sos z kurek - 665 przepisów (strona:10/45)

Kopytka w sosie kurkowym 150

już kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste, zajmie Wam  dosłownie chwilkę :)  a smak sosu nieziemski..... Kopytka przepis tutaj Sos kurkowy: 200 g kurek 100 ml śmietany 36% 1 średnia cebula 2 kopiaste łyżki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić(...)kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzuć drobno pokrojoną cebulę,zeszklić. Następnie dodać kurki wraz z kolejną łyżką masła,całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Następnie całość dusić kolejne 5 minut. Wlać śmietankę wraz z koperkiem, zagotować sos. Gotowym sosem polać kopytka dodatkowo oprószyć koperkiem. Pycha

Delicious Titbits
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 189

średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią ziarna słonecznika i podgrzewamy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy kurki i smażymy przez kolejne 3 minuty mieszając; na 1 minutę przed końcem smażenia kurek dodajemy również czosnek. Do kurek i czosnku dodajemy szpinak. Blanszujemy go mieszając przez ok. 2-3 minuty, tak aby zachował liściastą strukturę i kolor. W międzyczasie(...)solid #cfcfcf;} #gallery-113 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone kurki i czosnek Kurki smażymy ze słonecznikiem i czosnkiem Następnie blanszujemy szpinak Gotowy sos z dodatkiem śmietany Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem Post Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Tartaletki z kurkami 121

ciasto rozwałkować, podzielić na części i wypełnić tartaletki (posmarowane wcześniej masłem). Ponakłuwac spod i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjąc, napełnić farszem z kurek, na wierzch wylać sos śmietanowy. Piec kolejne 15 minut. Smacznego! Przepis z modyfikowany ze strony Crust&Dust

Moja Galeria Smaku
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 182

Dyniowe kopytka zachwycają kolorem i smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Na szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną

Smaczna Pyza
Makaron z kurkami i boczkiem w sosie z mascarpone 173

białego, wytrawnego wina 100 gram mascarpone 100 gram kurek 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka 100 gram surowego boczku świeżo zmielony pieprz i sól 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos). Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno szalotkę(...)boczek oraz kurki i smażę kilka minut. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Dodaję wodę ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotuję kilka minut aż nieco się zredukuje dzięki czemu stanie się bardziej gęsty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka roztrzepuję. Do sosu dodaję makaron, roztrzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszam szybko i energicznie, ściągam z ognia. Podaję

Mango Papaja
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem 193

Wracając z nad morza przy drodze kupiłam kurki i postanowiłam, że po powrocie zrobię z nich coś pysznego!  Postawiłam na makaron z kurczakiem w sosie kurkowym a oto i przepis :) składniki: ok 200 g makaronu 2 filety z kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 250 ml gorącej(...)żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje.Dodać pietruszkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Następnie do kurek dodać kurczaka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i  pieprzem. Nałożyć porcje makaronu i polać sosem! Gotowe! Smacznego

Cukier&Puder
Zupa z kurek na serkach topionych 168

Były już kurki w sosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :) Składniki:koszyczek kurek4 serki topione - śmietankowe1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p) natka pietruszkiświeży tymianek (bez niego zupa

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś w sosie kurkowo-koperkowym 141

idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie z zakupów byłam już głodna jak wilk. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam sos jasny. Dodałam do niego kurki i koperek. W ten sposób powstało pyszne i wykwintne danie w postaci łososia w sosie kurkowo-koperkowym(...)ziemniakami (również polanymi sosem) i sałatą lodową w sosie ziołowym. Wierzcie mi, było pysznie! Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 300-350 g filetu z łososia 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 150 g kurek 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz świeżo mielony pieprz do smaku WYKONANIE Łososia umyć i pozbawić skóry. Jeżeli są w nim ości, to wyciągnąć je pęsetą

Passions hobbies life
wegańskie kotlety z bobu z dietetycznym sosem kurkowym 190

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które było moim obiadem jakiś czas temu. Całość smakowo komponowała się tak dobrze, że postanowiłam się podzielić przepisem. Kurki i bób - musicie spróbować tego razem :) Sos kurkowy z tego przepisu to nie jest tradycyjny sos na śmietanie - jest to lekka wersja sosu kurkowego, z użyciem mleka roślinnego, a całość zagęszczona mąką z tapioki(...)drugą stronę. Można je też usmazyć - obsypujemy lekko z obu stron mąką/bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju :) W tym czasie przygotowujemy sos. ~150g kurek ~80ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku ~2 łyżki posiekanego koperku Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej

chili & sugar
Pulpety gryczane z kurkami 147

pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka oleju z suszonych pomidorow 2 łyżki przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych

Mienta blog
Tarta z kurkami i orzechami włoskimi 92

tylko w sezonie pojawiają się świeże kurki, od razu lądują w mojej kuchni a następnie na talerze - i to w różnych postaciach. Oprócz klasyków, jak sos kurkowy czy jajecznica z kurkami, od czasu do czasu przygotowuję tarty. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą tartę z kurkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Pyszna i aromatyczna - smakuje zarówno na ciepło

Milion Smaków
Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 169

pewno nie wszystkie atrakcje, jakie ma nam do zaoferowania Warmia. Od tego nadmiaru wrażeń i pyszności zjedzonych u ludzi przygotowałem tylko prostego pieczonego pstrąga i ziemniaki z sosem kurkowym. Ryby i kurki i to też dobra tego regionu! Składniki 3 pstrągi 1 cytryna 1 pęczek koperku sól i pieprz 3 duże ziemniaki 1/2 kg kurek 2 łyżki masła 1 mała(...)razy w wodzie i oczyszczacie z ziemi i paprochów. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy mocno się zagrzeje, wrzucacie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażycie, aż się zarumienią i dodajecie odsączone kurki. Smażycie kolejne 5 minut, dodajecie śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby

GRUBY WAŁEK
Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym 161

masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Oprószamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka, przygotowujemy sos kurkowy.  Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy(...)gotujemy aż sos się zredukuje.  Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.  Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą  i pieprzem. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w plastry i podajemy z sosem

Pan i Pani Smith w kuchni
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 191

ciasta francuskiego  połówka małej piersi z kurczaka  ok 6-7 plasterków sera żółtego  pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki  na sos:  połówka pora ( biała część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto(...)Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos.  Por pokroić w cienkie piórka, zeszklić na oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz

pieprzny smaczek
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 185

Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia. Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto

Moniki Smakołyki