sosy na zimę - 500 przepisów (strona:24/34)

Sałatka z roszponką i cheddarem 502

Wszyscy zaznaliśmy uroków zimy i już jej nie lubimy :) Śnieg, lód, gołoledź, marznący deszcz, zimny wiatr....zawieje, zamiecie..., w weekend zapowiadają poważne mrozy. Dziś rano na naszym termometrze już było minus 18°C, a gdzie indziej w Polsce, jak w radiu podano, nawet minus 25°C, dlatego dla przywołania wiosny zrobiłam wczoraj na kolację wiosenną sałatkę. Wyznaję zasadę, że najlepsze(...)skropione octem balsamicznym. Nic dodać, nic ująć... i byle do wiosny :)   Składniki (porcja dla dwóch osób)1 op. roszponki, 5-10 dag cheddara,250 g pomidorów koktajlowych,odrobina sosu balsamicznego,Sos winegret:5 łyżek oliwy z oliwek,1 łyżeczka musztardy Dijon,2 łyżki z cytryny,1 łyżka miodu,szczypta soli, Roszponkę wykładamy na platerę, na to układamy pomidorki koktajlowe

Delicious Titbits
Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur 187

około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Paprykę poprzekrawaj(...)pokrojone pomidory (jeżeli koktajlowe to na pół, jeżeli „normalne” to na ósemki), dodaj pokrojonego w półplasterki buraka, dodaj posiekane orzechy i dopraw. To danie można jeść na zimo jako sałatkę lub na ciepło (śmiało można odgrzewać i mrozić- sprawdziłam) Smacznego! Artykuł Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Jesienny chutney dyniowo-rokitnikowy 251

Lubię jesień zamykać do słoiczków, żeby nie było zbyt nudno zimą. Najlepiej, gdy słoiczki są w jasnych barwach.  W przydomowym ogródku rosną u mnie krzewy rokitnika, które pięknie owocują każdego roku. Co więcej, owoce utrzymują się na nich aż do wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak(...)jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu.    Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię

Sajkofanka smaku
Pomarańczowy duet 233

Lubię jesień zamykać do słoiczków, żeby nie było zbyt nudno zimą. Najlepiej, gdy słoiczki są w jasnych barwach.  W przydomowym ogródku rosną u mnie krzewy rokitnika, które pięknie owocują każdego roku. Co więcej, owoce utrzymują się na nich aż do wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak(...)jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu.  Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię

Sajkofanka smaku
Karkówka z grilla 197

Sezon grillowy u nas trwa cały rok.  Posiadając taras przy kuchni nie mamy problemu  z rozpalaniem grilla np zimą. Stanowi to świetną zabawę np w Sylwestra. Dla mnie doprawiony grill jest na zasadzie NA WINIE,  czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę.  Istria Bogucice dodaje każdemu daniu(...)dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce.  Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso

Malinowe Pocałunki
Pierwsza gorąca herbata w zimny wieczór. I placuszki 260

pierwszy raz od dłuższego czasu po wieczornym spacerze z psem zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną. W lecie herbaty praktycznie nie pijam (chyba, że mrożoną), za to jesienią i zimą pochłaniam hektolitry - nic tak nie ogrzeje zmarzniętych palców jak kubek z gorącym płynem (kakao sprawdza się całkiem nieźle w tej roli) i nie poprawi nadszarpniętego aurą nastroju. Z nastawieniem(...)fioletowa, bezprzewodowa myszka (jupi!); była też wspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 163

Słońce, upały – wreszcie przyszły po zbyt długiej zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych szparagów 10-12 suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku śmietana 200 ml starty parmezan (2-3 łyżki stołowe) 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczynamy(...)odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć proces gotowania. W tym czasie mamy już pewnie gotowy makaron, który również odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do zrobienia pozostaje sos. W małym rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło i przez kilkanaście sekund podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę i dosypujemy parmezan. Mieszając czekamy aż rozpuści się

Kulinarna Patilogia
ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY 134

Gęsta i sycąca zupa z pomidorów, grillowanej papryki i ciecierzycy. Doprawiona pastą z czosnku, papryczki chili, kolendry i odrobiny kminku.  Aromatyczna i rozgrzewająca - pasująca do

cool and minty
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 129

uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym kraju, że niestety dostępność pewnych produktów, szczególnie zimą, jest co najmniej trudna :( Podobnie jest z naszą ukochana papryką Jalapeno, hehehe zawsze się z tego śmiejemy, ponieważ w naszym mieście ok. 20 tys. mieszkańców do marketu na B przywożą papryczkę(...)ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą

vegetanie
.1025. dalej jagodowo + szybki wegański obiad 199

kokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też dzisiaj dla Was przepis na szybki obiad - ostatnio zrobiłam to danie dla Mamy :) Zapracowana nie miała czasu wstać od biurka i sama przygotować sobie obiad więc postanowiłam ją wyręczyć. Przygotowałam makaron razowy z cukinią(...)Cukinie kroimy w ćwiartki, a pomidora drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię i dusimy aż zmięknie. Następnie dodajemy pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy posiekane zioła i łyżkę ziarenek. Następnie dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Przekładamy całość na talerz

breakfast of dreams
#23 Zimowy-zielony makaron 172

Zima za oknem (przynajmniej w Zakopanem, z którego nie dawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego(...)minut, tak aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam jogurt, jajko i przyprawy, następnie wlewam do warzyw i ciągle mieszając gotuję, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty).  Makaron ugotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 min. i podaję z warzywami.  Szybko i smacznie

Kuchnia w szuwarach
Sałata Powiew wiosny 153

delikatnemu dressingowi. Fajnie chrupie. Podana z bułką lub grzankami będzie stanowić samodzielne danie. Na wiosnę bardzo lubimy energetyczne sałaty wszelkiej maści. Pozwalają oczyścić organizm i pozbyć się nagromadzonego przez zimę tłuszczyku. Sałata jest przebogata w witaminy, oprócz warzyw dodałam również kiełki z rzodkiewki. Do zrobienia sałaty możecie użyć miksu sałat albo tak jak ja sałaty masłowej i lodowej. Do kompletu(...)łyżeczki miodu sól, pieprz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Wykonanie Składniki sałaty kroimy a sałatę rwiemy i wrzucamy wszystko do miski. Na wierzch kładziemy jajko i ozdabiamy kiełkami. Dressing Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatę 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-powiew-wiosny/ BosowKuchni   Artykuł Sałata Powiew wiosny pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką (moja wersja mac&cheese) 927

dzieci. Kiedy nie wiem co zrobić na obiad - robię właśnie tę zapiekankę. Przyznaję, nie jest to najbardziej dietetyczne danie... ale co zrobić, kiedy jest takie dobre! Zresztą, wkrótce jesień, zima, będziemy potrzebować nieco bardziej kalorycznych, sycących i rozgrzewających potraw - oto jedna z nich: moja wersja macaroni & cheese, czyli zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę(...)mąkę i na wolnym ogniu podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie pieniąca się zasmażka. Powoli dodawać mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, zagotować cały czas mieszając. Powstanie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia. Ser zetrzeć na grubych oczkach i dodać do sosu i wymieszać aż się rozpuści. Do garnka wrzucić makaron, pokrojoną

Kulinarne Inspiracje
Szpinak – właściwości lecznicze 290

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!