Niedawno zagościły u mnie w domu prawdziwe, góralskie oscypki i wpadłam na pomysł, aby wykorzystać je w sałatce. Dodanie melona i oliwek, dressingu na bazie sosu sojowego, jogurtu i cytryny sprawiły, że danie zyskało zupełnie inny wymiar smakowy. Boisz się takiego połączenia? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj i daj znać w komentarzu jak ci smakowało. Sałatka z oscypkiem, melonem(...)osób Składniki: 4 garście rukoli 1/2 szklanki melona ( pokrojonego w kostkę lub wydrążonych na kształt kulek) 1/3 szklanki czarnych oliwek bezpestkowych 2 małe lub 1 duży oscypek sos: 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego ( można zastąpić 1 łyżeczką cukru) 1 łyżka miodu/syropu 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól
JaglusiaSurówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu. Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna - tak, jak lubię:) Stopień "ostrości" można regulować dodając mniej lub bardziej pikantną musztardę. składniki(...)kwaśne jabłko 2 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru sos: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy Por pokroić w półkrążki, zasypać solą i cukrem, wymieszać, odstawić na 30 minut. Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na tej samej
6niebowarzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora(...)parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle
Zasmakuj Kuchnijeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos: wszystkie składniki na sos mieszamy razem(...)misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane
Bon appetit mon amiechia 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego szczypta przypraw korzennych (mieszanki przypraw lub mielonych goździków, imbiru i cynamonu) 1 banan 7-8 owoców liczi (świeżych lub z puszki) Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki masła 4 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka cukru pudru lub miodu szczypta przypraw korzennych Sos z masła orzechowego Wszystkie składniki(...)podgrzewam w garnku do rozpuszczenia a następnie do momentu aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Nie powinno to trwać dłużej niż 3-4 minuty. Mleko gotuję w garnku. Ściągam z ognia i dodaję kawę, przyprawę korzenną, kakao, nasiona chia i masło orzechowe. Studzę do temperatury pokojowej a następnie w lodówce jeśli wolisz chłodny koktajl. Owoce liczi obieram i pozbawiam
Mango Papajatrafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów. Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym(...)grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek
kolorowotorcikowoparmezanu Przygotowanie : Umytą sałatę pokroić lub porwać na kawałki Grejpfruty obrać dokładnie również z białej skórki Na talerzu ułożyć sałatę, ułożyć podzielone owoce, posypać migdałami, polać sosem, a na to zetrzeć ser. Wymieszać przed podaniem. Składniki na sos: miód, sok z cytryny, oliwa- wymieszać dokładnie. W oryginalnym przepisie sos składał się z ok. 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, łyżki miodu(...)szczypty sypkiego cynamonu i imbiru oraz świeżego oregano, robiłam obydwa sosy i mnie bardziej smakował ten drugi z jogurtem :) Inspiracja- Pani domu: Sałatki, najlepsze przepisy Nr.2
Proste Potrawydzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w fomie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać(...)sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące, pyszne i aromatyczne danie makaronowe na obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięznalazło się dużo nowości min. Pieczywo chrupkie WASA wieloziarniste na zakwasie. Pieczywo to można jeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną. Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy Z Solą Morską. A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo(...)WASA DELICATE THE CRACKERS SEA SALT -EKSTRA CIENKIE KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ idealne jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują same, z ulubioną sałatką, dipem , serami czy sosem. Dziś proponuję Sos Czosnkowy z Tymiankiem : Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkikonserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego(...)pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos przekładam do słoiczka
W garach u Gosiuwielbiamy grillować, każdy pretekst jest dobry, żeby zsiąść z rodziną i przyjaciółmi i cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem, a grill jak doskonale wiecie wcale nie musi być nudny. Sos BBQ ma specyficzny smak, albo się go kocha albo nienawidzi, ale nie przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!. Składniki(...)laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki keczupu - 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskan ego - olej - sól - pieprz Dodatkowo ale nie obowiązkowo 1 łyżeczka skrobi Kuzu
