W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne! Ostatecznie(...)zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek. Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce i ponoć rzadko spotykana, chociaż ja znalazłem ją bez problemu
Vegan Tastewyprosić namolnych klientów, a i w spiżarni było już pusto. Przyparty do muru słowami "Daj nam jeść, do k****!!!", wyciągnął ostatki składników, jakie znalazł i przyrządził z nich to spaghetti. Jak pewnie zdążyliście zauważyć wszystko kręci się wokół jednej profesji...starej jak świat ;) Otóż włoskie słowo 'puttana', od którego wywodzi się nazwa potrawy, jest jednym z najbardziej wulgarnych określeń prostytutki(...)oprócz nazwy, to jest to jeden z pyszniejszych sposobów na spaghetti! Niesamowicie wyważone słone, pikantne i słodkie smaki sosu, mieszają się w harmonijną całość oplecioną jasnymi nitkami makaronu. Fantastyczny smak włoskiego lata w kilka minut! Spaghetti alla puttanesca: 4 porcje Potrzebujesz: 400g suchego spaghetti 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 4-5 filecików anchois 2 łyżeczki płatków chili
Kuchnia w Słońcu Skąpanamakaron pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, może być również dietetycznym daniem dla chorych na cukrzycę. Kolor makaronu czarnego uzyskiwany jest przez dodanie naturalnego barwnika z kałamarnicy. Kolorowe spaghetti z krewetkami. Składniki (ilość dopasowujemy według potrzeb) : - jasny makaron spaghetti - czarny makaron spaghetti al nero di sepia - krewetki królewskie (podgotowane) - ½ szklanki białego wina - czosnek - szalotki bananowe - masło niesolone - olej sezamowy(...)Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami to danie, które działa na zmysły, a jego przygotowanie nie zajmie więcej, jak 30 minut (z obieraniem, wyparzaniem i krojeniem). Dodatek krewetek to już „wisienka na torcie
mojewypiekiinietylkoUwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z mozzarellą to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Składniki: ok. 300-400 g makaronu spaghetti (może też być bucatini, tagliatelle, bigoli, linguine, perciatelli) 1-2 puszki pomidorów (w zależności od tego ile chcecie(...)stopni piekarniku przez około 10 minut, aż mozzarella się roztopi. Udekorować każde gniazdko kawałkami oliwek, listkiem bazyli, opcjonalnie oprószyć tartym parmezanem. Możecie także do sosu pomidorowego do gniazdek spaghetti z mozzarellą dodać trochę mielonego mięsa wołowego. Post Gniazdka spaghetti z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniSpaghetti puttanesca to jeden z klasyczny włoskich przepisów na makaron, czyli pastę. Aromatyczny pomidorowy sos, z kaparami, anchois i oliwkami, gęsto opatulający makaron. Do dziś nie wiadomo, czy spaghetti puttanesca powstało w Rzymie, Neapolu czy na Ischii – ale jedno jest pewne: ta odmiana makaronu była bardzo popularna wśród namiętnych kochanków, bo używane do niej składniki podobno dodają energii(...)wigoru :) Ina, bardziej kontrowersyjna opowieść głosi, że spaghetti puttanesca było rozpowszechnione wśród pań wykonujących najstarszy zawód świata, bo wykonywane jest bardzo szybko i do tego z produktów, które zwykle zostawały „w resztkach” we włoskich kuchniach. Co więcej – to bardzo młoda wersja spaghetti, datowana dopiero na lata 60-te XX wieku. Składniki: ok. 400g makaronu, najlepiej typu spaghetti
Pociąg Do KuchniJeśli nie mam pomysłu na obiad to niezawodne okazuje się moje ulubione połączenie składników: makaron, cukinia i boczek. Tym razem użyłam tych składników do spaghetti. Spaghetti - danie znane i lubiane. Najbardziej znane to spaghetti bolognese lub carbonara. Ja do spaghetti podchodzę na zasadzie "co mam w lodówce to się nada" i jest zawsze pysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu(...)Już jakiś czas temu odkryłam wyśmienite połączenie smaków: rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów pomidorowych, a nawet zupy pomidorowej. Spróbujcie :) Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 1 cukinia 3 plastry boczku lub kawałek boczku wędzonego pół puszki fasoli czerwonej ok. 400 gram przecieru pomidorowego pół cebuli (może być czerwona) 2 ząbki czosnku łyżka cukru łyżeczka rozmarynu
Pyza i SurówkaSpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu. Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich
Luźna Kuchniamakaronu z sosem kurkowym nie jest trudne, ale efekt końcowy zachwyci Cię swoją wyjątkowością. Oto lista składników, które będziesz potrzebować: Makaron – wybierz swój ulubiony rodzaj, najlepiej długi, np. spaghetti Świeże kurki – najlepiej te, które znajdziesz na bazarze lub w lesie Cebula – jedna średniej wielkości Czosnek – 2 ząbki Śmietana kremówka – 200 ml Masło – 2 łyżki(...)wlej śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos z kurkami podawaj na ugotowanym al dente makaronie, np. spaghetti. Posyp danie parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii. Sos z kurkami do makaronu – dlaczego warto spróbować? Sos z kurkami do makaronu to nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele
Ania i Marcin gotujązrobić pyszne spaghetti? Najpierw należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie z czym je lubię. Na blogu znajdziecie ogrom przepisów na dania z makaronem i będą to sosy z tuńczykiem, z mięsem, z warzywami, pomidorowe, śmietanowe, grzybowe i wiele innych. Dzisiaj chciałam zaproponować wam najprostszą wersję a jednocześnie bardzo smaczną czyli spaghetti z sosem pomidorowym. JAK ZROBIĆ PYSZNE SPAGHETTI Składniki: 2 puszki(...)pomidorów siekanych 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml oliwy sól pieprz garść świeżych liści bazylii 500g gramów spaghetti Jak zrobić pyszne spaghetti: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, w dużej ilości osolonego wrzątku. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem na oliwie. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy
Dorota SmakujeSpaghetti z boczniakami to mój pomysł na szybki obiad w wegetariańskim stylu. Sos do makaronu nie jest typowym sosem grzybowym, raczej sosem warzywnym z dodatkiem boczniaków. Uwielbiam boczniaki, tutaj w tym sosie oczywiście wnoszą składnik, który ma pyszną konsystencję, można powiedzieć, że zbliżoną nawet mięsu np kurczakowi. Polecam! PRZEPIS SPAGHETTI Z BOCZNIAKAMI Składniki: 500g spaghetti 1 cebula 50 ml oliwy(...)250g boczniaków 1 średnia cukinią 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku 100ml śmietany np 18% sól pieprz listki świeżej bazylii Jak zrobić spaghetti z boczniakami: Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją z opakowania. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie. W tym czasie boczniaki myjemy i dodajemy na patelnię, mieszamy. Myjemy cukinię i pomidora
Dorota SmakujeSpaghetti z sosem pomidorowym z koncentratu to mój pomysł na tanie, smaczne i szybkie danie obiadowe dla licznych głodomorów. Nam sprawdziło się na wyjeździe, gdzie mieliśmy ograniczony dostęp do produktów, kuchni, czasu i chęci bo wszyscy chcieli odpocząć, leniuchować ale też smacznie podjeść. Myślę, że sprawdzi się jako pomysł na obiad przy wyjazdach pod namiot, na kemping albo kamperem. Smaczny(...)pomysł na studenckie danie . PRZEPIS SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM Z KONCENTRATU Składniki: 500g spaghetti 2 duże cebule 100ml oliwy lub oleju 3 ząbki czosnku 1 mały (200g) koncentrat pomidorowy sól pieprz cukier balia oregano Jak zrobić spaghetti z sosem pomidorowym z koncentratu: Makaron spaghetti gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni
Dorota Smakujemuszkatołową. Na każdym naleśniku nałóż farsz, zawiń naleśniki i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Zalej naleśniki sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Zapiekaj, aż ser się rozpuści i zrumieni. Wegetariańskie spaghetti z sosem pesto Wegetariańskie spaghetti z sosem pesto to proste i szybkie danie, które zadowoli wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Składniki to spaghetti, bazylia, czosnek, orzechy piniowe, oliwa z oliwek, parmezan(...)sól, pieprz i pomidory koktajlowe . Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w blenderze zmiel bazylkę, czosnek, orzechy, oliwę, parmezan, sól i pieprz, aż uzyskasz gładkie pesto. Wymieszaj ugotowane spaghetti z sosem pesto i dodaj pomidory koktajlowe. Podawaj spaghetti posypane dodatkowym parmezanem. Wegetariańskie chili sin carne Wegetariańskie chili sin carne to sycące i smakowite danie, które dostarcza białka
Kuchennyviral.plcurry z dodatkiem szpinaku oraz papryki. Danie, które przygotujesz z ogólnodostępnych składników, które prawdopodobnie masz w swoim domu. W przepisie użyłam makaronu wstęgi, ale można wykorzystać dowolny makaron np. spaghetti, penne czy świderki. 2. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym. Tanie i ogólnodostępne składniki. Łatwe i szybkie do zrobienia danie, a przy tym bardzo smaczne. Szpinak(...)natomiast warzywa dodają mnóstwo smaku. Do przygotowania makaronu z boczkiem i warzywami wykorzystałam cebulę, cukinię, paprykę oraz marchewkę. W rezultacie wyszło bardzo smaczne i sycące danie. 5. Spaghetti bolognese. Podstawą dobrego spaghetti bolognese jest sos boloński. Idealny sos boloński powinien mieć zwartą, gęstą strukturę i taki właśnie jest mój sos. Do tego ugotowany al dente makaron
Gotuj z Prezesem