sos z kurek - 665 przepisów (strona:2/45)

SOS Z KUREK 104

pietruszki sól biały pieprz WYKONANIE Cebulę drobno siekamy,szklimy na oleju lub maśle,dodajemy pokrojone kurki i razem dusimy.Gdy grzyby są już miękkie , do śmietany wlewamy trochę gorącego sosu z kurek (który powstaje przy duszeniu grzybów) i trochę mąki,wszystko razem mieszamy i dodajemy do kurek.Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. SOS Z KUREK Maklowicza Dobre rady

w mojej kuchni
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 140

Makaron jak samemu się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy.  Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z sosem z kurkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy dodatkowo

Moniki Smakołyki
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 157

placki warzywne:5 średnich ziemniaków1 cukinia1 bakłażan1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 pomarańczowej papryki3 jajka1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartej1/2 szklanki mleka1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 cebula250 ml śmietany 18%1 łyżka klarowanego masła1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE placków warzywnych:Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce(...)złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej.PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę.Dodajemy kurki i przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Dolewamy śmietanę i redukujemy sos, aż delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy sos solą i pieprze. Na końcu dodajemy

kulinarnyJa
Naleśniki z kurkami w sosie śmietanowym 160

u0105bki czosnku\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki tymianku\r","150ml \u015bmietanki 30%\r","s\u00f3l, pieprz\r","mas\u0142o, olej do sma\u017cenia"],"name":"Nale\u015bniki z kurkami w sosie \u015bmietanowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Przygotowujemy nale\u015bniki. M\u0105k\u0119 wsypujemy do miski i dodajemy jajka, mleko, wod\u0119 oraz szczypt\u0119 soli. Miksujemy(...)smak i ożywiając talerz swoim pięknym kolorem. Dziś mam dla Was przepis na świeżutkie kurki w pysznym sosie śmietanowym, a to wszystko w klasycznych naleśnikach. Spróbujcie koniecznie! Naleśniki z kurkami w sosie śmietanowym Czas całkowity 30 minut/y Składniki 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 500g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki

Mostek w kuchni
Sos z kurek ( kurkowy ) 11575

Post Sos z kurek ( kurkowy ) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tagliatelle w kremowym sosie kurkowym 165

ręcznikiem papierowym - w oda nie jest pożądana przy smażeniu grzybów i powoduje, że zaczynają się one gotować przed podsmażeniem. Po oczyszczeniu możemy szykować pozostałe składniki i przyrządzać dania z kurkami, np sos kurkowy do tagliatelle. Tagliatelle z kremowym sosem kurkowym Składniki: 350 g kurek, 250 g świeżego tagliatelle, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 150 g szpinaku(...)zeszklenia, po czym wrzucić czosnek (np przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany), smażyć chwilę i wrzucić kurki. Gdy kurki puszczą sok podsmażać przez 3 minuty i dodać śmietankę, a chwilę później także śmietanę. Wymieszać dokładnie i wrzucić poszatkowaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez minutę

Pełna Lodówka
Polędwiczki w sosie kurkowym 139

Szybki obiad, wystarczy 30 minut i gotowe. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i obsmażyć na złoty kolor. Można dodać dwa ząbki czosnku jak lubicie

Kuchnia Pokoleń
Sos z kurek z piersią z kurczaka 164

dzień nie eksperymentuje z grzybami ale gdy na horyzoncie pojawiają się aromatyczne kurki to żal nie wyczarować z nich czegoś dla odmiany :) Sos z kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie! - 400g kurek - jedna podwójna pierś z kurczaka - makaron z pełnego ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz

upichcona
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 168

wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą(...)smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku, może być suszony Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku. PRZYGOTOWANIE

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z kurkami 148

Sezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja.  Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta.  Sos:   Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić(...)należy ich zbyt mocno rozdrabniać. Leciutko je podsmażamy, kiedy puszczą sok lekko solimy. Następnie do kubeczka wlewamy śmietanę tak 3-4 łyżki, przelewamy do śmietany trochę sosu z kurek i mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe.  Wykładamy makaron

Smaki Przyprawy i Kolory
Makaron z Kurkami w Aksamitnym Sosie Śmietanowym 212

sprawdzi się jako codzienny obiad, a także romantyczna kolacja. Smak tego dania jest wyjątkowy , połączenie cudownych kurek z delikatnym sosem śmietanowym i wyraźnym akcentem czosnku tworzy bardzo smaczną potrawę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Makaron z Kurkami w Aksamitnym Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu Lubella Gniazda nitki - Nidi cappelini Sos Kurkowo-Śmietanowy(...)mrożone) 3 00 ml śmietanki 30% cebula 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, tymianek 3 łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Kurkami w Aksamitnym Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Sos Śmietanowo- K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe

Słodka Strona
GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ 155

osobistych kurek taty) jedna mała cukinia  3 łyżki masła  sól, pieprz, papryka ostra w proszku pęczek szczypiorku z dymki  na sos:  250 g kurek  1 ząbek czosnku  50 ml bulionu drobiowego  pęczek koperku  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego  50 ml śmietany 30 % lub 18 % Sposób przyrządzenie:   Kurki(...)samym dużym garnku ułożyć na dnie liście , które nam zostały i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą i gotować ok 30 minut aż będą miękkie.  Sos:  Połowę kurek, które nam zostały zmiksować blenderem, przełożyć do rondla. Dodać bulion, śmietanę posiekany czosnek i koperek. Do smakować przyprawami i sosem sojowym. Jeżeli sos nie zgęstnieje,oprószy łyżką mąki

pieprzny smaczek
Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem 128

Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować !   Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)ponownie. Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 325

Piotrek był w lesie, przyniósł kurki, a jak są kurki w domu to mamy dużo pomysłów by je wykorzystać. Najprostszy sposób to dodać je do sosu. Pierwsze słowo się liczy powiedział Piotrek jak zaproponowałam mój sposób na nie. Proponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam(...)grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki: 4 podudzia kurczaka jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz od Kotanyi , 25 dag kurki 150 ml śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kurkowy z tymiankiem 153

Sos z kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko, a przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła(...)sosu sojowego śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku   ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować

W SMAK