łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - sól-szczypta NADZIENIE: - ser biały – 200 g - cukier puder – 3 łyżki - truskawki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , kakao, wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki , uważając , by się nie przypiekły! Dodatek kakaa sprawia , że łatwiej o przypalenie! NADZIENIE
Ostra na Słodkoskładniki* 1 szklanka miodu* 1/2 szklanki cukru* 75 g smalcu* 100 g masła lub margaryny* 2 opakowania przyprawy do pierników* 1 niepełna łyżeczka sody* 1
Mix smakujajko – 1 szt * cebula – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto. FARSZ: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Jajko gotujemy na twardo. Mięso mielimy razem
Ostra na SłodkoSkładniki110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa50g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Krok 1W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać
CoolinarniePLłyżki – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – masło – 4 g – maślanka – 120 g – jajko – 2 szt – borówki – ok. 200 g – płatki migdałów – ok. 10 dag SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka). Składniki suche dodajemy
Ostra na Słodkodelikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor! Polecam! SKŁADNIKI: * duże ziemniaki – 5 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * jajko – 2 szt * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone ziemniaki trzemy – 4 na dużych oczkach , 1 na małych. Odciskamy nadmiar soku. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , 2 jajka , mąkę
Ostra na Słodkodrożdży instant ) 300 ml mleka 4 szklanki mąki łyżeczka cynamonu 90 g masła szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki ) 1/4 szklanki cukru jajko Lukier : 10 łyżek cukru pudru łyżka wrzątku łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce
Słodkości i nie tylkojajka garść posiekanej mięty (opcjonalnie) garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 6 płatów ciasta philo ok. 50 g roztopionego masła Sposób przygotowania: Twaróg i ser feta rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka miętę i pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta
Obiad za dychęokoło 660kcal/: 2 jajka 100g daktyle BIO Fresano 240g fasoli czerwonej konserwowej 10g kakao mocno odtłuszczone BIO Fresano płaska łyżeczka sody Sposób przygotowania: Fasole dokładnie przepłukujemy wodą do blendera wrzucamy fasolę, daktyle, żółtka z jajek, kakao, sodę, miksujemy na jednolitą masę białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do fasolowej masy miksujemy wszystko na najniższych obrotach przekładamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl POLEWA: * czekolada mleczna – 50 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWA: Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy. CIEMNA MASA: Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając. W misce ubijamy całe jajka
Ostra na Słodkozamkniętego pomieszczenia. I teraz najlepsze jajka - "zerówki". Są to jaja od chłopa, czyli dostają świeża karmę, jedzą owady, rośliny, chodowane są w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu. Zachęcam Was chociaż do spróbowania takich jajek, a myślę, że później nie będziecie chcieli wracać do tych sklepowych
cooklifelepsze) pęczek młodego, świeżego szpinaku 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych) 1/2 kostki sera typu feta 3 jajka 200 ml śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyłożyć nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 40x30cm. Szpinak dokładnie umyć, pokroić na niezbyt małe
Obiad za dychęłyżeczka - mąka – 50 g SOS: - śmietana – 3 łyżki - mąka – 3 łyżki - mleko – ok. 3/4 szklanki - koperek – 1 duży pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski, w bijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem, d okładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody
Ostra na Słodkomleka 250 g cukru 1 torebka budyniu waniliowego 125 g żurawiny 100 g posiekanych migdałów 250 g wiórków kokosowych 100 g mąki 1 jajko 125 g masła 50 g śmietany 18% Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo(...)budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Smacznego
Słodkości i nie tylko