mleko – 400 ml - cukier – 40 g KRUSZONKA: - mąka – 50 g - masło – 50 g - cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać
Ostra na Słodkomleko – 400 ml - cukier – 40 g KRUSZONKA: - mąka – 50 g - masło – 50 g - cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać
Ostra na Słodkołyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę roztapiamy , studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier , sodę , cynamon , kakao. Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem. Wlewamy roztopioną margarynę i wszystko razem dokładnie! mieszamy ( absolutnie nie trzeba tu używać miksera ). Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej
Ostra na Słodkołyżki – majeranek – 1 szczypta – śmietana 18% – 2 łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele
Ostra na Słodkojadł, pozwolę sobie zdementować te plotki - to jedna ze zdrowszych i smaczniejszych kasz dostępnych na rynku.. (nie zawiera glutenu!) trzeba tylko potraktować ją sposobem. ;) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Kaszę przesypujemy na sitko i sparzamy wrzątkiem, by straciła część goryczki. Gotujemy ją w mleku do uzyskania kleistej konsystencji
Kuchenna Kontrrewolucyadostępnych w sklepie Centrum Sylwetki łyżka syropu z agawy około 1 łyżeczka cynamonu (ja uwielbiam cynamon, możecie dać mniej) łyżka mielonego siemienia lnianego białko jajka opcjonalnie 2 łyżki wiórek kokosowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Banany rozduszamy na miazgę dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na około 5 minut, żeby płatki napęczniały przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOdkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje) 0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz
Kto ugości moich gości?goździkowego3 łyżki smakowej oliwy orzechowejDodatkowo:350 ml 30% śmietanki4 gruszkikruszonka : 80 g masła, 100 g cukru, 80 g mąki, 1,5 łyżki sezamucynamon Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy
Słodkie Przyjemnościopakowania gotowego ciasta francuskiego 1 jajko dowolna sałatka Sałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób. Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem
Świat Domowej Kuchnikolejnych składników. * mąka – 3 kubeczki * cukier – 2,5 kubeczka * cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * jajko – 3 szt * olej – 1 kubeczek * cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku
Ostra na Słodkoolej do posmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Ostra na Słodkołyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO – KOKOSOWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 250 g * jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWO – KOKOSOWA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut. Po tym czasie
Ostra na SłodkoFrancuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone) dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry) ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy
Słodka Stronamieszamy ich ze sobą), potem przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy najlepiej na całą noc. 10 dkg drożdży 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jajek szczypta soli 2 szklanki letniego mleka 1 szklanka oleju Sposób przyrządzenia: Rano wsypujemy do podanych wyżej składników 1 kg mąki pszennej i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Po wymieszaniu ciasto przekładamy
upichcic