sosy na zimę - 500 przepisów (strona:9/34)

Klopsy z ziołami. 124

naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste(...)bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!      Polecam też przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są niesamowicie soczyste

Rozpustne gotowanie
jesienna zupa dyniowa 167

wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane,  rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka lat temu uważaliśmy

Aromatyczne Podróże
z suszonym koprem ze świeżych pomidorów klopsikowa zupa... 112

kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos kurkowy 149

Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy, podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem(...)cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy,  czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej  cebuli, dodając posiekane  kurki, całość zagęszczając śmietanką  i przyprawiając sola

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wieprzowy z warzywami 125

bulgoczącego gulaszu sprawia, że przypominają mi się najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki).  Robię

Posadzone i zjedzone
Pikanta pasta chili 195

Pikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy(...)pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około 250 g papryczek chili (20 sztuk) puszka pomidorów bez skórki w przecierze 3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem Przygotowanie: Papryczki chili myjemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos tymiankowo – maślakowy 142

Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para , ale oprócz przerobu na zimę , trzeba coś także na ząb . To już tradycja , że wraz z pierwszymi grzybami , na obiad koniecznie musi się zjawić sos grzybowy . Tym razem , czysta maślaczkowo – maślana poezja z nutka tymianku .. bajka , taka leśna Pasuje dosłownie do wszystkiego , ale najsmaczniejszy

Ogrodnik w podróży
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 122

pomidory puszczą sok, wtedy dodaję wszystkie przyprawy i sól do smaku. Gorące leczo przekładam do wcześniej umytych i wyprażonych słoików. Nakładam razem z sosem prawie do pełna, starając się aby warzywa były pokryte sosem. Słoje mocno zakręcam i pasteryzuje około 20-25 minut. Po pasteryzacji słoje na chwilę zostawiam w garnku aż lekko przestygną. Ciepłe wyjmuję z garnka i okrywam(...)cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.  Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.  Ciasto kakaowe z cukinią  Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolka po włosku, przetwory 606

teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym nie wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje(...)pocięte ząbki czosnku ( wmieszane w fasolkę ) . Teraz czas na zalewę – sos . Do garnka o nieprzywierającym dnie , wkładamy cebulę , razem z sokiem , który puściła , przykrywamy i dusimy , mieszając często ,aż zmięknie .Wlewamy wodę , koncentrat oraz resztę składników zalewy, blendujemy na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia . Gorącym sosem , zalewamy słoiki z fasolką , zakręcamy i ustawiamy dnem do góry . Pasteryzujemy przez

Ogrodnik w podróży
Koperek na zimę do zamrażarki 122

Zimą możemy się cieszyć pysznym aromatem koperku  Używam go do sałatek zup i sosów jest pachnący jak świeży Składniki - Koperek Sposób przygotowania 1. - Koperek umyć związać w bukieciki powiesić  Najlepiej na noc aby od kapała woda .Koper powinien być suchy  - koperek posiekać umieścić w woreczkach lub pojemniku zamrozić

W królestwie smaków Beaty
Spaghetti a'la caprese 293

widzenia zjadana przez nas część rośliny Lycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni smak w słoiczkach: przygotowując teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos pomidorowo-paprykowy.  Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe.Dzi

W kuchni Katie
Makaron ze szpinakiem 112

Wykańcza mnie ta cała zima nie-zima... zdecydowałoby się w końcu czy ma być śnieg czy lód... chociaż jak dla mnie to mógłby być mróz i suchy asfalt na drodze ;-) a jutro jeszcze sobie wyprawę zaplanowałam - mam nadzieję, że to wszystko nie zamarznie przez noc, bo będę jechała bardzo rano... Może bym i lubiła tę porę roku gdybym sobie siedziała(...)miejscu, bez konieczności przemieszczania się, a tak... a tak to już kolejna zima mija w trasie :-( chociaż oddając sprawiedliwość aurze, to  - pomijając rozbity samochód (a wcześniej mi się to nigdy nie zdarzyło) - w tym roku i tak źle nie jest :-) więc koniec użalania się i pora na przepis :-) Skoro już polubiłam jakiś czas temu szpinak, to staram się

Czary - gary w kuchni
Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup 172

Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup Doskonały sos kanapkowy z cukinii , można by powiedzieć ketchup z cukinią . Mimo ,że sceptycznie zabierałam się do jego wykonania

Ogrodnik w podróży
Kofty wolowe w sosie slodko-kwaśnym z cukinią 155

sobie przygotowałam indyjskie kofty oraz warzyw, z których postanowiłam zrobić słodko-kwaśny sos. Podstawą sosu była cukinia. To był szybki obiad, idealnie nam pasujący, bo lubimy dania o wyrazistym smaku, a ten sos właśnie taki jest. Warto sobie zrobić go w większej ilości do słoiczków na zimę. Polecam, ja właśnie tak robię, a tu znajdziecie dokładny przepis. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Owocowe wspomnienie lata - Chia z owocami 172

dolewamy 2 łyżki wody i mieszając od czasu do czasu, czekamy aż owoce się rozpadną i stworzą pyszny sos. Przygotowane dzień wcześniej chia wyjmujemy z lodówki, polewamy sosem owocowym, ozdabiamy świeżymi owocami i miętą. A jaki jest Twój sposób na odczarowanie zimy?  Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie