wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem
DefinicjaSmakudanie będzie wyglądać bardzo interesująco! Składniki: 150 g makaronu Soba 6-8 sztuk małych szalotek 200 g kurek 1 kostka tofu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki sosu sojowego posiekana natka pietruszki do podania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie szalotki obierz, i ewentualnie(...)łopatki wyjmij tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki i grzyby, dodając czosnek oraz imbir. Przykryj i smaż całość przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy, dorzuć ugotowany makaron, podgrzej jeszcze przez minutę. Przełóż na talerze posyp hojnie posiekaną pietruszką i od razu podawaj. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskirazem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię wlać śmietankę z pokruszoną gorgonzolą, wymieszać i podsmażać, aż ser się całkowicie rozpuści. W przypadku, gdyby sos zrobił się zbyt gęsty, należy go rozcieńczyć, wlewając drobinę gorącej wody. Przyprawić solą i pieprzem
Gospodyni Miejskapatelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w kostkę
Moniki SmakołykiKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem
Przepisy i porady kulinarnebardzo często je przygotowuję. Zamieniam tylko sosy i za kazdym razem powstaje inne danie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią 200 ml śmietanki(...)przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać parmezanem i gotowe
Kuchnia w opałachpobliskim bazarku zaczęli sprzedawać kurki, nie mogłam przejść obojętnie, a że trafiło się trochę wolnego między egzaminami, mamy efekt :) Dodatkiem do polędwiczki są kuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około(...)kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez
Czerwona Porzeczkapapryką, cukinią, salami, oliwkami, nawet anchois. Smakują wyśmienicie z marynowanymi ogórkami czy sezonowymi zielonymi szparagami lub kurkami. Każda wersja smakuje w zależności na co mamy akurat ochotę. Podaję polane różnymi sosami, najczęściej ketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą i ziołami, śmietanowym, ziołowym, pesto czy grzybowym. Zawsze smakują obłędnie gorące i chrupiące! Składniki: 1 bagietka kilka łyżek
Zasmakuj Kuchnimięty 1-2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300g kurek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła ghee sól, pieprz koperek Wykonanie: bób rozgnieść widelcem, nie musi być za dokładnie. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulką, twarożkiem, jajkiem i posiekaną miętą. Gdyby masa była za luźna dodać(...)ćwiartki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dołożyć kurki i smażyć, aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje wlać śmietanę kremówkę i poddusić przez kilka minut do zgęstnienia śmietanki. Do smaku dodać soli i pieprzu i obficie posypać posiekanym koperkiem usmażone kotleciki podawać z sosem kurkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się ją upolować w Lokalnym Rolniku i to w wersji bio. Na początku podeszłam do niej dość sceptycznie(...)tarty pasuje wyśmienicie. I nie martwcie się, jeśli nie lubicie soczewicy to nie oznacza, że musicie rezygnować z tego przepisu – soczewica jest tutaj zupełnie niewyczuwalna – kurki przejmują dowodzenie smakiem Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym przepis na blachę o średnicy 16 cm 200 g mąki z czerwonej soczewicy 50 g mąki ryżowej 20 g mąki gryczanej
365 dni dookoła kuchniKURKOWY Przepyszny Sos Kurkowy ze śmietanką i świeżą natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek, mięsa, kasz czy makaronu. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami albo - w mojej ulubionej wersji - z polędwiczkami. Sezon na kurki w pełni, zatem nie zwlekajcie i koniecznie go przygotujcie!:) SKŁADNIKI: 500 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę. Dorzuć kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty . Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyzrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką ilość, by przyozdobić 8 babeczek (patrz zdjęcia). Mieszamy z kilkoma łyżkami mascarpone, dodajemy do smaku musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy, odstawiamy. Dla nadzienia z tuńczyka: dokładnie odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy(...)lekko wystawać nad babeczkę. Babeczki z kurkami dekorujemy zostawionymi kurkami, wtykając je w nadzienie (jakby z niego wyrastały), dodatkowo można dołożyć listek pietruszki lub strzępek jarmużu. Babeczki z łososiem dekorujemy zostawionym łososiem, ładnie go zawijając. Babeczki z tuńczykiem dekorujemy 1/4 lub 1/8 pomidorka koktajlowego (zależy od wielkości babeczki). Babeczki z pastą jajeczną dekorujemy plasterkiem rzodkiewki. Babeczki tak naprawdę możecie nadziewać
Pociąg Do Kuchnipieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gdy zmięknie, wrzucamy odsączony makaron. Mieszamy, aż oblepi się w sosie, a cały sos zgęstnieje. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji od razu podajemy. Post Czarny makaron z kurkami i szpinakiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusiekamy na drobniutko, orzechy kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie, aż sos będzie gęsty
psgotujemyMyjemy dokładnie kurki. 2. Szklimy cebulę na maśle. 3. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 min. 4. Do kurek dodajemy śmietanę, jogurt i gotujemy ok. 2 min aż sos zgęstnieje. 5. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos możemy podawać z makaronem ugotowanym al dente. Sos kurkowy jest bogaty w: - wapń (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach