swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to właśnie latem smakują najlepiej...Warto przedłużyć te chwile i przygotować zapasy na zimę...wszak tak fajnie potem delektować się tymi,,wspomnieniami " lata ;) Składniki: 1,5 kg czerwonej papryki 10 ząbków czosnku 1 papryczka chili - z pestkami jeśli ma być ostrzejszy 250 ml przetartych(...)papryki mielonej 2 liście laurowe Wykonanie: Paprykę pozbawić gniazd nasiennych,( w papryczce chili nasiona można zachować),pokroić w mniejsze kawałki, zblendować.Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki, gotować ( sos tylko pyrka) ok 1,5 godz. Po tym czasie gorący nakładać do słoiczków
Z Majeczką w kuchniWitajcie Kochani po dłuższej przerwie!:) Rozszalała się ta zima na dobre i ani jej w myśl, żeby ustąpić;) Na szczęście Słońce przedziera się przez zimową poświatę i dodaje nam MOCY! Zatem niech MOC będzie z Wami! Okres przedświąteczny to czas intensywnej i wytężonej pracy. Zazwyczaj staramy się przekąsić coś "na szybcika", żeby ponownie oddać się innym zajęciom. I dla takich(...)pracusiów będzie też dzisiejszy przepis Agowy. Coś szybkiego, ale jednak pysznego. Coś, co jest interesujące w smaku i co popieści Wasze podniebienia:) Coś, co nosi miano Łososia w sosie cytrynowym . Gra smaków. Kontrasty i przeciwieństwa, które się w dziwny sposób dopełniają i tworzą harmonijne połączenie! Pychota! Składniki: - Jego Szanowna Mość: łosoś - sól, pieprz - cytryna - łyżka masła i łyżka mąki
Kuchnia smakówkawie INKA ;-))) Dzień dobry! Dzisiaj rano wstałam, a za oknem biały puszek, przykrył wszytko dookoła. Tak pięknie! Tak cudownie i klimatycznie! O takim poranku długo marzyłam. Uwielbiam zimę i śnieg, kocham ten czas wyczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Jako typowy śpioch, uwielbiam wydłużać poranki, jak tylko się da. Lubię je celebrować, to taki czas tylko dla mnie. Dzisiejszy poranek(...)całym mieszkaniu, a mam wrażenie, i że na całym piętrze unosił się słodki zapach karmelizowanych na patelni hiszpańskich pomarańczy, z nutą kardamonu, prawdziwego wrzosowego miodu i rumu. Gęsty sos pomarańczowo-karmelowy jaki powstał, po prostu mnie zachwycił! Już wiem, że muszę go sobie zrobić zdecydowanie więcej aby mieć go w buteleczce i móc dodawać do kawy, bo to strzał
SMYKWKUCHNISmalec chodził za mną całą zimę, ale nie miałam natchnienia aby go zrobić. Gdy zobaczyłam w sklepie piękny płat słoniny a w ogródku zwały śniegu, postanowiłam właśnie na złość zimie i wiośnie usmażyć ją. Cytując za Biedronką w kuchni: „dopóki nie ma wiosny, na moim blogu dań dietetycznych(...)tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych pistacji • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego Czosnkowy • 4 ząbki czosnku • 4 łyżki czubate pestek dynii • 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: • Słoninę pokroić w paski i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach. • Wstawić do garnka i smażyć aż się rozpuści
To co kochamDziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do
Poezja Smaków - blog kulinarnyobiadowej w studenckim lokum.A jednak cuda się zdarzają? Dwa dni wolnego. Cóż można zrobić z dwoma wolnymi dniami? Jedz, pij, ucz się i śpij ! I ciesz się ze ostatków zimy. Ulep bałwana. Rzuć śnieżką,a nawet dwoma. Zrezygnuj z zajęć dodatkowych by się uczyć. I zjedz tłusty zimowy obiad w przerwie pomiędzy nauką o rodzajach zgwałceń, a nielegalnym wyrąbem drwa(...)czwartkowego poranego rozstania z kaloryferem czas zacząć...Ale może najpierw obiad? Karkówka, patelnia i ja. Składniki : karkówka Przyprawy sok z cytryny(1łyżka) majeranek tymianek papryka sól pieprz miód(łyżeczka) sos sojowy(1łyżka) 1. Zdobądź grubaśny kotlet z karkówki. Albo dwa. NIE zdecydowanie nie wierz facetowi,że go upoluje i ubije jak mamuta samodzielnie w dziale z mięsem.... Wyślij
Fiolka w kuchniOstatnio zauwazylam, ze im blizej wiosny tym czesciej na moim stole goszcza roznego rodzaju zielone salatki. Nie wiem czy to podswiadome zaklinanie zimy by juz sobie poszla, czy tez wyraz tesknoty za sloncem i rzeczona wiosna wlasnie.I o ile slonca dzis nie zabraknie to o tej wiosennej aurze moge juz zapomniec. Gdy tylko wlaczylam rano radio uslyszalam mrozaca krew(...)tylko kubek goracej kawy sprawil, ze moglam zaczac funkcjonowac jak trzeba. Pomyslalam sobie jaka jestem naiwna, ze myslalam iz zima dala za wygrana. Jaka wygrana?Ale ja sie nie zalamie. Tym bardziej, ze w stajacej w mieszkaniu na czas zimy skrzynce moich ulubionych kwiatkow widac juz mlode listki. Narazie niesmialo wychodza z ziemi, sa malutkie, bardzo delikatne, ale z kazdym
