łyżki oleju 1,5 szkl maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka cynamon mus jabłkowy Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć
Kuchenne aromatypiernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć
Kuchenne aromatyszklanki mąki1 jajko1/2 szklanki ciepłej wodyDodatkowo:500 g białego sera typu włoski2 żółtka5 łyżek cukru z prawdziwą waniliąśmietana 18% + cukier z wanilią (wg uznania)Sposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.W drugiej misce ugniatamy cer razem z żółtkami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita odstawiamy na później. Ciasto dzielimy
Słodkie Przyjemnościzawsze dodaję również jakieś podroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło.Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej
BaRepasBierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie ryż a na ryż kładziemy mięso, dookoła ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy jajko i sypiemy ziarenka sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać. 5 minut później
Kulinarna rozmowaprzepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;) Składniki: (na 60-70 sztuk) - 2 szklanki mąki pszennej - kostka margaryny 250g - 2 jajka - 3 łyżki śmietany - cukier do posypania Sposób przygotowania: 1. Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę i dwa żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy
Gotuj Z Muzykąkońca nie było widać ! SKŁADNIKI : ( na 8 sztuk ) - mąka pszenna – 1 szkl - tłuste mleko – 1 szkl - sól – 0,5 łyżeczki - duże jajko – 3 szt - roztopione masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki miksujemy do gładkości. Przygotowujemy foremki. Napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 210ºC przez ok.20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180ºC
Ostra na Słodkokokosowe – 1 szk * jajko – 1 szt * oliwa – 2 łyżki * truskawki – 200 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy mleko kokosowe , roztrzepane jajko i oliwę – wszystko razem dokładnie mieszamy. Pokrojone na kawałeczki truskawki dodajemy do masy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor
Ostra na Słodkozrobienia tych niezwykle popularnych w polskich domach kluseczek, które są idealnym pomysłem na szybki obiad. Leniwe Pierogi - Składniki: 400 g twarogu szklanka mąki 2 jajka cukier waniliowy masło cukier Leniwe Pierogi - Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na pianę. Twaróg przecierami przez tarkę lub sito. Dodajemy cukier waniliowy, żółtka, mąkę i białka. Zarabiamy ciasto, które będzie
Słodka Stronaobiad. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw na talerzu. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3-4 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki mąki razowej 2 jajka sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (ja trę na dużych oczkach, ale można, jak ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu
upichcicKluski nadziewane owocami Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziepieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej
Moje domowe kucharzeniektoś jeszcze pamięta ten przepis? I co zrobić jak zostanie nam dużo ugotowanych jajek, np po Wielkanocy? Myślę, ze najprostszym sposobem na ich zagospodarowanie jest przyrządzenie prostych, szybkich i pysznych kotletów z dodatkiem pieczarek i ogórków. Zresztą dodatki można zmieniać i takie kotlety za każdym razem mogą być inne. Smak zależy tylko od nas, co tam dodamy. Jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikPlacki ziemniaczane można robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz(...)olej do smażenia Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą
W królestwie smaków Beaty