankowy – 2łyżki - twaróg mielony – 100g DODATKOWO: - czereśnie- 100G SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół. CIASTO: Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę. Dodajemy jajko i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do foremek na muffiny ( jeśli
Ostra na Słodko