Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś z owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł z burakiem i Karmelizowana gruszka. Do też aż 6 rodzajów sosów – jest czym wybierać! Nie będę ukrywać, że spróbowałam większości rolek ( obżarciuch straszny ze mnie! :D ). Faworytami zarówno dla mnie, jak i dla mojego kolegi, który smakował razem ze mną(...)bardzo wygodną! ) alternatywą i odmianą dla tradycyjnego sushi. SUTO ma w planach ( i trzymam kciuki za te plany! ) wprowadzić również rolki na ciepło – będą idealne na jesień i zimę! Jak wiecie żarłoczna ze mnie bestia, ale kuchnią orientalną bardzo łatwo podbić moje serducho. SUTO się udało! Z wielką przyjemnością wrócę po kolejne handrolle a Was jak będziecie w okolicach
Ostra na Słodkojuż wiecie, nasza grusza zaliczyła w tym roku kryzys. Dlatego gruszki są ze sklepu. Jedynym naszym składnikiem są listki laurowe- mały wawrzyn rośnie dzielnie na tarasie w doniczce (niestety zimy w gruncie by nie przeżył). Ale jak już pisałam, dziś będzie o gdybaniu, więc pogdybajmy gruszkowo. Gdyby gruszki się udały, to skończyłyby w tej tarcie! GRUSZKOWA TARTA TATIN (przepis Jamie(...)masło i ostrożnie rozpuszczamy (bez mieszania- można ewentualnie pokręcić garnkiem). Teraz nadchodzi chwila magii- cierpliwie, przez jakieś 5 minut obserwujemy jak tworzy się karmel. Naszym celem jest złoto-brązowy sos- kiedy już go mamy, laskę wanilii przecinamy na pół, wybieramy wszystkie ziarenka nożem i nasionka i strąk, razem z laurowymi listkami, dorzucamy do karmelu. Obieramy pół pomarańczy, starając się, żeby
les mirabellesZima przyszła, siedzi człowiek w pracy i chętnie zjadłby coś ciepłego, sycącego i nie z mikrofali. I tu ów człowiek wpada na pomysł zjedzenia chińskiej zupki. Pełznie do sklepu, stoi pod półką i... zaczyna czytać skład. I zastanawia się czy aby na pewno chce zjeść całą tę tablicę mendelejewa. Przeszukując internety znalazłam rozwiązanie - domowa zupka chińska. Przestudiowałam kilka różnych przepisów(...)Zupka chińska: Składniki na jedną porcję: 1/2 marchewki 1/4 czerwonej papryki 1 brukselka 2 pieczarki garść makaronu ryżowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy
MiksturownikUwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyJesteśmy fanami dalekowschodnich zup w każdej odsłonie. Czy to tom yum khai , czy miso-shiru czy ramen – na jesieni i w zimie to one rządzą na naszych talerzach. O ile dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem(...)nią osuszone mięso i karmelizujemy około 10-12 minut– powinno z każdej strony zbrązowieć i lekko się przypalić. Do dużego garnka przekładamy zblanszowane żeberka, przypieczoną wołowinę, suszone grzyby, sos sojowy, sos rybny, przyprawy. Ząbki czosnku obieramy z łupinek lub tylko zgniatamy je nożem. Imbiru nie obieramy, kroimy go na 4 części. Całość zalewamy zimną wodą – potrzebne nam 2 litry
Karo in the KitchenKiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora
I tu będę miała takie tehorty przed walką z ogromnym bykiem pustoszącym pola Maratonu. Horta rośnie w całej Grecji, na wzgórzach i w górach, na polach i łąkach. Najobficiej od początku zimy do wczesnej wiosny (zima w Grecji nie wygląda tak jak u nas, to bardziej pora deszczowa, zaś jesień Grecy nazywają swoją drugą wiosną), ale można spotkać także letnie odmiany horty. Niektóre rośliny(...)sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green
Chilli Czosnek i OliwaSezamkowej'. Nożyczki poszły w ruch i flamastry i nawet pies za rękaw ciągnął ale nie pomagało. Dostawałam więc szczękościsk na słowo "Wiosna" i... ślinotok, bo to co mi ukochaną zimę odebrało (dzięki której tapeta się lepiej na twarzy trzyma) dało mi też rzodkiewkę i szczypiorek i to własne, prywatne, osobiste :)) Ale, że wersja dziewicza mojej sałatki wiosennej (o tej - klik(...)mną w bólu, ale oszczędzę tego widoku Wam a mnie samej takiego upokorzenia. POZOSTAŁE SAŁATKI: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora
Wypisz WymalujZachwycające połączenie pożywnej soczewicy, delikatnego mięsa, egzotycznego mleczka kokosowego i ostrych dodatków. Czy trzeba Was przekonywać, że warto jeść zupy i to nie tylko zimą, ale o każdej porze roku? Zupy są proste i szybkie w gotowaniu, a ich przygotowanie rozwija kulinarną fantazję. Można je jadać nie tylko na obiad. Mogą być znakomitym początkiem dnia, świetnie nadają się na śniadanie(...)szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie: Na piersi z kurczaka, włoszczyźnie i liściach laurowych gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i liście laurowe. Cebulę i czosnek szklimy
Smakowity Blog Kulinarnydawno już zmarzły. Oberwane zielone pomidory mogą jednak jeszcze dojrzeć przechowywane w suchymi ciepłym miejscu. Z części z nich można przygotować chutney, który będzie jak znalazł do różnych dań zimą. Składniki (na ok. 2 l chutneyu) : 1,5 kg zielonych pomidorów 1,5 dużej papryki (u mnie żółta i pół czerwonej) 2 jalapeno lub inne chili 5 cm świeżego imbiru(...)Przełożyć gorący chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej. A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu: ------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Chutney dyniowo-śliwkowy Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodzietygodniu szukałam pomysłów z czym zestawić cukinię. A ponieważ zimą chętniej sięgamy po bardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja(...)naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwy makaronu, plasterków cukinii, suszonych pomidorów (pokrojonych w plasterki). W osobnej misce wymieszać : jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać nasz makaron z warzywami. Całość przypudrować gałką muszkatułową. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować listkami bazyli. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata
MODA NA BIODziś światowy dzień kawy, ja to święto obchodzę każdego dnia, nie wyobrażam sobie życia bez filiżanki małej czarnej. Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a
Wanilia i Kardamonsię raz do roku na święta bożego narodzenia, i jak przez mgłę pamiętam, wiem że jeszcze wtedy było ciemno na dworze i że miałam na sobie kożuszek bo była zima, mama trzymała mnie na rękach w kolejce do sklepu po cukier... Dobrze, że te czasy minęły, oj dobrze! Dzisiaj możemy wybierać w czym tylko chcemy, żywności mamy pod dostatkiem(...)sól, trawa cytrynowa, imbir, rozmaryn - olej z orzechów włoskich do skropienia dania Pomidory i figi kroimy na plastry, układamy na blaszce (na papierze do pieczenia), mocno skrapiamy sosem, powstałym z połączenia 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki miodu, w/w mieszanki przypraw. Pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni C. W tym czasie gotujemy makaron al dente
SMYKWKUCHNImacie wrażenia że ta zima nigdy się nie skończy? Dziś początek kalendarzowej wiosny, tymczasem za oknami iście zimowa sceneria. W pracy dzieci oczekiwały chwili nadejścia Pani wiosny, a co za tym idzie przemarszu wiosennego połączonego z "topieniem marzanny", tymczasem obyło się bez tego zwyczaju, bowiem wcześniej można by ją było zakopać w śniegu aniżeli utopić... cóż nam pozostało... czekanie(...)smażyć 10 minut. Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie
Kuchenne aromatyZaproszenia do takiego miejsca nie można zlekceważ – urlop dogadany, bilety kupione. Wylatując z Lublina było zimno, pseudo śnieg zalegał na szarej trawie. Po kilku godzinach lotu również zastaliśmy zimę w Hiszpanii. Różnica jednie polegała na tym, że kropił deszcz i było naprawdę zimno jak na Malagę – ok. 15 stopni Celsjusza… Pomimo pięknego widoku z balkonu, na zewnątrz wiatr i chłód(...)żywopłotu, musnąłem moją malutką rączką po czubkach tej roślinki i co czuję – rozmaryn! Na całym osiedlu / kompleksie zasadzony był żywopłot z rozmarynu. Świetne! Terremolinos - czyli Costa del Sol zimą Zimą wiele nadmorskich knajpek jest pozamykanych. Mimo tego nasz przewodnik wiedział gdzie jest otwarte i gdzie zjemy bardzo dobre jedzenie, oj wiedział - Terremolinos . Chyba w każdej hiszpańskiej restauracji jako czekadełko
Right Behind The Kitchen