Apetyczna babeczkaprzygotować sobie to danie. Przepis wydawał się bardzo prosty i w sumie sama byłam ciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę cukru o jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza. Zjadłam(...)doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem i pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę soli. Dodaj mrożone owoce morza i gdy sos zacznie ponownie wrzeć zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, posyp ulubionymi ziołami i podawaj
karmelowyczegoś „nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 1 łyżka soli(...)dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw. Opłukaj bakłażana pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej trzy łyżki oleju na patelni i smaż
karmelowyzdrową żywnością i warto spróbować. Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki przełóż do naczynia, zalej gorącą wodą tak, aby były nią przykryte(...)małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Przelej do małych naczyń, poczekaj, aż pudding nieco przestygnie i wstaw go do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotuj sos. Mango obierz, wykrój miąższ po obu stronach pestki i pokrój go w kostkę. Wraz z sokiem pomarańczowym przełóż do garnka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Przełóż do blendera
Roślinna - blog wegańskidzisiaj kolejny pomysł na coś pysznego z jego udziałem :) Makaron spaghetti jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Oscypka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła(...)sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość puszki. W pojemniczku wymieszać wszystkie składniki sosu wraz z ulubionymi ziołami, dobrze wstrząsnąć do wymieszania się wszystkich składników, wlać do sałatki całość wymieszać. Musi chwilę postać, by smaki się połączyły. Smacznego
kgwjanczewopowinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną marchew kroimy w słupki i ułożyć w dopasowanym naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru(...)ogniu ok. 15 min., aż do odparowania wody. W trakcie gotowania ryż trzeba często mieszać. Pozostawić jeszcze ryż w garnku pod przykrywką na kolejny kwadrans. W tym czasie przygotowujemy sos z octu. W garnku podgrzewamy 8 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ryż przekładamy do drewnianej miski, podlewamy sosem octowym, mieszamy. Ryż pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy pozostałe
Na słodko lub wytrawnieNigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning(...)mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. Przykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia
Stare Garyobjętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić(...)podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce
Świat Domowej Kuchnigroszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy- mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczekCebule pokroić w kostkę(...)paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki):- 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie- 5 ogórków kiszonych- 6 ząbków czosnku- tabasco,- ketchup (trochę) dla uzyskania koloru- szczypta soli i cukruOgórki pokroić w drobną kostkę
Smaczne Zdrowedbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić(...)zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady.Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć danie zjadłam do końca - nie zamówiła
kolorowotorcikowonapisać posta bezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego(...)trzech elementów, więc każdy z nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy
ladykitchenNiedzielny poranek i w końcu mogę poświęcić na śniadanie troche więcej czasu...od kilku dni miałam olbrzymią ochote właśnie na jajaka w sosie holenderskim...no i oczywiście tosty z serem...No i nareszcie sie doczekałam...;) Składniki 4 kromki chleba 100 gram startego sera żółtego maslo do posmarowania 2 jajka 4 różyczki brokułów 1łyżeczka octu ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem i nadziewamy serem i pokrojonymi brokułami...podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu... w rondlu gotujemy wodę do wrzątku dodajemy łyżeczkę octu i wrzucamy na ten wrzątek surowe jajko...uważając aby nie zepsuć żółtka... Sos holenderski: Masło topimy w rondlu uważając
NaKońcuJęzykaSAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty, jadalne kwiatki, pokrojony szczypior, cebulę, rzodkiewkę i nektarynkę. Całość(...)polewamy sosem. Sos: mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy wrzątek (tyle by sos był jednolity). Mieszamy
OstryKęszagryzek m.in.: tatar, pajda ze smalcem czy zapiekanka. Jeśli chodzi o burgera to wśród składników znalazły się: pomidory, czerwona cebula, zielone oliwki, mozzarella, ogórki konserwowe i rukola. Do tego sos BBQ i oczywiście wołowina. Bułka smakowo średnia, ale przynajmniej nie rozpadała się przy konsumpcji. Składniki były świeże, a samo przygotowanie wołowiny poprawne, choć mięso było nieco za bardzo wysmażone. Zastanawiam(...)się także czy dodawanie sosu BBQ do wszystkich burgerów to dobry pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę
Pasja Smakujeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię(...)słodkie i nie posiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam was do tworzenia własnych sosów!Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy
Sajkofanka smakuKruchy, dobrze nadziany schabik to to czego nam potrzeba. A jeżeli jeszcze pojawi się w towarzystwie aromatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry schabu - 150 g sera srebrzystego lazur - 2 duże cebule - duża czerwona papryka - marchewka - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - sól morska, pieprz Schab rozbijamy, ale tak, żeby nie powstały dziury. każdy plaster z jednej strony(...)Drugą stronę tylko solimy. Na każdym plastrze po stronie z przyprawami układamy gruby pasek lazura (nie powinniśmy zużyć całego sera do wypełnienia roladek, ponieważ odrobina będzie potrzebna do sosu), zakładamy brzegi i zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką. na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę masła, obsmażamy roladki z każdej strony na złoto. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a marchew
Cook&LoveWspaniały sos o zapachu pieczarek, pora i śmietanki z dodatkiem musztardy i papryczki chili, które dodają charakteru daniu. Taki sos pasuje doskonale do wszelkich potraw z ziemniaków a także do makaronów i ryżu z dodatkiem, np. kurczaka. Smacznego:) Składniki: 1 kg pieczarek obranych / oczyszczonych 2 łyżki masła klarowanego 1 por 2 średnie cebule 3 - 4 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)chili pokrojonej w drobną kosteczkę 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów 250 ml śmietanki 30% sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, majeranek, vegeta natur, płaska łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: 1. Na maśle przesmażam drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodaje pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiam, duszę do miękkości. W połowie dodaję pokrojonego w plasterki pora, tę część białą + trochę zielonej, całkiem
Zasmakuj Kuchniczosnek granulowany - 0,5-1 łyżeczki cukru -oregano ok 1 łyżeczki - sól ok 1 łyżeczki - pieprz Podałam proporcje składników tak jak sama robię ale tak naprawdę każdy doprawia sos jak najbardziej mu smakuje. Wszystkie składniki mieszam, bez gotowania. Wielokrotnie gotowałam sos na małym ogniu ale osobiście bardziej wole gdy pizza nie jest sucha wiec sos nie może być zbyt
Kuchnia VikiDzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy(...)ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu
Kuchenne Wariacjepozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).Do sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość(...)wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać inne ulubione dodatki).Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy z sosem czosnkowym
Słodka Stronaszklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka brie (naturalny)ok. 250 g kurek (mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej(...)się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli.Następnie posypujemy startą mozzarellę, wykładamy pokrojony serek brie oraz kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie
Słodka StronaWinter Wish Coffee Latte ;-))) Zimowe marzenie! Rozgrzewającą, aromatyczna, puszysta, słodka i naturalna! Wszystko to co dobre czerpiemy z natury ;-) Żurawinowo- porzeczkowa latte z smoothie piernikowym i gęstym sosem tiramisu. Puszysta i gęsta pianka na wierzchu. Ta kawa to marzenie! Marzenie zimowe, które spełniłam ;-) Niesamowita przyjemność, aromat i smak, który nie da się niczym zastąpić. Polecam Wam gorąco(...)porcje kawy INKA z orkiszem - 3 łyżki konfitury z żurawiny - 4 łyżki zamrożonych czerwonych porzeczek - 3 pierniczki - 190 ml mleka 3.2% - 2 łyżki śmietanki 36% - 1 łyżeczka sosu tiramisu - 1 łyżeczka płaska kajmaku - szczypta kardamonu - szczypta cynamonu WYKONANIE: Kawę inkę zaparz w dwóch osobnych filiżankach do espresso. 70 ml mleka, kajmak, kardamon, cynamon, jedną porcję kawy i pierniczki zmiksuj
SMYKWKUCHNISoczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące(...)się bardzo wytwornie 😃 3-4 porcje łososia: * filet z łososia atlantyckiego*- 400 g * sos sojowy-4 łyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej sztuki * plasterki z cytryny- około 6 szt. * świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka
