smacznie! Gofry w takiej postaci świetnie sprawdzą się nie tylko jako śniadanie czy przekąska, ale są też fajną alternatywą dla niezdrowych fast foodów! SKŁADNIKI: • mąka pszenna – 180 g • jajko – 2 szt • masło – 40 g • olej Kujawski z czosnkiem – 40 ml • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki • woda mineralna gazowana – 50 ml • jogurt naturalny gęsty(...)pęczek • rzodkiewka – 4 szt • ogórek – 1 szt • kukurydza (mini kolby) – 4 szt • kiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jajka miksujemy z masłem i olejem czosnkowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła
Ostra na Słodkomąka pszenna – ok. 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * spirytus – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną dynię ścierany na grubych oczkach. Dodajemy jajko , jogurt naturalny , przesianą mąkę , proszek do pieczenia , spirytus , rodzynki i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Kładziemy porcjami na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto. Podajemy
Ostra na Słodkoodży wki białko wej banano wo -śmietankowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 20g masła orzechowego na wierzch kostka gorzkiej czekolady i orzeszki ziemne Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajka miksujemy, dodajemy jogurt, masło, banany łączymy ze sobą obie masy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffinki na wierzch wykładamy orzeszki i startą czekoladę pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkomory powietrznej jaja klasy B nie może przekraczać 9 mm. Klasa C – jaja nie sortowane, dla przemysłu. Nas interesuje klasa A i A-ekstra. Na takich jajkach mamy numery wyróżniające, które zawierają oznaczenie sposobu hodowli, numer zakładu weterynaryjnego i państwa. Sposoby hodowli interesują nas najbardziej. 0 – to hodowla absolutnie ekologiczna 1 – to hodowla gdzie kury mają wolny wybieg(...)Wybierajmy zawsze 0 i 1. Nie dość, że nabędziemy dobry produkt, to jeszcze mamy gwarancję, że kury mają fajne warunki i nie dzieje im się krzywda. Fakt, te jajka są droższe, ale smakują zdecydowanie inaczej, nie śmierdzą i pochodzą od „szczęśliwych kur”. Wszystkie właściwości zdrowotna jajka są zachowane, a nie wzbogacone o syf zawarty w paszach stosowanych w hodowlach przemysłowych
ladykitchenMIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku DODATKOWO : * olej rzepakowy do smażenia – 250 ml * kuskus – ok. 200 g * jajko – 1 szt * bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO ROSSO: Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO : Filet z kurczaka oczyszczamy(...)dokładnie obtaczamy z każdej strony. Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak. Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym , uważając , by się nie przypaliło. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei
Ostra na SłodkoSkładniki suche 180 g mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru mokre 1 szklanka mleka 2 jajka 125 g masła Dodatkowo 2 gruszki 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. W garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone
pink envelopeKotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania : Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz wlewamy
Przepisy i porady kulinarnełyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 łyżeczka masła - 150ml kwaśnej śmietany - 3 00g mrożonego groszku - 6 dużych pomidorów - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości rozciągamy dokładnie przygotowane wcześniej ciasto, pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów
Mentor Smakupomarańczy 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli 100g mlecznej czekolady łyżka masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu
Pyry na Gazdrożdży • 1 łyżka cukru • 1/4 szklanki mleka • 1 łyżka mąki dodatkowo • 2 jabłka • 1 łyżeczka cynamonu • cukier puder • olej Sposób przygotowania: 1. Mleko wlać do miski dodać jajka, mąkę,cynamon i starte na grubej tarce jabłka wymieszać wszystko razem mikserem ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać mąki
W królestwie smaków Beatyodrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta sos słodko - kwaśny (gotowy lub z tego przepisu ) olej do smażenia Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety kroimy
Słodka Stronajajko 8 suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz ziołowy sól Sposób przyrządzania: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 1/2 łyżeczkę cukru, sól, rozkłócone jajko i mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę, dodać razem z natką
Zakątek rozkoszy kulinarnychszklanki cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka wykroić małym kieliszkiem
Przepisy i porady kulinarnemasła -100 g. cukru brązowego -5 łyżek miodu -500 g. mąki -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka cynamonu -1,5 łyżeczki przyprawy do piernika -2 jajka -cukier puder i odrobina ciepłej wody do lukru Sposób przygotowania: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki przesiać przez sito. Dodać jajka i wystudzone
Magia jedzenia.kapusta pekińska – ok. 200 g - dowolna wędlina – 150 g - natka pietruszki – 1 pęczek - olej do smażenia - sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku miksujemy mąkę z bulionem. Dodajemy jajka i przyprawy. Mieszamy z drobno poszatkowaną pekinką , pokrojoną w kostkę wędliną i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy. Smażymy kotleciki na mocno rozgrzanym oleju z dwóch
Ostra na Słodko