sosy na zimę - 500 przepisów (strona:2/34)

Sos słodko kwaśny z cukinii i papryki do słoików 147

Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki do słoików Składniki:  ● 1 kg czerwonej papryki ● 1 kg cebuli ● 3 kg cukinii ● 1,5 szkl. octu ● 1 kg cukru ● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ● 1 łyżka słodkiej papryki ● 1 łyżka ostrej papryki ● 1 łyżka curry ● sól ● pieprz ● 2 łyżki przyprawy do spaghetti ● 1 łyżka bazylii Sposób przygotowania 1. Paprykę i cukinię myjemy(...)gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy ok 10 minut. Idealny w zimie do makaronu

Aromatyczne Podróże
Sos pomidorowo-paprykowy z nutą imbiru do słoików 159

czasu oraz nadmiaru obowiązków rozdałam :) Wcześniej zrobiłam jeszcze kilka słoików przecieru pomidorowego (tym razem z czerwonych Bawolich Serc). Zapełniłam całą "pomidorową" półkę w piwnicy, więc postanowiłam zrobić gotowy sos na zimę z pomidorów i papryki. Składniki (na 9 słoików o pojemności 0,5 litra) : 4 kg pomidorów (oczywiście można mniej) 6 papryk 0,5 kg cebuli 2 chili(...)imbir (bez włókien). Gotować całość ok. 20 minut od zawrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zestawić i poczekać aż trochę ostygnie. Masę zmiksować w blenderze na gładką papkę. Do sosu wrzucić ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać ocet, cukier i sól. Gotować na małym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina). Sos

Weekendy w domu i ogrodzie
Najpopularniejsze przepisy stycznia [TOP5] 175

Ostry sos chili Postanowiliśmy powrócić do starego zwyczaju prezentowania najpopularniejszych przepisów z zeszłego miesiąca. Za nami pierwszy miesiąc 2016 roku. W co klikaliście najchętniej? Miejsce 1: Wino z pomarańczy W styczniu sezon na cytrusy był w pełni. Nic dziwnego, że promocyjne ceny w marketach kusiły do niekonwencjonalnego wykorzystania owoców. Jakieś kilka butelek w naszej piwniczce jeszcze się znajdzie. Miejsce(...)piekielnych potraw – ostry sos chili. Zrobiliśmy go z różnych odmian ostrych papryczek, które, jak co roku, hodowaliśmy na działce. Przy okazji zachęcamy wszystkich do własnej hodowli takich papryczek. Można to robić również w domu. W zeszłym roku wyrosły nam piekielnie ostre papryczki, trzymane w doniczce na parapecie. Nie wymagały wiele pracy wokół siebie. Sos przez zimę wykorzystujemy jako dodatek

Jakugotujesz.pl
kurki w słonej zalewie 130

zimę do sosów lub jajecznicy Składniki  ok. 2 kg kurek zalewa  sól i woda  Sposób przygotowania Kurki oczyścić, dobrze umyć i gotować ok. 15 minut, wystudzić.  Zalewa:  Na każdy litr wody dodać łyżkę soli ( na tą ilość ja robiłam zalewę z 1,5 litra ) Kurki przełożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcić. Pasteryzować

Darcia w kuchni
Puree grzybowe do słoików na zimę 134

już dziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody Wykonanie: Oczyszczone grzyby

Tradycyjna Kuchnia
Pasta paprykowa do słoików 218

Pasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką(...)można go zastąpić białym octem winnym 6%) i oliwa z chili i czosnkiem. Sos jest gęsty i aromatyczny, swoją konsystencją przypomina koncentrat pomidorowy lub wspomniany wcześniej ketchup, ma pikantny, paprykowy smak. To kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Papryka na ten sos nie była pieczona w piekarniku tylko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę - pycha! 185

Pyszny sos pomidorowy na zimę. Można stosować jako alternatywa zwykłego ketchupu, sos na kanapki, sos słodko-kwaśny do obiadu. Zastosowań tyle ile pomysłów. Koniecznie musicie wypróbować. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Sos warzywny - dary jesieni 131

Sos warzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików. Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw. No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład. Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań. Mi osobiście takie połączenie

Ewa w kuchni
Sos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) 270

Sos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru.  Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić. Potrzebne są trzy składniki + słoiki i mamy sos pomidorowy na zimę gotowy :) A teraz pomidory jeszcze są w super cenie, ja wykorzystuje limę – dzisiaj widziałam ją w cenie(...)jest czas na przerabianie pomidorów. Jeśli nie masz wolnowaru – zobacz tu : sos pomidorowy   Sos pomidorowy pomidory ( u mnie 4 kg )  olej rzepakowy 2 łyżki  + po łyżce na każdy słoik później  główka czosnku  6 słoików 0,4 l.  Wolnowar włączamy na program low na dno miski wlewamy olej, podgrzewamy, gdy miska będzie ciepła wrzucamy

Kuchnia na wzgórzu
Domowy ketchup ze świeżych pomidorów 203

zmieściło się do słoików wyjadłam łyżeczką. Jeden letni poranek i zapas aromatycznego sosu był gotowy! Polecam też przepis na salsę paprykową , którą przygotowywałam kilka dni temu oraz zeszłoroczne przepisy na pastę paprykow ą i pyszny domowy sos pomidorowy na zimę . Przepis na domowy ketchup ze świeżych pomidorów: Składniki: 15 sztuk dużych pomidorów ok. 2 kg pomidorów 1 łyżka oleju rzepakowego(...)pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy, gotujemy przez około 25 minut. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera i gotujemy przez kolejne 45 minut, aby sos uzyskał konsystencję ketchupu / keczupu. Jeśli chcemy mieć ketchup w słoikach na zimę, to gotowy gorący ketchup przelewamy do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy w garnku, wyłożonym ściereczką. Zalewamy słoiki gorąca wodą do ¾ wysokości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Passata sos pomidorowy na zime 201

Kolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos cygański do słoików na zimę 464

Sos cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo(...)drugie biedny Bambo fika i bryka koziołki niczym małpa jakaś. Eehh, jedzenie łagodzi obyczaje zatem przejdźmy do naszego sosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych.       Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 172

krótko pasteryzuję. Mam już bazę do przepysznych sosów, nie tylko tych robionych na bierząco, również do innych przetworów. A przetworów w tym roku robię znacznie więcej - moja najstarsza córa wyjeżdża na studia, więc jak to żaczek - wyciągała z domu będzie co się da :). Tak z rozmachu zrobiłam sos słodko - kwaśny na zimę . W tym roku z dodatkiem musztardy i sosu

Nie tylko w kuchni
Sos pomidorowy do słoików 109

Sezon pomidorowy trwa, więc czas pomyśleć o zachowaniu smaku pomidorów na zimę. Tego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :) Składniki : 3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych

Weekendy w domu i ogrodzie