Kraina Miodem Płynącaczasem oglądam "Kulinarne podróże z Guyem Fierim" intrygowała mnie pasja tamtych restauracji i wszelakich barów, do kanapek, polewanych sosami mięsnymi. Jakoś mi to nie pasowało, buła przełożona mięsem i zalana mokrą miksturą. Myślałam sobie, że o ich domena, a nie nasze klimaty. Jak bardzo byłam w błędzie, przekonałam się niedawno, wertują archiwa ze starymi przepisami. Gdy tylko zobaczyłam(...)powinna zrobić się delikatna i wilgotna, ale nie rozmoknięta. Mięsa też nie pokroiłam w plasterki tylko poszarpałam widelcem. Od siebie też dodałam plasterki korniszona. Na dolną część idzie odrobina sosu i cebula, przykrywamy środkową częścią bułki, na to kleksik sosu, mięso i ogórek. Wierzch można jeszcze udekorować samą cebulą. Wszystko powinno być ciepłe, aby pieczywo naszło aromatami
Dieta moja pasjasłoiku bo nic się nie wyleje i nie zabrudzi torebki:) Dziś proponuję łatwą i szybką w przygotowaniu sałatkę z pełnoziarnistymi kokardkami Lubelli , z tuńczykiem, kukurydzą i korniszonami, w pysznym sosie musztardowo-majonezowym. Taka sałatka sprawdzi się też świetnie na wszelakie imprezy! Zapraszam Scroll down for recipe in English Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 porcje) Składniki: 150 g makaronu pełnoziarnistego(...)farfalle Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej sól, pieprz 1 puszka (170 g), tuńczyka w puszce (w sosie własnym) 5-6 czerwonych pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki 100 g słodkiej kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy 2-3 korniszony pokrojone w kostkę 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy Dijon Przygotowanie
karmelowyużyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, sól ( można pominąć ), pieprz, 3 ząbki czosnku. Sos koperkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, posiekany koperek, sól ( można pominąć(...)pieprz. Sos musztardowo miodowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, 1/2 łyżeczki miodu, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikirukolę, podaną z gotowym daniem. Ostatnio rukolę podałam do ziemniaczków i kotletów jedynie wymieszaną w dresingu. Przepis: Składniki: 100 g rukoli 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 9 g Wykonanie: 1. Rukolę myjemy na sicie 2. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i wodą i odstawiamy na 10 min. 3. Do rukoli wlewamy(...)sos sałatkowy całość mieszamy. 4. Podajemy jako dodatek do obiadu
Mój pomysł nawszystkich ... Przepis: Składniki: 300 g makaronu świderki 2 cebule pęczek pietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku, posypujemy mąką, rozcieramy(...)Pietruszkę myjemy i siekamy. 6. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub oliwą, wykładamy makaron, jajka, cebulę i pietruszkę, wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, zalewamy całość sosem, na wierzch wykładamy małe kawałki masła i zakrywamy całość plasterkami sera. 8. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min, odkrywamy i pieczemy jeszcze
Mój pomysł naJeżeli potrzebujecie pomysłu na obiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe na ciepło i na zimno. Dodamy tylko, że idealnie do tego nada się pyszny czosnkowy sos własnej roboty. Przepis: Nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów 2. Nuggetsy z kalafiora Jak w ciekawy i niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną(...)Nuggetsy z boczniaków Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło ze swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie! Przepis: Nuggetsy z boczniaków 4. "Rybne" nuggetsy z selera Przedstawiamy kolejną wersję roślinnych nuggetsów - tym razem "rybne", a to za sprawą połączenia selera
Bananowe PolePolecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu(...)szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Makaron ugotować. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i od razu wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujePierś z kurczaka marynowana w zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i imbiru, a następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta(...)tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól. W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce. Bułkę tartą wymieszać z wiórkami
BullioDorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)dokładnie myjemy i osuszamy. Każ dą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos do pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, po czym
La grande e la piccola cuocakarkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku(...)powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym. Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia. Mięso studzimy
Radość kipiąca uśmiechem.jedna z lepszych zapiekanek makaronowych, jakie przygotowałam. Sos do niej został przygotowany na bazie serka śmietankowego i przecieru pomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki(...)pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką
Fabryka pomysłówsię w mojej rodzinie karpia. Osobiście męczę się, gdy go jem, bo nie znoszę ości. Dlatego, dla osób, które również nie jedzą karpia w święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju(...)kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię w mojej rodzinie karpia. Osobiście męczę się, gdy go jem, bo nie znoszę ości. Dlatego, dla osób, które również nie jedzą karpia w święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju(...)kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy
Szczęśliwa kuchniapaprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej(...)kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie). Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy, mieszamy. Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego
Kolorowy Przepisowniksambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchengłówki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions): 1/2 lettuce 2 handful of rocket 1/2 small Chinese cabbage 1/2 medium eggplant 1 tomato 1 bunch(...)jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana
Martyna Cooksmięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy(...)łyżce oliwy i sosu sojowego. Odstawiamy na około 20 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy na drobno cebulę i ogórki. Oddzielamy żółtko. Zwilżamy ręce oliwą i formujemy mięso na małe porcje i ustawiamy na talerzyku do jajek. Polędwicę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienialnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso(...)pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika. Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz grillowanego jabłka. Przygotowałam sos. Wszystkie składniki wsypałam do naczynia dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko. Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos. Jest zdrowo! Jest pysznie ! Mięso ogólnie zakwasza
Z Kuchni Do Kuchnikapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy sól pieprz czarny świeżo zmielony Ale-raj Przygotowanie: Kapustę poszatkować(...)Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w misce kapustę, ogórek, rzodkiewki, pomidorki, natkę pietruszki i szczypiorek. Sos: wszystkie składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos wlać do surówki krótko przed podaniem, żeby surówka była chrupiąca
Ala piecze i gotujekafir, 1 świeża zielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz(...)posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem. Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami. Danie jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Patrząc na składniki wydawało się, że wyjdzie niewielka porcja, a tymczasem wyszło
Codzienna kuchnia niecodziennaCiąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już(...)kleiło się do rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem. Też będzie pysznie. Smacznego !!! iuyu
MarciochaKucharzykuminu. Zawdzięczamy ją angielskim kolonizatorom, którym łatwiej było przetransportować przyprawy w takim właśnie stanie. Jednak tradycyjne curry to po prostu sposób przyrządzania potraw, których wspólnym mianownikiem jest gęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy czy na bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się
Smakowity Blog Kulinarnysmaczna. W założeniu miała być z koperkiem lecz zamiast koperku w domu była pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smakowitości niewątpliwie surówce nadał sos Składniki: 1/2 główki średniej młodej kapusty 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól(...)mnie 1/2 łyżeczki) młoda kapusta sos surówka Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Natkę pietruszki drobno pokroić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać pietruszkę. Poszatkowaną kapustę polać sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na 5 - 10 minut do połączenia się smaków. Taka surówka jest pyszna sama lub jako dodatek do obiadu
Kuchcik gotujedają Wam wiele radości. III miejsce – Opiekacz do kanapek MOP-09M Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego(...)Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki
Moniki Smakołykiciekawym połączeniem składników. Dip wyszedł bardzo smaczny, jednak z Mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj sos jogurtowo-czosnkowy albo tzatziki , zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk): 1 czerwona cebula drobno pokrojona(...)minut, po czym przestaw piekarnik na opiekanie i zrumieniaj keftedes przez 5-7 minut z każdej strony. Podawaj od razu z dipem z suszonych pomidorów i orzechów włoskich, sosem tzatziki lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich Składniki: 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju 50 orzechów włoskich, bez łupinek 1 łyżka melasy z winogron
Chilli Czosnek i Oliwatartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut(...)jajkami, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, podsypać odrobiną bułki tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez
Kuchnia Ellielepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz za'atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż(...)łyżeczkę) sól, pieprz do smaku oliwa pieczona cieciorka: 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie
