lubią masło, niby tylko niewielki dodatek, ale robi ogromną różnicę więc czasami nie próbujcie zamienić tego składnika na olej!☝️ Mnie sos najbardziej smakuje z najzwyklejszymi kopytkami czy domowym makaronem jajecznym, ale i w towarzystwie dowolnego mięsa smakuje równie wybornie 😋 * kurki- 300 g * śmietanka 30%- 250 ml * wino białe słodkie- 100 ml * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 1 łyżka * sól(...)pieprz- do smaku * koper- do posypania Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę wraz z dobrze umytymi kurkami. Wlać wino, a kiedy płyn odparuje wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty (lub dłużej, jeżeli wolicie bardzo gęstą konsystencję sosu), aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać koprem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapieprzem. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Odłożyć kilka ładnych kurek do przybrania. Resztę pokroić niezbyt drobno. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn odparuje. Doprawić(...)stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać mięso wytworzonym sosem, w razie potrzeby dolać trochę wody. Odłożone kurki podsmażyć na tłuszczu. zastawa z
królestwo garówpół tłustegoSól, pieprz, rozmaryn, koperekPrzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Kurki smażyć na maśle, przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i koperkiem suszonym lub świeżym. Gdy zmiękną dodać pokruszony ser feta i jogurt. Chwilę dusić. Podawać z makaronem. Makaron z sosem kurkowo-jogurtowym Przepis bierze udział w konkursie Veggieola
Czarnawisienkaprawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam rady, zjadłam wszystko do samego końca :) Jednak, każde
Niezły Młynekszklance wymieszać śmietanę z żółtkiem, solą i pieprzem. Odstawić. Makaron odcedzić i delikatnie przepłukać pod zimną wodą. Wrzucić na patelnię do cukinii i kurek. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę z żółtkiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki postawić na małym ogniu i mieszać, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić, jeśli to konieczne, do smaku. Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera
CookYourselfczosnek podsmażyć na tłuszczu i dodać do żeberek. Dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało
Gotowanie jest łatwektóra bardzo nam smakuje. Dziś jednak w daniu w głównej roli zwykły dorsz w sosie kurkowym z brokułami. Lekkie, smaczne danie, które z pewnością wielu przypadnie do gustu. Siadajcie do stołu, wyciągam talerze! Składniki (na 2 porcje) 300-400g filetu z dorsza świeżego 200g kurek 1 duża cebula 3 łyżki śmietanki kremowej sól, pieprz ziołowy kilka różyczek brokuła oliwa(...)podsmażyłam je w całości. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 10min. Do kurek dodać umyte, podzielone na mniejsze różyczki brokuła. Zamieszać całość, dusić do miękkości. Gdy brokuły będą miękkie, dodać śmietankę, sól i pieprz. Artykuł Dorsz w sosie kurkowym z brokułami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienialitry bulionu warzywnego200 g masła2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego winapieprz biały i sólSzparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zbutwiałe końcówki. Wrzucamy do wrzątku z bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :) Składniki: 4 kotlety schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju 4 średnie cebule 300 g kurek 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Całe danie wykonamy na jednej, dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem z obu stron(...)przykryciem 25 minut. Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, sos mieszamy i dusimy 5 minut bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domuDzisiaj piątek i błyskawiczny do tego. Będzie sos kurkowy, który można przygotować w pół godziny a i podać np do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź do kolacji z makaronem. Smacznego! Składniki : * 200g świeżych kurek * 1 cebula * łyżka masła * łyżka śmietany 18% * łyżeczka mąki(...)pszennej * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać umyte i osuszone kurki. Dolać pół szklanki wody i dusić około 15 minut. Przyprawić do smaku. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do sosu i zagotować. Podawać z ziemniakami albo makaronem
Magiczne Życie Martyczekają na mnie już złote kurki czy dorodne koźlaczki ? Koniecznie muszę wygospodarować jakieś przedpołudnie i zrobić sobie wycieczkę. Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami(...)garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru(...)roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody. Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościkurek - mała cebula - 3 ząbki czosnku - małe opakowanie śmietanki 30% - pęczek natki pietruszki - sól morska, pieprz do smaku - masło Makaron gotujemy al'dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy. Filet kroimy w dużą kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kawałki kurczaka po 3 minuty z każdej strony (przewracamy je potrzącając patelnią(...)zaczną się gotować. Bez obaw, kawałki mogą w środku być delikatnie surowe, dojdą w sosie śmietanowym i będą bardzo soczyste). Kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę sól, pieprz
Cook&Lovesosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego(...)przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia
OstryKęsWrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać kurki i przez kilka minut razem podsmażać. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać podsmażonego kurczaka. Wlać wino i dusić, na średnim ogniu, aż znaczna większość płynów odparuje. Następnie wlać śmietankę i dusić, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Kurczaka w sosie kurkowym podawać(...)gorącego, posypanego drobno posiekaną natką pietruszki, z młodymi ziemniakami/ryżem/kaszą/makaronem. SMACZNEGO ! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Grzyby bardzo lubią pieprz. Kurki można zastąpić innymi świeżymi grzybami np. maślakami, prawdziwkami, borowikami, podgrzybkami lub ewentualnie pieczarkami. Przyprawę do kurczaka można zastąpić solą
Gospodyni Miejska