sos z kurek - 665 przepisów (strona:27/45)

Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami 208

mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka(...)którym smażyłeś/łaś grzyby wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj i zagotuj (zajmie Ci to dosłownie 1 minutę). Dodaj oliwę grzybową i dokładnie wymieszaj. Dodaj powstały sos do grzybów, wymieszaj. Przełóż masę na ciasto (udekorowałam resztkami ciasta, którego było za dużo do formy). Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem

greenscarf
Frittata 162

Jerzy Knappe, czy ktoś coś słyszał? Czy ktoś coś wie?Ja, jako maniaczka serialowa wiem wszystko :-) Zakochany kucharz z serialu "Przepis na życie" inspiruje pewnie nie

pieprzny smaczek
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 186

warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery

kruche babeczki
Wyniki konkursu z firmą Brześć 176

dobrze rozgrzanej patelni. Sos beszamelowy: 1 l mleka 150 g masła 150 g mąki gałka muszkatołowa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia. 500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki...) 2 łyżki klarowanego masła sól morska(...)jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 194

inaczej nie pamiętam abym się kiedyś zetknęła z tym grzybem w Polsce, ale w Szwecji jest to bardzo popularny jadalny grzyb, który faktycznie smakiem, a i nieco kształtem przypomina żółte kurki. Pod kapeluszem grzyba zamiast poprzecznych blaszek znajdują się kolce. Kolce to może dużo powiedziane, bo grzyb wcale nie koli. Podobnie jak kurki również kolczak obłączasty rośnie w dużych grupach(...)wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim brzegu 1 kg ziemniaków, mączne

codojedzenia
Makaron z kurczakiem i kurkami 258

składniki:400 g makaronu ze szpinakiem1 średnia pierś kurczaka200 g kurek1 mała cebulaodrobina oleju rzepakowego2-3 łyżki sosu sojowego100 ml śmietanki 30 %2 łyżki posiekanej natki

Monia miesza i gotuje
Polędwiczki w sosie kurkowym 187

Polędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej  3-4 łyżki śmietany(...)kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy

Bajeczna Kuchnia
Makaron z kurkami w lazurowym sosie 200

pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek.  Dodac kurki i dusić do odparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować!  Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą. Ciepły makaron wymieszać

Atlas Smaków
KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO - ZIOŁOWYM 165

patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać pokrojona w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami

Darcia w kuchni
GULASZ DROBIOWY Z KURKAMI 169

kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła , dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać pokrojoną w paski pierś drobiową, podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami

Darcia w kuchni
MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ 207

kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany makaron

Smaczne Zdrowe
163. Makaron z sosem kurkowym 171

pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy czyste kurki, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut (można podlać wodą - ok 1/2 szklanki). Następnie dodajemy śmietanę i zaklepkę z mąki i wody. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem

Jadło i czytadło
Sos z grzybów leśnych na gęsto 213

którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany(...)podlać wodą, ok. 2 szklanki i dusić 20 - 30 minut, dodać przyprawy i uzupełniać wodę, która odparuję.  2. Pod koniec duszenia dodać słodką śmietankę z mąką aby zagęścić sos. Podawać z natką pietruszki lub koperkiem

Apetyczna babeczka
Indyk z kurkami w płatkach migdałowych 214

rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową listków szałwii, posól i popieprz.  Pozostałą szałwię namocz w mleku i całością zalej kurki. Płatki migdałowe podpraż na patelni i dodaj do kurek w mleku, redukując sos na małym ogniu. Kotlety usmaż na dużym ogniu, wkładając ja na patelnię lekko skropioną

Bazując na smaku
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 232

cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty.  Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.  Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając

SzczyptaSmaQ
Makaron z kurkami i kurczakiem 218

podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Podsmażyć chwilę, około10 minut. Dodać śmietanę i tarty zółty ser. Gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą kurkumy Makaron ugotować aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do makaronu dodać sos i posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotowe:) Smacznego

MarciochaKucharzy
pasteryzowane w zalewie solnej kurki... 221

mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki na denkach i pasteryzować z 40 minut wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię