sos z kurek - 665 przepisów (strona:27/45)

BIG pierogi z kurkami . 143

pierogi z kurkami 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli  Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz(...)krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi

Kulinarny karnet Christophera
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 306

suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy(...)rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem i smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę

OstryKęs
Sos kurkowy z ziemniakami i koperkiem 144

podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda z kurek (około 8 minut) , Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj co chwilę. Po 5 minutach pod przykryciem dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut.Odcedź ziemniaki, posyp koperkiem drobno posiekanym. Koper dodaj też do sosu. Pokrój pomidora na kilka części. Teraz wszystko wyłóż na talerze

Pasje Jolki
Kurki w śmietanie z koperkiem oraz niezawodny sposób na oczyszczenie kurek z piasku 206

pieprzzielony koperek-duzokubeczek smietany kremowki1 lyzka soku z cytrynyWykonanie:Na patelni rozpuscic maslo,wsypac pokrojona w drobna kostke cebule.Nie rumienic jej,tylo zeszklic.Oplukane kurki ,te wieksze pokroic na mniejsze kawalki.Ja pokroilam wszystkie nozki.Do cebuli dolozyc kurki i dusic pod przykryciem 10-15 minut.Skropic sokiem u cytryny,oproszyc pieprzem.Uwaga!Nigdy nie solimy kurek w trakcie duszenia,bo stana sie twarde(...)gorzkie,robimy to tuz przed podaniem.Pod koniec dodac smietane-ilosc wg uznania,chwile razem przesmazyc ,zeby sos sie zagescil.Ze slodka smietanka sa wyjatkowo pyszne,ale kwasna oczywiscie tez mozecie dodac.Sos polaczymy z koperkiem i sola.Gotowe do podania!Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron Drwala 293

chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku

SMYKWKUCHNI
Grzybowe placuszki z kurkami 153

lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta do pankejków. Jeśli wiecie, jak pachną duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach(...)rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami i zdjęciami  dwóch grzybów, których my nie jadamy :) Grzybowe placuszki z kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około

Posadzone i zjedzone
Jajka w sosie tararskim 134

jest i w tym przypadku. :-) Pyszny sos z grzybami w całości i wyczuwalnymi kawałkami ogórka idealnie współgra z jajkiem. W żadnym stopniu nie jest przereklamowany a próbowałam go po raz pierwszy. I nie ostatni. :-) Jaj ka w tej formie , zamiast tych z majonezem ucieszą naszyc h gości. 4 jajka 100g marynowanych kurek 4 ogórki konserwowe 1 cebula 5 łyżek majonezu(...)Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy kurki, majonez, jogurt, musztardę, chrzan. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników.  3. Jajka układamy na talerzu, polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
U PROGU JESIENI. LEŚNE GRZYBY W ŚMIETANIE 152

najprostszych i najbardziej popularnych dań z grzybów ...  Może danie niezbyt wyszukane, ale  jakie pyszne! Poza tym przywołujące u mnie wspomnienia  domu i dzieciństwa.  Piękne wspomnienia ...  Składniki: dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione) 2 cebule śmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy uzyskać) sól pieprz natka pietruszki sklarowane masło(...)Solimy, pieprzymy i dusimy około 15- 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Może być tłusta (np. 22%), może być chudsza 12%, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba

Walijskie Pichcenie
Polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi w sosie ziołowo-śmietanowym 151

dolewamy do garnka.  Dusimy razem kilka minut na małym ogniu - aż sos zgęstnieje. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.  Taki sosik można oczywiście przyrządzić z różnego rodzajów grzybów - tu mój wcześniejszy, podobny  przepis z kurkami KLIK!   1 porcja - 266 kcal: - białko - 26 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z kurkami i musem morelowym 153

kurkami piejemy z zachwytu oboje. A gusta kulinarne mamy różne. On mięsożerny. Ja mącznożerna. On tęskni za obiadami u mamy i jak tylko ma okazję zamawia bitki w sosie, ziemniaki i kiszonego ogórka w zestawie. U mamy rzecz jasna. Ja szukam nowych pomysłów. Najczęściej na podstawie tego, co znajdę w lodówce. Czytaj więcej

bistro mama
Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami 140

mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka(...)którym smażyłeś/łaś grzyby wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj i zagotuj (zajmie Ci to dosłownie 1 minutę). Dodaj oliwę grzybową i dokładnie wymieszaj. Dodaj powstały sos do grzybów, wymieszaj. Przełóż masę na ciasto (udekorowałam resztkami ciasta, którego było za dużo do formy). Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem

greenscarf
Frittata 117

Jerzy Knappe, czy ktoś coś słyszał? Czy ktoś coś wie?Ja, jako maniaczka serialowa wiem wszystko :-) Zakochany kucharz z serialu "Przepis na życie" inspiruje pewnie nie

pieprzny smaczek
Roladki z pieczarkami w zielonym pieprzu 111

Wpadła mi w ręce podczas niedawnej przeprowadzki. Książka pochodzi z lat 70 ubiegłego wieku i zawiera sporo ciekawych przepisów na dania kuchni polskiej. Nigdy nie kopiuję przepisu. Wprowadzam zmiany, tak aby potrawa była bliższa moim preferencjom smakowym. W oryginalnym przepisie zamiast pieczarek występują kurki, a roladki duszone są w sosie własnym. Dodatek śmietany, pieczarek i zielonego pieprzu to już mój(...)Każdy płat napełniamy farszem pieczarkowym i zawijamy podobnie jak gołąbki- w rulon. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy pozostałą część masła. Roladki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy pieczarki, a po 3 minutach wlewamy śmietanę. Wsypujemy zielony pieprz, całość dusimy do zredukowania śmietany. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i posypujemy natką

Kasia i jej kobiecy świat
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 138

warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery

kruche babeczki
Wyniki konkursu z firmą Brześć 124

dobrze rozgrzanej patelni. Sos beszamelowy: 1 l mleka 150 g masła 150 g mąki gałka muszkatołowa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia. 500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki...) 2 łyżki klarowanego masła sól morska(...)jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania