kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsuche 150 g mąki 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre 150 g masła 2 banany 3 jajka Dodatkowo 1 tabliczka czekolady (u mnie z nadzieniem toffi) Sposób przygotowania Do jednej miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Masło rozpuścić, banany zmiksować blenderem (kto go nie posiada można również widelcem
pink envelopełyżki kakao i cukru Na masę serową: 50 g masła 750 g sera białego zmielonego może być z kubełka 100 g cukru 4 jajka opakowanie sermixu 125 ml mleka 250 g gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy
Słodkości i nie tylkoalternatywa dla tradycyjnego "rybnego obiadu", a także sposób na wykorzystanie paluszków krabowych. Ryba w takiej postaci świetnie smakuje i do tego atrakcyjnie wygląda. Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Składniki: 4 filety z białej ryby opakowanie paluszków surimi (ok. 120 g) mała cebula nieduża bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku jajko ok. 2 łyżeczki bułki tartej(...)przyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól morska pieprz (można użyć gotowej przyprawy do ryb) ponadto: panierka: jajko + ok. 2 łyżki mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku - dokładnie odsączamy. Czosnek wraz z cebulą drobno siekamy - przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną rybę, bułkę
Słodka Stronaswoim gościom. Roladki z pełnoziarnistej tortilli to szybka oraz pełnowartościowa przystawka. Składniki: - tortille pełnoziarniste, - pierś z kurczaka, - jajka, - ser Feta, - pomidory, - papryka, - zielona pietruszka, - koncentrat pomidorowy, - zioła, pieprz, sól Sposób przygotowania: Wierzch tortilli smarujemy koncentratem pomidorowym, wymieszanym z ziołami oraz pieprze. Na placku układamy uprzednio przyprawioną, grillowaną pierś z kurczaka, gotowane jajko
Fit-aminaoraz łyżeczki oleju (zapobiega sklejaniu podczas gotowania). A teraz do dzieła ;) Ugotowane i przestudzone ziemniaki należy zetrzeć na tarce (lub rozdrobnić w jakikolwiek inny sposób). Do garnka (lub na stolnicy) z ziemniakami dodać jajko, szpinak (świeży trzeba wcześniej podsmażyć na oleju, wystudzić), starty czosnek, sól oraz obie mąki. Ugnieść jednolite ciasto. Powinno ono odchodzić od ręki, nie kleić się
bastalenaSkładniki: · 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych) · 4 jajka · 40 dag mąki · 2 łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX(...)cukier · sól, pieprz · tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki
Pobite gary BarbaryPłynna czekolada wylewająca się z delikatnych babeczek tworzy nieziemską całość! SKŁADNIKI ( na 6 szt. ) * gorzka czekolada – 150 g * masło – 150 g * jajko – 4 szt * cukier – 80 g * mąka pszenna – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przygotowujemy 6 ceramicznych miseczek (radzę używać kokilek do sufletów , a nie papilotów do muffinek jak ja tym razem , gdyż wychodzą niskie
Ostra na Słodkogrzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza gryczana – 250 g * ser biały – 300 g * jajko – 2 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * bułka tarta * sól * pieprz * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ser biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkopszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka DODATKOWO : * ser biały wiaderkowy – 500 g * jajko – 2 szt * masło – 1 czubata łyżka * cukier – 3/4 szkl * budyń waniliowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek
Ostra na SłodkoPolecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g * duże jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia. Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy(...)części i 1 część wyjmujemy. D powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka by zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę. Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku. Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ). Podajemy z ulubionym
Ostra na Słodkocukru 6 jajek 52 dkg owocowej mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać
Przepisy i porady kulinarneskładniki* 750 g mąki pszennej* 80 g drożdży* 3 jajka* 180 g margaryny* ok. 1 i 1/3 szklanki mleka* 3 łyżki cukru* marmolada* cukier puder* olej
Mix smakupieczenia – 1 łyżeczka - masło ( w temperaturze pokojowej ) – 100 g - masło orzechowe – 150 g - cukier – 175 g - jajko – 1 szt - olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka - biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym garnku miksujemy masło orzechowe z miękkim masłem. Dodajemy cukier , roztrzepane jajko i olejek. Miksujemy
Ostra na Słodkojajka 4 łyżeczki oliwy sól czarna (można użyć morskiej ) 4 szczypty 4 kolory barwników spożywczych - dodaję odrobinę na końcu łyżeczki SPOSÓB WYKONYWANIA: - odmierzam do 4 miseczek po 100 gram semoliny dodaję po 1 jajku szczyptę soli - na łyżeczkę wlewam oliwę i dodaję do tego odrobiny barwika spożywczego( dodaję tyle co na koniuszku łyżeczki, barwniki są bardzo skoncentrowane) mieszam
Basia w kuchni