sosy na zimę - 500 przepisów (strona:26/34)

Tęczowa sałatka z musztardowym dressingiem. 123

Dziś mam dla Was przepis na wielką michę sałatki warzywnej, bogatej w ogromne zasoby antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i błonnika. Zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, ale to nie znaczy że możemy osiąść na laurach. Wręcz przeciwnie - nie wolno nam z rezygnować z warzyw, bo to właśnie w okresie zimowym są nam najbardziej potrzebne. ******************************************************************************************************************** Zielona papryka obfituje w kwas(...)Składniki Sałatka: 1/3 małej główki czerwonej kapusty 5 marchewek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry 3/4 szklanki wody 1. Kapustę

Powiedz dietom nie
Tortellini alla Italiana – sałatka na świeżych pomidorach 206

serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane startym serem. Można je też zapiec. To najszybsza opcja, ale czy zawsze jedyna? W sezonie letnim, kiedy stragany i krzaczki w ogródku uginają się od ciężaru świeżych dojrzałych w słońcu pomidorów, warto wykorzystać je na surowo, a nie w postaci sosu. Tortellini gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu (świeże(...)zdrowo. Świetne jedzenie na lato – szczególnie wtedy, gdy nie mamy ochoty na długie stanie przy kuchence. Orzeźwiające, dojrzałe pomidory w szczycie pomidorowego sezonu.. Och, będzie za czym tęsknić zimą! SKŁADNIKI 1 kulka sera mozzarella 1 średni bakłażan 12-14 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy lub bycze serce 1 pomidor długi żółty 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka mieszanki

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z makaronem i brokułami 181

Lubicie makaronowe zapiekanki ? Ja bardzo, szczególnie te na drobnych niteczkach, to nie prawda,  że nadają się tylko do rosołu J Ta ma cudowny delikatny smak

Wanilia i Kardamon
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 145

wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto  przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki  1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy  kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki,   oblewając mięso ptaka sosem  z  pieczenia. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Następnie kaczkę wyjmujemy z piekarnika, wykładamy  na półmisek, kroimy i podajemy razem

Miód i pieprz
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 182

Wiem, wiem. Zewsząd dociera do nas wiosna. Ale póki w ogródku nie mam własnych warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop(...)rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy,  listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką i mielonym kminkiem. Pamiętajmy

Bon Appetit Małgorzaty
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 142

kulinarne. A potem poszło jak lawina... prze de mną juz 3 zaplanowane spotkania, a ile nie planowanych - tego nikt nie wie ;) Jesli dobrze pamiętacie, 9 listopada tego roku przyszła zima. Tego dnia w wielu miejscach spadł śnieg. Gdzieniegdzie tylko poprószyło, w innych miejscach spadło go nieco więcej. Mnie świt przywitał białym ogrodem i szybami w aucie przysypanymi śniegiem. Ufff...dobrze(...)jego nadzorem powstawały smaczne potrawy, na bazie lub tylko doprawione kawą Inka. Jak zwykle, prace wykonywaliśmy w grupach. Trafiłam do słodkiej ekipy, przygotowującej ciasto marchewkowe z kawą Inka i sosem karmelowo-kardamonowym . Oj działo się...działo... Przepis bowiem okazał się sprawdzianem dla naszym umiejętności. W jego treść wkradły się małe chochliki, które to pozamieniały gramy na dekagramy, pomieszały cyferki

kolorowotorcikowo
ZUPA MARCHEWKOWO-KOKOSOWA 161

Bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne zimowe dni. Przygotowana z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, takich jak marchewka i suszona soczewica. Mleczko kokosowe

cool and minty
Sałata z fasolką szparagową i dressingiem sezamowym. Detox dzień 7 133

Dzisiejszą zieloną sałatką kończę mój tygodniowy detox. Czy wiosenne przebudzenie we mnie nastąpiło? Nie wiem bo przecież nie przespałam zimy jak jakiś niedźwiadek i nie musiałam się budzić, ale po tygodniu lżejszego jedzenia sama czuję się nieco lżej i ogólnie lepiej. Pogoda za oknem jeszcze dość ponura, ale ja już czuję wiosnę w kościach. Dni coraz dłuższe, za chwilę będę(...)odtruć swój organizm i lepiej przygotować go do wiosny. Spróbujcie sami! Do dzisiejszego dania potrzebowałam pasty sezamowej. Jeśli nie macie takiej w domu możecie ją pominąć i zrobić zwykły sos tylko z oliwy, soku limonkowego i przypraw. Ale możecie też zrobić pastę tahini sami bo to bardzo proste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę 140

Mój tegoroczny urlop miałam we wrześniu i w związku z tym podczas niego powstało w mojej kuchni wiele przetworów na zimę. Także teraz będę was raczyć pomysłami na to .. co można zamknąć w słoiczkach na zimę. W tym roku jest urodzaj na cukinię, więc oprócz marynowanej cukinii w curry postanowiłam przygotować także leczo. Można je spożywać na zarówno na zimno(...)skórki. Kroimy ją w kostkę i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu aż cukinia zmięknie.  Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego

Taste Therapy
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 141

Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem(...)Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Na spotkanie z wiosna 194

wiosny wpakowala mnie do lozka, ale tym razem nie dalam sie zaskoczyc ;)W parku, do ktorego pojechalam takich jak ja bylo wiecej, chyba wszyscy dosc mamy szarej i zimniej zimy. Mysle, ze to co udalo nam sie zobaczyc utwierdzilo nas w przekonaniu, ze wiosna niesmialo puka do naszych drzwi. Pod drzewami usmiechaly sie do nas male przebisniegi, a na drzewach(...)rukwi wodnej. Rozowego grejfruta obieramy ze skory i blonki, dzielimy na kawalki i ukladamy go na rukwi. Na koniec dodajemy kilka kulek mocarelli mini.Calosc posypujemy swiezo zmielonym czarnym pieprzem.Polewamy sosem z 1 lyzki octu balsamicznego, 1 malej lyzeczki miodu, 2 lyzek oliwy z oliwek, doprawiamy sola do smaku.Smacznego

Przysmaki Karolki
Burger z serem pleśnowym 150

Dzisiaj kolejny niedzielny burger. Bo, jak być może pamiętacie, od paru tygodni w każdą niedzielę raczymy was pysznymi burgerami. Jesień już pełną gębą, zima niemalże, trzeba więc jakoś zabezpieczać kalorie, żeby bezpiecznie przetrwać do wiosny. A wiosną znajdę inną wymówkę na opychanie się burgerami :) Tym razem proponujemy wam prawdziwy rarytas. Jak zwykle kawał pysznej soczystej wołowiny, ale tym razem przykryty(...)orzechami (z  TEGO  przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 gruby plaster sera fourme d'Ambert na osobę sałata lodowa pomidor sól, świeżo zmielony pieprz sos do burgerów (porcja na dwa burgery): 1 łyżeczka sosu sojowego 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy (z TEGO przepisu) 1 czubata łyżka majonezu (z  TEGO  przepisu) Rozgrzewamy piekarnik z funkcją

Marder&Marder Manufacture
Leczo z cukinią na zimę 1469

Witajcie z samego rana. Dziś przedstawiam przepis na pyszne leczo które pakuję do słoika na zimę. Przepis odkryłam na blogu  Kuchenny bałagan  już w ubiegłym roku, a w tym roku robię go ponownie tylko dużo więcej, bo jest naprawdę pyszny. Trzeba trochę czasu poświęcić, aby zrobić to leczo, ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów(...)minutach pomidory. Doprawiamy leczo solą i pozostałymi przyprawami, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje. Będzie to trwało około 30-60 minut. Gotowe leczo przelewamy do słoików, zalewamy 1-2 łyżkami oleju i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 30 minut. Z tej porcji wychodzi tak plus minus 4 słoiki

Ewusiowe Smaki
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 283

Wszystko za jednym zamachem – prosto z piekarnika, z jednej blachy. To mój zdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca

Karo in the Kitchen
Placuszki dobre na lato 175

opoznieniem) nie znaczy to, ze nic nie jadamy. Jadamy jak najbardziej, ja poza tym nie wyobrazam sobie nic nie jesc ;) Jednak moje gotowanie inne jest niz jesienia czy zima. Korzystam ze wszytkich darow natury, jadamy duzo warzyw i naprawde stanie przy kuchence ograniczam do minimum.W tym przypadku jednak pokusilam sie o to by spedzic przy patelni dluzsza chwile, ale mysle(...)masa jest za luzna dodajemy make.Lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.Jako dodatek do placuszkow polecam kwasna smietane lub sos pomidorowy. Ja wykorzystalam ten przepis, dalam jedynie mniej czosnku.Smacznego

Przysmaki Karolki