sosy na zimę - 500 przepisów (strona:15/34)

Grecka sałatka z serem feta 200

Sałatka moja ulubiona, co prawda pomidory zimą to nie to samo co te polne soczyste i aromatyczne, ale całość wyszła apetycznie. Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów  3 ogórki (latem 6-7 ogórków gruntowych) 1 opakowanie sera feta sos grecki do sałatek (można zastąpić ziołami prowansalskimi i oliwą) można dołożyć też fioletową cebulę pokrojoną w pióra, oraz oliwki

Kuchenne aromaty
Domowy eliksir zdrowia 2720

dziennie! Takie cudo powinniśmy mieć w swojej lodówce nie tylko jesienią, czy zimą, kiedy pogoda jest niejednokrotnie zdradliwa i sprzyja wszelkim infekcjom, ale przez cały rok. Wiosną i latem nasz organizm również potrzebuje wsparcia i wzmocnienia. Eliksir jest nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kiszona czerwona papryka 190

zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów.  Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk(...)słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około 6 dniach i możemy ja zjadać na bieżąco:) aby przygotować zapas na zimę przekładamy kiszona paprykę do mniejszych słoików, zalewamy kiszona woda i wekujemy około 15 minut. Wekowanie przerywa proces kiszenia. Jeżeli lubicie bardziej kwaśne kiszonki można z wekowaniem poczekać jeszcze dwa trzy

Magiczna kuchnia Darii
Golonka piwna Trapisty na czerwonej kapuście z wiśniami 171

wirusami i bakteriami. Ok, latem jak ktoś nie chce nie musi, ale zimą taka golonka wcale nie jest grzechem. Ciało starając ogrzać się na mrozie, spala każdą dodatkową kalorię dużo szybciej by ochronić nasze zmarznięte dupcie :) SKŁADNIKI: 1 słusznych rozmiarów golonka 1 ciemne piwo trapisty 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soli najlepiej gruboziarnistej pieprz Wykonanie: Golonkę oczyścić Zagotować

Sztuka gotowania w/g Samiry
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 202

Mamy zimę a jak jest zimno ...  to i potrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta. Proponuję więc dziś  zapiekankę ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka

potrawyregionalne
Pierogi z botwinką. 134

Kocham wiosnę i nowalijki. Po mroźnej zimie wręcz nie mogę się doczekać tych wszystkich smakowitych dań, których podstawą są świeże warzywa. Jednym z nich są właśnie te pierogi. Są soczyste, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około

Rozpustne gotowanie
Sałatka do pracy 139

wierzę, że każdy takie ma. Pamiętajcie jednak, że późna jesień, zima i wczesna wiosna to nie czas na pomidory. Właśnie dlatego to ostatnie sztuki jakie uchowały się w domu i ostatnie danie z nimi. Sałatka z tuńczyka i ryżu z pomidorami składniki: 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 2 pomidory 200 g ryżu - najlepszy będzie brązowy, ja użyłam Basmati

Przysmaki Karolki
Zimowa sałatka z białej kapusty z sosem roquefort. 112

Tweet Mam dla Was kolejną prostą sałatkę, idealną na zimę. A co? Dlaczego zimą mielibyśmy odmawiać sobie sałatek: Potrzebne nam będą: grzyby (surowe, pokrojne w plasterki), marchewka (starta na tarce), drobno poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, albo grubo poszatkowana, natka pietruszki, ser roquefort i jogurt do przygotowania sosu roquefort. Przygotowanie: Kroimy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce. Grubo szatkujemy

MODA NA BIO
Domowy ocet jabłkowy 179

nich możecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: Składniki: Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą (na szklankę wody

moj przepis na
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 206

Rozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone

Wanilia i Kardamon
leśne grzyby konserwowane w pomidorach 143

dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też  zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki  10 litrów leśnych grzybów(...)minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut. Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać przez całą zimę

Miód i pieprz
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 182

KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM NA OSTRO To danie rozgrzewa! Oooo tak J   Kto lubi ostre jedzenie, na pewno pokocha to danie. U mnie zagościło już na stałe w domu. Doskonale nadaje się na romantyczną kolację we dwoje , jak i na rodzinny posiłek . W jesieni i zimie sprawdza się najlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności.  Polecam ;) SKŁADNIKI(...)zamieszać i znowu smażyć przez kolejną minutę/ dwie. Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty cały czas mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem. Krewetki powinny być chrupkie i jędrne. PROPOZYCJA PODANIA: ¾ szklanki ryżu jaśminowego

Calzonella.com
Cannelloni po florencku 194

oliwie. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (zimą można użyć pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej). Smażyć wszystko razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wylać pomidory do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronu (nie gotujemy ich) nadziewać mięsem i układać na pomidorach. Teraz trzeba zrobić sos beszamelowy. Na patelni należy roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć

Kulinarne Inspiracje
Burgery teksańsko - meksykańskie 166

oznacza? Pewnie, że wiecie :) Niedziela, czyli kolejny burgerowy wpis. Zima za oknami, ale kto by się tym przejmował, skoro zaraz na stół wkroczą pyszne, soczyste i rozgrzewające burgery. Rozgrzewające, bo dość pikantne. Dzisiaj burgery Tex-Mex. Z duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki

Marder&Marder Manufacture
Makaron penne z sosem pomidorowym. 158

Jeśli coś przychodzi mi do głowy na hasło tanie gotowanie, to właśnie takie penne z prostym pomidorowym sosem. Mógłbym nawet powiedzieć, że to gotowanie szybkie i awaryjne. W końcu półprzytomny i pozostający w domowym areszcie kucharz, też jakoś musi sobie radzić. Czy to oznacza, że takiemu daniu czegoś brakuje? Zdecydowanie nie! Jest proste, smaczne i niedrogie, a o to przecież(...)popracujmy nad smakiem. Gdyby był sezon letni, wziąłbym oczywiście kilka świeżych pomidorów malinowych lub podłużnych lim z małą ilością płynu i nasion. Narwałbym ziół na tarasie. Sukces gwarantowany. Zimą nie należy zawracać sobie głowy "świeżymi" pomidorami - te z puszki będą lepsze. Za to makaron nie jest zależny od pór roku i ja, jeśli tylko mogę, wybieram włoską Barillę - z nią

zadanie-gotowanie