posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżki cukru 2 łyżki zimnego masła lukier: 1/3 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiby proste, a nie zawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków. CIASTO - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 i 1/2 szklanki mleka 3,2% - szczypta soli - cukier wanilinowy FARSZ - 400 g twarogu śmietankowego - cukier wanilinowy + łyżka cukru białego - 1 żółtko - 7-8 łyżek jogurtu naturalnego - masło lub olej do smażenia Jeżeli chodzi o farsz(...)mieszamy, białko dorzucimy do ciasta naleśnikowego. Teraz ciasto. Do miski z jednej strony wysypuję mąkę, a z drugiej mleko. I powoli, zbieram trzepaczką mąkę. Tym sposobem unikniemy grudek. Gdy już mamy jednolitą konsystencję dorzucam jajko + białko pozostałe z farszu, szczyptę soli i cukier waniliowy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy , który daje całkiem inny wymiar smaków
Pasje Jolkiteraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno pokroić. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Dodać śmietanę i posiekany czosnek. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku
Słodkości i nie tylkocukru kryształu 3 jajka ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu do momentu aż cukier cały się rozpuści. Następnie zdejmujemy z ognia i schładzamy naszą
Przepisy i porady kulinarnemąki 150 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy
Słodkości i nie tylkoSKŁADNIKI 600 g zmielonej piersi drobiowej 1 jajko 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 5 łyżek mleka nać pietruszki 1/2 papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół) szczyptę rozmarynu sól 30 g sera żółtego papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyjąć ząbek czosnku i papryczke ( mięso zdążyło już wchłonąć ich aromat ) Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Połowę mięsa
zielonacukinkaśniadanie. Szczególne w jesienny, poniedziałkowy poranek. składniki dla czterech osób 2 szklanki mąki 1 szklanki mleka zsiadłego mleka 2 jajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę
Miód i pieprzurodziny wypadają w samym środku wakacji a my wtedy zazwyczaj mamy zaplanowany urlop więc tort musiał być prosty i mało skomplikowany. W ten oto sposób powstał tort "kwiatek". Składniki; Biszkopt; x2 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie; Jajka rozbić i i oddzielić zółtka od białek (jajka powinny być dobrze
Radość kipiąca uśmiechem.kaszy jaglanej firmy Kupiec 10g chipsów kokosowych eko FRESANO lub wiórków kokosowych 10g orzechów ziemnych 7g orzechów włoskich 60g chudego twarogu duże jajko cynamon jako dodatek świeży ananas i banan Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy i odstawiamy, do blendera wrzucamy kokos, orzechy, mielimy oddzielnie blendujemy twaróg z jakiem na gładką masę tak powstałą masę wlewamy do teflonowego rondelka, dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki mąki pszennej 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki cukru pudru (na lukier) Sposób przygotowania Margarynę utrzeć na jednolitą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku i mieszać (skorzystałam z miksera). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać jedną szklankę mąki do masy, zmiksować. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny
pink envelopemąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruDodatkowo:2 białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy
Słodkie Przyjemnościjajko – 6 szt - cukier – 1+1/3 szkl - mąka – 2 szkl - proszek – 2 łyżeczki - czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnika nagrzewamy na 170C. Z czereśni usuwamy pestki. Jajka ubijamy mikserem powoli dodając cukier – na puszystą masę. Zmniejszając obroty dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy
Ostra na Słodkomasła; 50 g białego cukru. Lukier: 1 schłodzone białko; 150 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu
Gospodyni Miejskasera białego półtłustego 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera 1 budyń waniliowy Winiary 400 g jogurtu brzoskwiniowego gęstego 150 g wiórek kokosowych 6 jajek 2 łyżki kaszy manny około 20 biszkoptów Sposób przygotowania 1. Ser przepuścić przez praskę lub zmielić na maszynce. 2. Dodać żółtka , cukier , cukier wanilinowy i utrzeć mikserem. 3. Następnie dodać , jogurt, budyń i kaszę
Sama słodycz i szczypta chiliostudziła wcale mojego zapału do upichcenia czegoś, i owoce postanowiłam zastąpić dżemem aroniowym, który smętnie stał sobie w lodówce już jakiś czas. I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem. Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna
Walijskie Pichcenie