korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kostka warzywna 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami
A Ty Smakuj Mnieszkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 większe lub 3 małe * dynia ( rozgotowana na mus ) – 3/4 szkl * olej – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dynię obieramy , kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody i rozgotowujemy na mus. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Ostra na Słodkozawsze (nie tylko 14.02.) i okazujcie sobie tę miłość... choćby w formie serduszkowego jajka podanego do łóżka. Składniki: parówki jajka (tyle ile parówek) łyżka masła łyżka oliwy sól, pieprz, ostra papryka koperek/szczypiorek do posypania Sposób przygotowania Masło rozgrzewamy z oliwą. Parówki przekrawamy na pól pozostawiając około 1cm nie przecięte. Parówkę wywijamy w kształt serca i spinamy wykałaczką
Pyry na Gazmalinowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 100 g masła orzechowego 150 g cukru 1 duże jajko (rozmiar L) 2 łyżki mleka 350 g mąki pszennej ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dżem malinowy dokładnie mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. W dużej misce za pomocą miksera ubijamy masło, masło orzechowe i cukier, do czasu
W kuchni Katiericotta – 750 g * likier Amaretto – 5 łyżek * olejek do ciast migdałowy – kilka kropel * drobny cukier – 150 g * jajko – 5 szt * śmietana 30% gęsta – 100 g *skórka z limonki – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! S ernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia. Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest
Ostra na Słodkokakao Lukier: 2 białka jaj 3 szklanki cukru pudru ok. łyżka cukru pudru do oprószenia cukrowe perełki (opcjonalnie) Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód, cukier oraz czekoladę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem, miodem
Słodka Stronaszklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia
Na słodko lub wytrawniegęstej śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 150 g łososia wędzonego w plastrach 250 g białego chudego sera pęczek koperku cytryna Sposób wykonania: Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.Dodać mąkę, jajka, łyżkę śmietany, przyprawić solą i pieprzem.. Wszystko dokładnie mieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek
pieprzny smaczekjakości – 200 g * pieczarki – 100 g * cebula – 1 szt * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól , pieprz , papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , odrobinę soli i smażymy kilka minut. Parówki
Ostra na Słodkożółtego mały kawałeczek papryczki chili garść szczypiorku 1/2 garści świeżego tymianku 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udko obrać ze skóry i rozdrobnić mięso na drobne piórka. Dodać ugotowane, pokrojone w drobną kosteczkę jajka, starty na tarce żółty ser, pokrojone drobno zioła i papryczkę. Dodać majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić
Gosia gotujesobie radość z gotowania i blogowania. Formuła bloga z przepisami trochę się wyczerpała, a ja chciałabym się z Wami dzielić tym, jak zamienić stanie przy garach na fajną przygodą, sposób na spędzanie przyjemnie czasu, wyrażanie siebie, czy bardziej świadome, uważne życie. Ogólnie mówiąc, zamiast kolejnego przepisu chciałabym dzielić się z Wami tym, co w danym momencie w kulinarnym świecie mnie(...)smacznie. Składniki 2 duże bakłażany 500g mielonej wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 300ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 cm kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni
W kuchni wieczoremKRUSZONKA: – mąka – 3 łyżki – cukier – 3 łyżki – masło – 1 łyżka DODATKOWO: – masło do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno byc miękkie
Ostra na Słodkoprzepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie(...)jest to 15 minut, u Was może być to 10, dlatego warto po 10 minutach sprawdzić, czy to przypadkiem nie "już"). Pizzę na chwilę wyjmuję, by dodać ostatni składnik: jajko. Jaja wbijam bezpośrednio na pizzę. Jedno po drugim, dając im swobodę rozlewania się po składnikach. Wkładam pizzę z powrotem do piekarnika i daję jej jeszcze 3-5 minut (do momentu
Ale Prosteszkl - poszatkowana kapusta – 100 g - mięso mielone – 200 g - cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - jajko – 1 szt - śmietana 18% – 200 ml - ser żółty – 50 g - olej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek
Ostra na Słodkoszklanki - mąka – 10 dag - natka pietruszki – 1 pęczek - sól ziołowa - pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone mieszamy z rybą. Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Wyrabiamy na masę. ( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę
Ostra na Słodko