Gołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki :* pół kilograma mięsa mielonego z łopatki* 1/4 główki kapusty* 2 torebki ugotowanego ryżu* cebula* ząbek czosnku * sól , pieprz* jajko* 3 łyżki kaszy
Magiczne Życie Martyziemniaczki muszą być i BASTA!!! No kochani! Tak szczerze, to jak zrobicie te rarytasowe ziemniaczki, Wasi goście Was PO-KO-CHA-JĄ!!! Słowo!;-) Do tego najlepszy jaki jadłam sos czosnkowy i tak po prostu we własnym domku można posmakować nieba. Achhh... Koniecznie trzeba ich zrobić całą piekarnikową blachę, bo dam stówkę a nawet dwie;-P, że ze stołu znikną(...)boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek
Restauracyjka LiterackaPomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem. Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy do słoików i pasteryzujemy na zimę. Potem zimą mamy słońce zamknięte w słoiku. Kiszoane pomidory koktajlowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepiwnicy wciąż dużo dyń, więc trzeba zużywać, zanim się zepsują. Dziś kolej na jej połączenie z ciecierzycą. Do tego ulubiony sos pomidorowy, jakaś surówka i mamy obiad, jeszcze zimowy na pożegnanie zimy i przywitanie astronomicznej wiosny, która przyjdzie tuż przed północą :) Obiad szybki, bo jednak przed południem siedziałam na balkonie, obserwując zaćmienie Słońca ;) Składniki: 4 czubate łyżki zmiksowanej ciecierzycy (używałam(...)muszkatołowa sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodziejuż czas. Można przerabiać pomidory. Do tej pory jakoś ich unikałam, zimą korzystałam z puszek. Rok temu zostałam obdarowana trzema skrzynkami pięknych pomidorów, zrobiłam ljutenicę (pyszna!) i sos pomidorowy. No i wpadłam. W tym roku kupiłam mięsiste pomidory Lima i przerabiam. Przepis jest prosty, pomidorów nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je zmiksować. Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka
Stare Garyczęsto u mnie na stole będą wszelakie przekąski lądowały, często nawet zamiast obiadu. Bo jak tak ciepło to i jeść mniej się chce. Zimą zmagazynowałem dostatecznie duże zapasy sadła :) A jak przekąski to koniecznie z jakimś sosem. A jak sos to tylko czosnkowy! Zatem pomyślałem sobie, że skoro prawdopodobnie często będę go używał, może nawet tutaj na blogu, to jako
Marder&Marder ManufactureJeżeli jak ja mrozicie na zimę pokrojoną w kostkę paprykę i inne warzywa oraz owoce to pora wziąć się za opróżnienie zapasów z lodówki przed zbliżającym się sezonem wiosennym. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które przeważnie są w domu, by wyczarować obiad nie tylko tani, ale i prosty, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. A teraz zapraszam(...)chwilę do wyparowania. Świeżą podsmażyć. Następnie doprawić słodką i ostrą papryką do smaku. Na koniec dodać śmietanę, w tym momencie można też dodać serek topiony i podgrzać chwilę mieszając. Sos zredukować kilkoma łyżkami wody lub bulionu, jeżeli jest za gęsty. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i przełożyć do patelni. Wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwybieram taką z dużymi i ładnymi liśćmi. Po umyciu i posegregowaniu suszę lub mrożę liście warzyw. W ten sposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy. Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki
Codziennik KuchennyKanapkowy sos curry z cukinii Po ketchupowym sosie- nadszedł czas na sos curry . Stwierdziłam ,że warto poeksperymentować z następnymi wersjami sosów z cukinii . Tym razem użyłam
Ogrodnik w podróżymacie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie. Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy. Można też dodać ja na przykład do sosów. Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.3. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy
Kuchnia domowa Anisuchy- mąka kukurydziana nie chciała do niego przylegać. Najlepiej więc ser trochę odcedzić- kilka godzin, ale nie za długo. Do kluseczek Jamie zaproponował sos maślany z dodatkiem parmezanu i szałwii. Mimo, że jest środek zimy, nasza szałwia wciąż ma listki. Podobnie było rok temu- łagodniejsze zimy są niestraszne dla tego zioła. Jedyna osłona jaką stosuję na naszej ziołowej grządce(...)około 3 minutach). Najlepiej gotować je porcjami, potem wrzucić na patelnię, dodając łyżkę wody z gotowania. Dokładnie obtaczamy kluski w maśle, podgrzewamy chwilę, aż nadmiar wody wyparuje z sosu. Następnie zdejmujemy z ognia, ucieramy odrobinę parmezanu na wierzch i mieszamy na patelni, żeby sos dobrze je obkleił. Podajemy ciepłe, posypane odrobiną gałki, parmezanu i chrupiącymi listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję
les mirabellesjest całkowicie inny! Dostarcza witaminy E, K, karotenoidy oraz koenzym Q10. Można używać go do smażenia, pieczenia, duszenia, jako dodatek do zup i sosów. Nadaje potrawom intensywną barwę. OLEJ KONOPNY - ekologiczny olej tłoczony na zimo. Jest ogromnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają idealne proporcje, czyli 3:1. Jest to idealny stosunek kwasów Omega-6 do Omega(...)niacynę DODATKI BŁONNIK OWSIANY - 100% oczyszczonego ziarna owsa pochodzącego z kontrolowanych upraw ekologicznych. Znajduje zastosowanie jako dodatek do koktajli, musli, owsianki, wypieków, pieczywa, jako zagęszczacz do zup i sosów. Jedna łyżeczka dostarcza 2 g błonnika. OSTROPEST GRANULOWANY - pochodzi z upraw ekologicznych. Głównie stosowany w schorzeniach wątroby. Pomaga także zwalczać i zapobiegać kamieniom żółciowym. Korzystanie wpływa na pęcherz żółciowy
Zdrowie na języku :Pdogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy. Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też
Sztuka gotowania w/g Samiry