Przysmaki KarolkiWiosną tego roku wyremontowaliśmy mały stryszek. Miały tam stanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast
bistro mamaczasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Zjedzcie(...)sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić aby smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki
JaglusiaGrillowane krewetki na ostro (ale nie tylko, marynatę można modyfikować), to świetna przekąska na letniego grilla, ale także na rozgrzewającą przekąskę zimą. Można je przygotować nie tylko latem na grillu (na tacce, chyba, że macie bardzo „gęsty” ruszt), ale też na patelni grillowej. Szybkie, proste, soczyte, ostre, słodkawe. Niezapomniane. Grillowane krewetki warto podawać z cząstkami cytryny lub limonki(...)umycia palcy albo wilgotnych ręczniczkach. Składniki: ok. 60 dkg krewetek, najlepiej świeżych, obranych albo w skorupkach (obrane szybciej się grillują!) 5 łyżek masła ok. 120 ml miodu 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu typu Sriracha (ostry tajski sos z papryczek chili; jeśli go nie macie można użyć zwykłej papryczki chili – ilość wg Waszych upodobań i tolerancji ostrości
Pociąg Do Kuchnibudyniu i kisielu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej zrobić więcej i zapasteryzować w słoiczkach. Nawet jeśli straci trochę koloru, z pewnością zachowa wspaniały, truskawkowy smak aż do zimy! 1 kg truskawek 4 małe cukry waniliowe 2 łyżki cukru brązowego (ważne bo ma nieco karmelkowy smak) 2 pomarańcze (na sok) A robię tak - do garnka wrzucam kilogram całych truskawek, zagotowuję(...)ognia, miksuję i znów zagotowuję, odstawiam na 5 minut, następnie wlewam do małych słoiczków, np. po musztardzie albo po chrzanie. Robi się piana, ale to dobrze, bo dzięki temu sos jest puszysty, a jak już mam lekko wystudzone słoiczki, to potrząsam nimi i sos robi się pięknie aksamitny. Mus bierze udział w akcjach
Kuchnia Prezydentowejbudzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą, w Portugalii i Czechach sporządza się z niej sosy, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem”. Krajem, który zaryzykował jak o jeden z pierwszych, przełamać te opowieści była Rosja. Tam już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz(...)posiadają sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff... Składniki: 5 kg pomidorów 1 łyżka soli 2 łyżki
Bon Appetit Małgorzatypochodzi z książki A. Ilies, o której już kiedyś pisałam . Tofu z nori Składniki: 2 plastry tofu (lub więcej) sos sojowy płaty nori mąka z pie przem olej Plastry tofu przekrój wzdłuż ale nie do końca i dokładnie polej sosem sojowym. Włóż kilka warstw pociętych nori, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj ciepłe. Puree(...)minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na oleju, dodaj kapustę, podlej wodą i krótko podduś. Wymieszaj kapustę z ziemniakami i dopraw do smaku. Ulm - Miasto Einsteina zimą: dzielnica Fischerviertel , Museum für Brotkultur (Muzeum Kultury Chleba). ... i latem (2010): strzelista gotycka katedra Münster (161,5 m wysokości, aby wejść na szczyt, trzeba pokonać ponad 700 stopni, ale warto
Qlinarnie i QlinarnieZima nie odpuszcza. Jest zimno i już. Na zewnątrz. Ja grzeję się od wewnątrz na różne sposoby. Za sprawką Beaty szybko zrobiłam jaglany krem na roślinnym mleku, które bardzo często przygotowuję sama. Dzisiaj padło na mleko migdałowe. Bardzo prosty sposób przygotowania mleka roślinnego znajdziecie w tym przepisie. Każde jedno mleko roślinne tak właśnie robię. Jak ugotować wspaniałą i smaczną kaszę(...)zamiast mieszanki różnych kasz będzie to kasza jaglana). Po swojemu pozmieniałam w przepisie i wyszedł fantastyczny deser, który zjadłam na śniadanie. MIGDAŁOWY KREM JAGLANY Z PORZECZKOWYM SOSEM Składniki na krem : szklanka ugotowanej kaszy jaglanej szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego) 4 daktyle bez pestek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść migdałów Przygotowanie kaszy: Migdały rozdrabniamy na proszek
Naturalna Kuchniaskładniki: 200 g liści lubczyku bez łodyg 4 gruboziarnistej łyżeczki soli kamiennej 6 łyżek oliwy z oliwek wykonanie: Liście z lubczyku myjemy, osuszamy. Kroimy na drobne
Domowy Smak Jedzenia