Chilli Czosnek i Oliwataki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI(...)makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy, zarumieniamy go na rozgrzanym oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron. Natkę pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek(...)blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Ręce polewamy oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na około godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Farsz: Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby
Kolizje SmakówJeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański czy sos sojowy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości udka z kurczaka bez skóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania(...)Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, kolendrą i imbirem. 2/ Kroimy kapustę pekińską w kostkę
Kuchnia PROzdrowotnaKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem
Przepisy i porady kulinarneWprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem(...)który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam do gotowania! Składniki dla 2-3 osób: 2 łyżki masła klarowanego* 500 g karkówki wieprzowej 300 ml ciemnego piwa 1 duża cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem 1 łyżka miodu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego trochę mąki sól, pieprz pieprz cayenne (opcjonalnie) świeża natka pietruszki
My Culinary Artszklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 wędzone szprotki ok. 10 plasterków salami ser żółty sos czosnkowy light z ogórkiem dla leniwych :) sos pomidorowy Wykonanie: Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę, jednocześnie mieszam(...)odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym
Blondynka Gotujegarścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkęSkładniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałamTaka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami.Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :)Składniki(...)sos :musztarda Dijon około 2 łyżeksok z około połowy cytryny2- 3 łyżki oleju słonecznikowegookoło 2 łyżek mioduewentualnie pieprz czarnyW garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, smak
Proste Potrawyformy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed(...)podaniem należy schłodzić, aby dobrze zgęstniał ( przechowujemy w lodówce maks. Do 10 dni). Tartę podajemy ze świeżymi malinami, polana sosem czekoladowymźródło ,, Kuchnia
Anioły w kuchnilimonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier(...)smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij rybę i gotuj go do osiągnięcia
karmelowyidealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać do szkoły lub pracy, a pszenicę farro zastąpić inną kaszą - pęczakiem, bulgurem, komosą ryżową a nawet kuskusem.Pisząc informacje o płaskurce, korzystałam(...)godz.Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy) 100 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo zastanawiałam się nad sosem albo jakimś fajnym dodatkiem. Jednak miałam okazję przetestować Maximiliana i musiałam sprawdzić jak sobie poradzi z trzymaniem zapachów, otóż mogę go zdecydowanie polecić. Zaimponował mi szczelnością, a nie każdy(...)wcześniejszych wskazówek. Po wysmażeniu steki muszą odpocząć ok 5 minut. W tym czasie na rozgrzana patelnię wlewamy marynatę z miski i zasmażamy aż zgęstnieje, powstaje idealny sos, który możecie użyć w połączeniu z puree :) Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dodajemy mleko, masło i blendujemy. podajemy z pietruszką. Smacznego! Tupperware wyposaża Niezły Młynek w akcesoria
Niezły Młynekodtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka(...)dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko . Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy uwazajac by wszystko nie bylo za bardzo wodniste. Glownym skladnikiem jest duzo na prawde duzo mieska...i dokladamy bazylie... Dusimy pod przykryciem, nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar
Z Kuchni Do Kuchnijalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2-3 łyżki groszku konserwowego(...)połączyłam z żelatyną. Do salaterek ułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa oraz groszek konserwowy. Całość zalałam galaretką i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego1 jajko1 łyżka śmietanystarty ząbek czosnku1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku
bastalenapaczki suchych drożdży - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej)Dodatkowo:-suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp.Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól(...)Mieszamy aż do uzyskania kuli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu
Smaczne Zdrowe