sos z kurek - 665 przepisów (strona:11/45)

NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 174

ciasta francuskiego  połówka małej piersi z kurczaka  ok 6-7 plasterków sera żółtego  pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki  na sos:  połówka pora ( biała część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto(...)Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos.  Por pokroić w cienkie piórka, zeszklić na oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz

pieprzny smaczek
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 139

Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia. Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto

Moniki Smakołyki
Mięsa 175

jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki

Aga w kuchni
Orzechowo-parmezanowy kurczak w sosie kurkowym 122

Pyszne połączenie smaków Składniki 1 flet z kurczaka 1 garść orzechów włoskich 1-2 łyżki tartego parmezanu 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos: 2 średnie cebule 120 g kurek (u … Czytaj dalej Orzechowo-parmezanowy kurczak w sosie kurkowym

czarrna od kuchni
Restauracja Filmowa 197

znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką...  Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanescu. Narzeczony wybrał tradycyjnie - kotlet schabowy z kostką podany

Emcia Pichci
Jajecznica z kurkami 114

obróbką termiczną kurki należy dokładnie oczyścić z piasku i umyć. Ważne, żeby grzyby myć szybko pod bieżącą zimną woda, żeby zbytnio nią nie nasiąknęły.  Z kurek możemy przyrządzić pyszny sos ze śmietaną i koperkiem, który może być dodatkiem do różnych mięs lub stanowić osobne danie. Możemy je zamarynować  w occie, w zimie będą idealne jako przekąska

Kulinarne przygody Gatity
Śmietanowy sos z kurek z pieczoną piersią z kurczaka i spaghetti 131

przyszedł wasz czas :) Uwielbiam te porę roku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę(...)zostawić pod przykryciem na ok godzinę. Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut. Po 20 minutach podlać piersi sosem sojowym. Kurki umyć delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól

ChilliJemy
Kurczak faszerowany grzybami 252

Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy(...)oliwek lub klarowane masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny - najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka

Poezja smaku
Lekkie danie. Fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie 167

Uwielbiam fasolkę i kurki. Dziś postanowiłam przygotować coś lekkiego z połączenie obu składników. I tak powstała… pyszna fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie. Lekkie danie , które możecie zjeść samo lub podać jako dodatek np. do ryżu czy kaszy. Cały sekret dania tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Polecam Wam przyprawy Skworcu – jakość, smak i niska cena! Warto zajrzeć(...)czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii) szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 1-2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie

Słodkie okruszki
Zaproszenie do Poznania na set degustacyjny w Piano Bar 124

jako pierwszą zimną zakąskę podano nam delikatne carpaccio z gambasa (duża krewetka), z pomidorkami i z dodatkiem kiełków groszku cukrowego.   Jako ciepłą przekąskę, na stół wjechały ślimaki z kurkami w sosie czosnkowo-ziołowym. Same ślimaki miały zbliżony smak do serca wołowego, były miękkie, soczyste, ale nie miały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 161

stopniowo resztę wody z mlekiemOdstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. smażymy szpinaksmażymy na maśle kurkipizza przed pieczeniempizza z kozim serem, kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
SCHAB DUSZONY Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 146

Szybkie, proste i smaczne.  Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie.  Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut.  Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć.  Danie wyjdzie równie smaczne.  Składniki: 600 g schabu 250 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła oliwa (olej) śmietana 18% sól pieprz(...)Schab kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie w paseczki. Solimy, pieprzymy posypujemy tymiankiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie czyścimy kurki, siekamy cebulę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy z wszystkich stron paseczki schabu, dodajemy cebulę, mieszamy, dorzucamy łyżkę masła (najlepiej sklarowanego) i kurki. Całość dusimy ok 25 minut. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku

Walijskie Pichcenie
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 203

Moja pierwsza propozycja na makaron z kurkami, niebawem pojawi się jeszcze inna wersja.  Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około(...)garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno.   Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Na patelni podsmażamy

Mania Gotowania
Kotlety wieprzowe w sosie kurkowym 102

pieprzem i posmarować olejem. Grzyby dokładnie oczyścić, obmyć i odsączyć. Masło roztopić na niskiej temperaturze, wrzucić kurki i smażyć 5 minut. Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety

Tradycyjna Kuchnia
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 130

foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło(...)ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 10 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Kurki : Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania