jadł, pozwolę sobie zdementować te plotki - to jedna ze zdrowszych i smaczniejszych kasz dostępnych na rynku.. (nie zawiera glutenu!) trzeba tylko potraktować ją sposobem. ;) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Kaszę przesypujemy na sitko i sparzamy wrzątkiem, by straciła część goryczki. Gotujemy ją w mleku do uzyskania kleistej konsystencji
Kuchenna Kontrrewolucyadostępnych w sklepie Centrum Sylwetki łyżka syropu z agawy około 1 łyżeczka cynamonu (ja uwielbiam cynamon, możecie dać mniej) łyżka mielonego siemienia lnianego białko jajka opcjonalnie 2 łyżki wiórek kokosowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Banany rozduszamy na miazgę dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na około 5 minut, żeby płatki napęczniały przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOdkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje) 0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz
Kto ugości moich gości?goździkowego3 łyżki smakowej oliwy orzechowejDodatkowo:350 ml 30% śmietanki4 gruszkikruszonka : 80 g masła, 100 g cukru, 80 g mąki, 1,5 łyżki sezamucynamon Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy
Słodkie Przyjemnościopakowania gotowego ciasta francuskiego 1 jajko dowolna sałatka Sałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób. Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem
Świat Domowej Kuchnikolejnych składników. * mąka – 3 kubeczki * cukier – 2,5 kubeczka * cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * jajko – 3 szt * olej – 1 kubeczek * cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku
Ostra na Słodkoolej do posmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Ostra na Słodkołyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO – KOKOSOWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 250 g * jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWO – KOKOSOWA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut. Po tym czasie
Ostra na SłodkoFrancuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone) dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry) ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy
Słodka Stronamieszamy ich ze sobą), potem przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy najlepiej na całą noc. 10 dkg drożdży 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jajek szczypta soli 2 szklanki letniego mleka 1 szklanka oleju Sposób przyrządzenia: Rano wsypujemy do podanych wyżej składników 1 kg mąki pszennej i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Po wymieszaniu ciasto przekładamy
upichcictaki gorący sam się prosił, by położyć na nim masło i zająć się nim w odpowiedni sposób. SKŁADNIKI: - mąka owsiana z ziarnami (bezglutenowa) 440-450 g, - jajka - 2 żółtka (w przypadku nietolerancji na jaja kurze - 4 żółtka przepiórcze), - drożdże - pół kostki
Wypisz Wymalujmakrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre ! Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą i ketchupem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawoda – 4 łyżki * ciepłe mleko – 200 ml * świeże drożdże – 35 g * masło – 80 g * jajko – 1 szt KRUSZONKA : * mąka – 100 g * cukier – 60 g * masło – 60 g DODATKOWO : * śliwki – ok. 500 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy. Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru. Odstawiamy
Ostra na Słodkosól – do smaku – pieprz – do smaku – tymianek – do smaku – jajko – 2 szt – mąka ziemniaczana – 1 łyżka – bułka tarta – ok. 150 g - cebula – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy według przepisu a następnie drobno siekamy. Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy. Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości
Ostra na Słodkonich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą(...)Lemon Curd (po ch... ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić w przystępny sposób?) ocieramy skórkę z 4 cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, o ile ktoś nie planuje
sama złodyczłyżki jeżeli chcemy ją zagęścić zakwas do żurku (jak go zrobić klik ) 300 ml (jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśny można dodać więcej) jajka ilość od naszych upodobań miseczki chlebowe ( klik jak je zrobić ) SPOSÓB WYKONANIA - biała surową wkładam do 2 litrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję - między czasie obieram włoszczyznę i kroję(...)kawałki i ponownie wrzucam ją do zupy - do zupy wlewam zakwas i gotuję kilka minut(jeżeli nie lubimy otrębów w zupie przelewamy go przez gęste sitko) - między czasie gotuję jajka - jeżeli chcemy, aby zupa była gęściejsza zagęszczamy mąką ( ja zagęszczam mąką żytnią) rozprowadzam mąkę w zimnej wodzie i wlewam ją do zupy cały czas mieszając, aby nie powstały grudki - jeżeli
Basia w kuchniskładniki* 1 szklanka sezamu* 100 g margaryny* 1 jajko* 70 g cukru ciemnego* 70 g cukru kryształu* 1 cukier wanilinowy* 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/4 łyżeczki soli
Mix smakusoli - 4 łyżeczki cukru - 125ml mleka - 3/4 margaryny - pół kostki drożdży - 300g parówek koktajlowych - 250g salami - 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Na początek podgrzewamy mleko. Ciepłe mleko wlewamy do miski i w nim rozpuszczamy drożdże, dodajemy kolejno mąkę, jajka, sól i cukier. W tym samym czasie w garnku roztapiamy margarynę, którą dodajemy również do miski. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki
Mentor Smakułyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki domowego majonezu light (lub też od biedy kupnego light) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia jajka obieramy i kroimy w dość sporą kostkę koperek siekamy pomidory starannie osączamy z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika groszek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać jajka, masło, sól i 2 szklanki mąki, i wymieszać dokładnie. Dodawać resztę mąki, dalej wyrabiając już mieszadłem hakiem w mikserze
W kuchni wieczoremcebula -1szt parówki cienkie -3 szt sól pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta sałata zielona - 6 liści SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. 2. Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę. 3. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, solą i pieprzem. 4. Z parówek zdjąć osłonki,pokroić na połowę. Liście sałaty opłukać, osączyć
Kuchnia Danusisól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło – 2 łyżki * mąka pszenna – 550 g * jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ). Pieczarki myjemy , drobno kroimy. Podsmażamy na oleju z drobno(...)pieczarkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy. Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem. Dokładnie sklejamy boki. CAŁOŚC: W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną
Ostra na SłodkoPo świątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej.Składniki:1 parówka1 duże jajko
Kuchnia domowa Anidosłownie kilka produktów, które bardzo często i tak mamy w domu. Już nie zaskoczą Was niespodziewani goście… zobaczcie w jaki prosty sposób przygotujecie tą pyszną sałatkę . Sałatka z porem i żółtym serem – składniki jajek 1 większy por 2 puszki groszku 150g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z porem i żółtym serem – przepis Jajka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji. Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka(...)czym przykleić wokół "jaja". Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. Można ułożyć na cieście bazie z ciasta. Tak przygotowane ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Kajmak podgrzać w rondelku - będzie łatwiej nałożyć go na ciasto. Tak przygotowany kajmak, wylać na kruche ciasto. Wierzch udekorować wedle
kolorowotorcikowo